BM analizi, Libya'da İran yapımı bir füzenin varlığını ortaya koydu - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

BM analizi, Libya’da İran yapımı bir füzenin varlığını ortaya koydu

Abone Ol 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bildirdiğine göre, Libya’daki 4 güdümlü tanksavar füzesi fotoğraflarına yönelik BM analizinde bunlardan birinin İran yapımı Dehlaviye füzesiyle tutarlı özelliklere sahip olduğu sonucuna varıldı.

Guterres, Pazartesi günü geç saatlerde konseye sunduğu altı aylık raporunda, Genel Sekreterliğin bu füzenin BMGK’nın İran’a yönelik yaptırımlarının ihlali ile Libya’ya sevk edilip edilmediğini teyit edemediğini belirtti.

15 ülkeden oluşan BMGK, 2007 yılında İran’a yönelik silah ihracatını yasaklamıştı. Reuters’ın haberine göre, Tahran’ın 2015 yılında büyük güçlerle imzaladığı ve BMGK kararında öngörülen nükleer anlaşma kapsamında, silah kısıtlamaları bu yıl Ekim ayında kaldırılmıştı.

İran’ı yaptırımları ihlal etmekle suçlayan İsrail, Libya’daki söz konusu füzelerin fotoğraflarını Mayıs ayında Guterres’e vermiş ve bunların Kasım 2019’da ortaya çıktığını bildirmişti. Birkaç hafta sonra Guterres’e cevap veren İran ise kendi deyimiyle İsrail’in ‘tamamen asılsız’ iddialarını kesin bir dille reddetmişti. Guterres’in raporunda ise şu ifadelere başvuruldu:

“Sekreterlik, kendisine sunulan fotoğraflarla ilgili analizine dayanarak, dört güdümlü tanksavar füzeden birinin İran yapımı Dehlaviye füzesi ile uyumlu özelliklere sahip olduğu sonucuna vardı. Ancak Genel Sekreterlik, bu tanksavar güdümlü füzenin 2015 tarihli 2231 sayılı kararına uymayacak şekilde Libya’ya transfer edilip edilmediğini belirleyemiyor.”

Guterres, BMGK’nın 2015’te imzalanan anlaşmaya ilişkin kararlarının ne ölçüde uygulandığını yine BMGK’ye yıllık olarak rapor ediyor.

Diğer yandan Libya 2011’den bu yana BM tarafından uygulanan silah ambargosuna maruz kalıyor. BM’nin bağımsız uzmanları, BMGK’ya bu önlemlerin uygulanmasıyla ilgili ayrı bir rapor sunuyor.

Guterres aynı zamanda görüntülerin analizi sonucunda Avustralya güçleri tarafından Haziran 2019’da Umman Körfezi açıklarındaki uluslararası sularda ele geçirilen 7,62 mm ayarda 476 bin merminin görünüşe göre İran yapımı olmadığını bildirdi.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close