Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi: "Türkiye Kendisini Ağırlık Merkezi Olarak Konumlandırdı" (Çeviri / Analiz)) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi: “Türkiye Kendisini Ağırlık Merkezi Olarak Konumlandırdı” (Çeviri / Analiz))

Abone Ol 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna krizi başta olmak üzere Libya, Suriye ve Karabağ’daki durum üzerine yaptığı görüşme sonrası Rus uzmanlar tarafından Türkiye ve Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Rus Politik’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Doçenti Vladimir Avatkov:

“Alınan Kararlarda Ankara gözardı edilemez.

“Türkiye, Sovyet sonrası gelişen alanda çok aktif ve merkez olma ideolojisini sergiliyor. Türkiye son dönemde kendini kararlılıkla batı ve doğunun ağırlık merkezi olarak konumlandırdı. Biz de dahil olmak üzere bölgede alınan kararlarda Ankara göz ardı edilemez. Bu bakımdan, Türkiye’nin ifadesi ile “kardeşlik yaptığı” Sovyet sonrası coğrafyanın potansiyelini, kaynaklarını kullanmak çok önemli. Türkiye, tüm dünyada popülerlik kazanan etnik ve dini kimlikler üzerinden buradaki devletlerle etkileşimde bulunuyor ve kendi uluslararası ilişkiler alt sistemini oluşturuyor.  

Kafkasya’ya gelince, Türkiye oradan Orta Asya’ya bir ulaşım koridoru inşa etmeye çalışıyor. Bu yoldaki en büyük engel, Ankara’nın diplomatik ilişkisinin bulunmadığı Ermenistan’dı. Fakat Türkiye bu engeli de Karabağ’da Azerbaycan’a verdiği destek ile aşmış durumda. Ayrıca Türkiye’nin Hazar bölgesindeki sürece aktif katılımı, Ankara’nın birleşik bir güvenlik sistemi kurmasının önünü açabilir. “

Alexey Makarkin  (Rus siyaset Bilimci):

‘Sen Benim Yanımdasın, Ben Senin Yanımdayım İlkesi”

“Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, çıkarlar ve anlaşmalar üzerine kuruludur. Ülkelerin her birinin bir şekilde koordine edilmiş kendi çıkarları vardır. Örneğin, Suriye’de herkesin kendi etki alanı olduğu ve Kürt devleti olmayacağı konusunda anlaştılar. Libya’da, ne Rusya’nın bir zamanlar üzerine koyduğu Mareşal Hafter’in ne de Türkiye’ye yakın olan Saraj’ın olmadığı yeni bir hükümet kurabildiler. Elbette buradaki çatışma bitmedi ancak bazı ilerlemeler var.

Türkiye aynı zamanda  Azerbaycan’ı açıkça destekledi, Rusya’nın bölgedeki durumu ise çok daha karmaşık. Bir yandan Ermenistan’ı savunmak gerekiyor, diğer yandan Ankara ile tartışılamaz. Çünkü o zaman Suriye ve Libya anlaşmaları donacak. Aynı zamanda Putin ve Erdoğan, Kafkasya’daki ulaşım koridorları konusunda anlaştılar. Anlaşılan Karabağ için İkinci Savaşın sonuçlarının ardından varılan bir paket anlaşmadan bahsediyoruz. Açıkçası meseleler “sen benim yanımdasın, ben senin yanındayım” ilkesine göre çözülecek ama tarafların her biri sürekli olarak daha fazlasını almaya ve daha az vermeye çalışacak.”

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close