Oryxspioenkop Analiz: "Türk TB2'leri çekici hale getiren özellikler" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Oryxspioenkop Analiz: “Türk TB2’leri çekici hale getiren özellikler”

Abone Ol 

Dünya çapında en az yedi ülkede hizmete giren Bayraktar TB2’lerin satın alınması için en az birkaç ülkenin daha Türkiye ile görüşme yaptığı düşünülüyor.

Oryxspioenkop’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Bu ülkelerden birisinin Pakistan olduğu bildiriliyor. Pakistan’ın mevcut UCAV filosu ve birkaç yeni yerli ürününün önümüzdeki on yılda hizmete girme olasılığı düşünüldüğünde TB2’ye olan ilginin şaşırtıcı olduğu söylenebilir.
Pakistan’ın Bayraktar TB2’ye olan ilgisinin ardındaki motivasyon, muhtemelen bu tipin Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya’daki etkileyici başarıları ile fazlasıyla ilgili.
Çin İHA’ları, özellikle Libya ve Yemen’deki muharebelerde kullanıldı ve performansları çoğu zaman arzulanan düzeyde olmadı. Örnek olarak Ürdün, Çin’den CH-4B’lerini satın aldıktan kısa bir süre sonra bunları satışa çıkardı. Diğer yandan Irak’ın aldığı 20 adet CH-4B’den sekizi sadece birkaç yıllık bir zaman dilimi içinde düştü.  Diğerleri ise yedek parça eksikliği nedeniyle hangarda çürüyor.
Suudi Arabistan, Kazakistan, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi diğer Çinli UCAV operatörlerini kullanan ülkelerin de benzer şekilde Wing Loong I ve II ve CH-3 ve CH-4 serisi gibi Çin UCAV’leri kullanırken sorunlarla karşılaşıyor.  Bildirildiğine göre karşılaşılan yaygın sorunlar arasında servis ve bakım hizmetlerinin olmaması ve yedek parça sipariş sistemi olmaması yer alıyor.
Pakistan’ın mevcut UCAV envanteri, ülkenin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren militan gruplara yönelik hassas saldırıları karşılamaya yeterli olsa da, Hindistan ile konvansiyonel bir savaş karşısında tamamen yetersizdir.
Bu nedenle Pakistan’ın Bayraktar TB2’ye olan ilgisi artıyor ve bu ilgi modern karadan havaya füze (SAM) sistemleri ve Türk elektronik harp sistemlerinin başarılarından da kaynaklanıyor. Çünkü TB2’lerin Libya, Karabağ ve Suriye’de yok ettiği sistemlerin birçoğu Hindistan tarafından da kullanılıyor.
Ayrıca TB2’nin sürekli yazılım güncellemeleriyle birlikte elde ettiği iyileştirmeler de Pakistanlıların büyük ilgisini çekiyor.
TB2’nin Pakistan tarafından potansiyel olarak satın alınması, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın elde ettiği başarıları tekrarlama çabası olarak yorumlanabilir. Azerbaycan’a benzer şekilde, Pakistan da Hindistan ile 3.323 kilometre uzunluğundaki sınırı boyunca yerleşik devasa bir mekanize güçle karşı karşıya. Hint Ordusu tek başına yaklaşık 4.000 tank işletiyor. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında, Ermenistan’ın tank kuvvetinin çoğu TB2’ler tarafından imha edildi.
Pakistan şu anda Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın askeri atılımlarını sağlayan temel muharebe yeteneklerinden, özellikle de uzun menzilli ATGM’ler, güdümlü roketler ve gezici mühimmattan yoksun olsa da, şu anda bu eksikliklerin bir kısmını gidermeye yönelik girişimlerde bulunuluyor.
Başka bir potansiyel ise Pakistan Hava Kuvvetleri’nin JF-17 ve F-16 gibi çok amaçlı savaş uçaklarından oluşan filosundan geliyor. Pakistan bunları daha verimli kullanmak için Dağlık Karabağ Savaşı sırasında yerdeki varlıkları tespit eden Bayraktar TB2’leri keşif için de önemli bir unsur olarak görüyor.
Hindistan’ın elektronik savaş yetenekleri, savaş koşulları altında hiç test edilmemiş durumda. TB2’lerin Rus sistemleri ve teknolojileri karşısında Dağlık Karabağ’da aldığı iyi sonuçlar bu anlamda Pakistan için önem kazanıyor. Çünkü Türk Drone’larının bir dizi EW sistemi karşısında hayatta kalabilmeleri, onların elektronik karşı önlemler için yerleşik sistemleri kullandığını ve Koral gibi elektronik savaş sistemleri tarafından desteklendiğini gösteriyor.
Baykar Savunma CEO’su Haluk Bayraktar, EW sistemlerinin TB2’nin operasyonlarına müdahalede edemediğini ve ”Rus elektronik harp sistemleri Bayraktar TB2’nin çalışmasına müdahale edemeyecek. Türk insansız hava araçları her zaman havada kalabilecek’ açıklamasında bulundu.
Pakistan Ulusal Mühendislik ve Bilim Komisyonu (NESCOM) ve Pakistan Havacılık Kompleksi, İHA’ların tasarım ve üretiminde önemli rol alıyorlar. Bu iki kurum drone teknolojisi ile işbirliği ve hatta belki de Pakistan’da TB2’lerin üretimi için Baykar ile çalışmak istiyor.
TB2’ler düşük maliyeti, yüksek etkinliği ve mükemmel satış sonrası desteği ile birlikte uluslararası başarı formülüne örnek olduğunu kanıtlanmıştır. Kanıtlanmış savaş başarısı ve hızlı üretimi esasen TB2’yi mükemmel bir unsur haline getiriyor. TB2’yi Pakistan ve diğer ülkeler için çekici hale getiren şeyler işte tam da bu özellikler.”
Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close