Aselsan Cenker’in Ayrıntıları Netleşiyor
Aselsan Cenker, Fıst, Future Force Warrior ve Ratnik gibi hasımlarına rakip olmaya geliyor.
Savaş alanlarının en eski ve değişmez unsuru olan piyadeler, her zaman değişen harp sahasına uyum sağlamıştır. Geçmişte Land Warrior, Félın, F-İnsas gibi yabancı örnekleri olsa da Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiçbir zaman komple bir Piyade donatım ve konsept projesi olmamıştır. Her ne kadar Türk piyadesi geçtiğimiz yıllarda ekipman ve donanımını arttırdı ise de konsept geliştirme anlamında Cenker bir ilk olacak.
Ekipmansal Modernizasyon : Jöhler Öncülük Etti
2010 öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri savaşan unsurlarının hepsine modern kask ve balistik yelek vermediği, G-3 tüfeğinin eski olduğuna dair eleştirilere maruz kalmıştı. Tsk bu konuda bazı çalışmalar yapsa da istenen verimi alamamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki Ekipman Devrimi ise Uzman Çavuş ve Er sayılarının artmaya başladığı ve Jandarma Özel Harekat birlikleri personelinin Anafarta Taktik şirketinin file molle yelek tasarımı ve diğer ürünleri ile tanışmasıyla oldu.
Akabinde bu alanda çalışan firma sayısı arttı ve içinde geldiğimiz durumda birlikler firmalardan toplu alımlara ve ordu ana bakım merkez komutanlıkları bu modern sistemlerin eş değerlerini üretmeye başladı. Aselsan optikleri, Mke-Kalekalıp yerli modern silah ailesi , Bmc Kirpi ve Kalekolların standarta yakın kullanılması , piyadenin sihalar ve atak helikopterleri ile desteklenmesi son olarakta artan profesyonel personel ve kazanılan tecrübelerin sonucu günümüzün muzaffer Türk Komando ve Piyadesi ortaya çıktı.
Cenker’in Ayrıntıları Ortaya Çıkıyor
Aselsan Cenker modernizasyonu esasında tekstil, optik ve koruma açısından olgunlaşmış Türk Piyadesi’ni elektronik ve muharebe destek anlamında geleceğe uyarlamayı hedef alıyor. Cenker projesinin ortaya çıkan ayrıntılarında, piyadenin; komuta kontrol sistemleri, yakın hava desteği ve atış destek sistemleri ile tam entegrasyonu sağlamayı amaçlıyor. Diğer yandan Cenker Projesi Personel, Tim ve karargah bazında taktik data paylaşımı, canlı taktik haritalandırma, otomatik konum, durum, sağlık ve aktivite izleme özelliklerini piyadeye kazandırmayı amaçlıyor.
Cenker projesinin hedefleri böyle bitmiyor. Proje piyadeye , kişisel sniper tespit sistemi, Vr yapay gerçeklik vizörleri, kaska monteli nişangah sistemleri ve taktik mesajlaşma sistemini piyadeye kazandırmak istiyor. Son olarak piyadenin insansız ve otonom çeşitli askeri araçlara tam entegrasyonunu sağlamak isteyen sistem Türk piyadesinin gücüne güç katacak.