Çin’in Tayvan’a ‘gizli’ sıçrama tahtası: Shantou - Waisha - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Çin’in Tayvan’a ‘gizli’ sıçrama tahtası: Shantou – Waisha

Abone Ol 

Açık verilerle gerçekleştirilen uydu istihbaratı analizleri; Çin’in Tayvan üzerindeki taciz uçuşlarında kullanmak için daha önce kapattığı sivil bir havalimanını üsse çevirdiğini gösteriyor.

Çin, muhtemelen Tayvan Boğazı’nın hemen karşısında, adanın yakınında uçuşlarını gerçekleştirmek için, artık kullanılmayan kapalı haldeki sivil bir havaalanı kullanıyor. Farklı anlarda, Tayvan askeri raporlarında adı geçen askeri uçakların havalimanında park halinde olduğunu gösteren uydu görüntüleri ortaya çıktı.

Planet Labs tarafından Defence News’e sağlanan uydu görüntülerine göre, adanın güneyindeki bir Tayvan şehri Tainan’dan 350 km’dn daha az mesafede bulunan Shantou-Waisha havaalanı, en azından Ekim 2020’den bu yana Çin Hava Kuvvetleri uçaklarının, Tayvan tacizinden dönen unsurlarına ev sahipliği yapıyor.

Shantou şehrine hizmet vermiş olan karma (sivil ve askeri) havaalanı, yakındaki Jieyang-Chaoshan havaalanının şehrin sivil havaalanı olmak üzere açılmasıyla birlikte 2011 yılında ticari uçuşlarını durdurmuştu.

Ekim 2020 görüntüleri, bir zamanlar sivil uçakların apronu olan yerde iki Shaanxi KQ-200 denizaltı avcısı savaş uçağını gösteriyor ve bu uçağın kendine özgü, kuyruğa monte anormallik saptama dedektörü açıkça görülüyordu.

  1. Park halinde Chengdu J-7 önleme uçakları birçok kez görüldü.
  2. Shaanxi KQ-200 anti-denizaltı uçağı ise 7 Mayıs 2021’de görüldü.
  3. Shaanxi KQ-200 uçağı 7 Mayıs 2021’de görüldü.
  4. Altı adet Sukhoi Su-30 veya Shenyang J-11/J-16, 2 Eylül Eylül 202’de görüldü.
  5. Shaanxi KQ-200 uçağı 27 Ekim 2020’de görüldü.

7 Mayıs 2021’de ise birbirine iki benzer uçak görüldü, bunlardan biri Google Earth’te yayınlanan başka bir uydu fotoğrafında piste doğru taksi yaparken görüldü.

Tayvan Milli Savunma Bakanlığı’na göre, KQ-200’ün Y-8F hava nakliyesine dayanması nedeniyle “Y-8 ASW” olarak tanımladığı iki KQ-200, Tayvan’ın hava savunma bölgesine veya ADIZ’in güney kısmına girdi, sonra da geri dönerek aynı şehre indi

Zira Çin’in KQ-200’leri, Tayvan’ın ADIZ’ine geçiş yaptığı en yaygın uçak oldu. KQ-200’ler ise Çin Donanması’nın Hava Kolu tarafından işletilmekte. Platformu işleten en yakın bilinen birlikler; kuzeyde Şanghay’daki Dachang’da ve Güney Çin Denizi’nin kıyısındaki Çin’in güneyindeki Hainan adasındaki Qionghai’de bulunan alaylardır.

ÇİN, TAYVAN PLANINI ÇOK ÖNCEDEN YAPMIŞ BİLE

Yukarıdaki durumlara ek olarak; bahsi geçen ve eskiden sivil olan apronun düşük çözünürlüklü görüntüleri, 2020’nin ortasından beri orada bir ila üç uçak arasında gösteriliyor ve bu, Çin’in bu plana ne kadar erken başladığını gösteriyor.

Planet Labs ayrıca Defence News’e 2 Eylül’de çekilen ve kuzey apronunda altı Sukhoi Su-27/30 Flanker uçağını veya Çin Shenyang J-11/16 türevlerini gösteren, havaalanının uydu fotoğraflarını da verdi. Bunu, Tayvan Milli Savunma Bakanlığı’nın , Shantou yönünden sırasıyla 5 ve 6 Eylül’de Tayvan’ın ADIZ’ine giren önce dört ve ardından iki tane daha Su-30’u bildirmesi izledi.

SONUÇ: ÇİN’İN TAYVAN’A ‘ATLAMA TAHTASI’NIN ADI ‘SHANTOU’

Kesin olmamakla birlikte, bakanlık tarafından hazırlanan raporlar ve ilgili günlerde Shantou-Waisha’da benzer tip uçakların varlığı,  bölgeye giriş ve çıkış zamanları ile birlikte analiz edildiğinde; bu hava üssünün Çin uçakları tarafından Tayvan’a doğru atlamak için adeta bir atlama noktası olarak kullanıldığını gösteriyor.

Bu üssün kullanılması, bölgeye erişim sürelerini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda Çin’in Tayvan Boğazı’nın güney kısmı, Güney Çin Denizi’nin kuzey kısmı ve Bashi’ye daha hızlı müdahale etmesine ve eğitim veya devriyeler gerçekleştirmesini sağlar.

Shentou üssü, Tayvan Boğazı ve Filipinler arasında uzanıyor ve tartışmalı Güney Çin Denizi’nin kuzey kısmına Pasifik Okyanusu üzerinden denizyolu erişimi sağlıyor. Aynı zamanda Birinci Ada Zinciri’nin birkaç stratejik ve dar noktasından biri.

Bu üsse dönen uçaklar, Chengdu J-7E önleme uçağını kullandıklarına inanılan, üste yerleşik olan tek Çin Hava Kuvvetleri unsurlarına bir ek . J-7E ise aslında Çin’in havacılık endüstrisinin giderek geliştirdiği, 1960’lar dönemi Rus MiG-21 önleyicisinin geliştirilmiş hali.

Uydu görüntüleri, J-7’lerin üsse park ettiğini gösteriyor, ancak Tayvan bakanlığı, 17 Haziran’dan bu yana ADIZ’e giren tek motorlu bir jet bildirmedi.

SHANTOU DIŞINDA BİR ÜS DAHA VAR: HUIZHOU

Çin’in yukarıda bahsi geçen Shantou-Waisha hava üssüne ek olarak, Tayvan’a yönelik uçuşlarını Huizhou-Huiyang üssünden düzenlediğine inanılıyor.

Diğerinden farklı olarak aynı zamanda sivil bir havaalanı olan üssün, Y-8 ve Y-9’lar ile elektronik harp ve gözetleme uçaklarının ve KJ-500 erken uyarı uçaklarının düzenli rotasyonlarına sahne olduğu görüldü.

TAYVAN ÜZERİNDEKİ ÇİN BASKISI GİDEREK ARTIYOR

Çin, ulusal günü olan 1 Ekim gününden 4 Ekim’e kadar  Tayvan Hava Savunma Bölgesi’ne (ADIZ) 149 savaş uçağı göndererek rekor tazeledi. Uçuş profillerine bağlı olarak,  Tayvan’ın şu ana kadar tek yapabildiği, Çin uçaklarına sözlü uyarılar vermek, önleyicileri karıştırıyor veya yer tabanlı hava savunmasını etkinleştirmekten öteye geçmiş değil.

Kaynak: Defensenews / M5

Hazırlayan: Cengiz Büyükuncu

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close