Yunan Medyası: "Libya'nın Türkiye'ye Sadakati, Dünyada Büyüyen Türk Etkisine Karşı Olan Güçleri Kışkırtıyor" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Yunan Medyası: “Libya’nın Türkiye’ye Sadakati, Dünyada Büyüyen Türk Etkisine Karşı Olan Güçleri Kışkırtıyor” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Yunanistan Medyası Libya’dan yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin Libya üzerinden kazanımlarını tartışmaya devam ediyor. Yunan Liberal’de yayımlanan analizde Türkiye’nin etkisinin AB’de de rahatsızlık yarattığı ve bu duruma karşı AB’nin birlikte hareket edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yunan Liberal’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Libya Başbakanı Dibeyde’nin Türkiye’ye ziyaretini; “Libya’nın yeni Başbakanı, Erdoğan’a teslimiyet ve itaat ilan etmek için açık bir şekilde 14 bakanın eşlik ettiği bir şekilde Ankara’ya iki günlük bir ziyarette bulunuyor.” sözleri ile yorumlayan analiz, Türkiye’nin Libya’daki başarısının ise Yunanistan dışında Fransa ve İtalya gibi ülkeleri de rahatsız ettiğini belirtiyor.

İtalya Başbakanı M. Draghi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ‘diktatör’ çıkışının ise yine bu rahatsızlık nedeniyle söylendiği açıkça itiraf ediliyor.

İşte analizin tamamı;

“Libya’nın yeni hükümetinin Türkiye’ye ve Erdoğan’ sadakati, Kuzey Afrika’da geleneksel varlığa sahip ülkelerin reflekslerini ve dünyada büyüyen Türk etkisine karşı olan güçleri kışkırtıyor ve Libya, komşu ve bölgesel güçler arasında sürekli bir çatışma ve rekabet alanı olmaya devam ediyor.

Ancak Yunanistan için durum daha kritik. Libya Ulusal Birlik hükümetinin Ankara’ya bağlılığı, başlangıçta Türkiye’nin tezlerini dayatmaya çalışmasına ve herhangi bir karşı adımın engellenmesine ve ikinci aşamada deniz sınırlarının belirleme meselesinde yeni zorluklar yaratmaktadır.

Türkiye ile kişisel ve ticari bağları ile tanınan Libya’nın yeni Başbakanı, Erdoğan’a teslimiyet ve itaat ilan etmek için açık bir şekilde 14 bakanın eşlik ettiği bir şekilde Ankara’ya iki günlük bir ziyarette bulunuyor. Siyasi birlikteliğin yanı sıra, Türk şirketlerinden Libya’ya dönmelerini savaş nedeniyle ortada bırakılan projelerin devamını üstlenmelerini veya ülkenin yeniden inşasına ve  katılmalarını isteyecektir. Ayrıca altyapı projelerinde ve enerji sektörünün modernizasyonunda rol almalarını isteyecektir.

Libya’nın yeni Başbakan’ın bu hamleleri, Avrupa’nın güneyindeki Fransa ve İtalya gibi, AB’nin güney komşusu için böylesine önemli bir ülkenin Türkiye’nin kontrolü altına girmesi bu ülkeler için bir endişe kaynağıdır. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, Erdoğan’ın Avrupalılara karşı başka bir baskı seçeneği kazanmasına neden olacak.

Yani; Erdoğan’ı “diktatör” olarak nitelendiren İtalya Başbakanı M. Draghi’nin tepkisi de Libya’daki son gelişmelerle alakasız değil.

Atina, Libya ile ilişkilerde var olan zorlukların tamamen farkında. Bu durum zaten Başbakan Miçotakis’in Trablus’a yaptığı son ziyarette de görüldü.

Libya’nın Türkiye ile bağlarını koparmak istemediği, aynı zamanda aralarındaki MEB anlaşmasının iptali için siyasi sorumluluk yüklenmek istemediğinden binlerce kilometre kıta sahanlığı Yunanistan aleyhine olarak sonuçlanacak.

Libya’daki “oyun” zor ve öngörülemez. Ayrıca ülkemiz için son derece elverişsiz bir konumda.  Yunanistan için temel gereklilik artık AB aracılığıyla dinamik olarak var olmaya çalışmaktır. ”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz (Adem KILIÇ)

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close