Lazer Silahlar Hava Savaşlarını Nasıl Sonsuza Kadar Değiştirebilir? - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Lazer Silahlar Hava Savaşlarını Nasıl Sonsuza Kadar Değiştirebilir?

Abone Ol 

Lazer silahları, Çin tarafından kullanılan küçük silahlar ve tanka monte lazer göz kamaştırıcılarından, son dönemde ABD Ordusu tarafından test edilen kara veya helikoptere monteli anti-drone ve füze lazerlerine ve  gemilerdeki yakın savunma sistemlerine kadar hızla önem kazanıyor.

War Is Boring’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

ABD  Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), geçtiğimiz günlerde New Mexico’daki White Sands Test Range’de “uçuş sırasında havadan fırlatılan birkaç füzeyi” aynı anda başarılı bir şekilde düşüren bir fiber optik lazeri test etti .

Bununla birlikte, Hava Kuvvetleri, SHIELD denilen bu sistemin 2021 sonuna kadar  F-15 avcı uçağında test edilebileceği ve sonunda F-16 ve F-35 avcı uçakları ile entegre edilebilecek küçük bir kapsüle indirilebileceği konusunda iyimser.

Havadaki lazerlerin beklendiği gibi uygulanabilir ve etkili olduğu kanıtlanırsa, gelecekteki lazer silahları savaşçıların, bombardıman uçaklarının ve hatta uçakların ölümcül uçaksavar füzelerine nakledilme kabiliyetini artırarak hava savaşlarını tamamen değiştirecek.

Geleceğin Lazer İt Dalaşları?

Lazer silahları, Çin tarafından kullanılan küçük silahlar ve tanka monte lazer göz kamaştırıcılarından, son dönemde ABD Ordusu tarafından test edilen kara veya helikoptere monteli anti-drone ve füze lazerlerine ve  gemilerdeki yakın savunma sistemlerine kadar hızla önem kazanıyor. Lazerler, olağanüstü hız, gizlilik hassasiyeti ve son derece düşük “atış” başına maliyet avantajına sahiptir.

Bununla birlikte, lazerler uzun mesafelerde tutarlı etkiler yaratabilmek için çok fazla güce ihtiyaç duyar. Puslu, sisli hava koşullarında etkinliğin azalmasına maruz kalır, soğutma gerektirebilecek termal birikim üretir ve büyük güç kaynaklarına ihtiyaç duyar.

SHIELD, havadan havaya ve karadan havaya füzeleri yok etmek veya bozmak için tasarlanmış bir savunma “Aktif Koruma Sistemi”dir. Şu anda, Rusya’nın 48N6 karadan havaya füzesi veya R-37 havadan havaya füzesi gibi uzun menzilli füzeler, 200 milden fazla mesafeden savunmasız destek radarını ve uçakları tehdit edebiliyor.

Lazerler kinetik “geri itme” etkisine sahip olmasa da, nispeten zayıf bir lazer bile teoride gelen füzelerin hassas optik yönlendirme sistemlerini hızlı ve kesin bir şekilde bozabilir veya yok edebilir. Daha güçlü lazerler, füze uçuş kontrol kanatlarına zarar verebilir hatta termal olarak savaş başlıklarını tetikleyebilir. 

Elbette, etkili menzil ve yıkıcı etkilere ulaşmak için gereken sürekli “yanmanın” saniye sayısı, bir lazer sisteminin etkinliğini belirlemede önemli faktörler olacaktır. 

Bununla birlikte, bir lazer neredeyse sınırsız cephaneye sahip olacak, “kaçması” neredeyse imkansız olacak ve malzeme ve araç hedeflerine hasar vermek için yapılacak saldırılarda kullanılabilir.  Bu nokta orduların neden yavaş yavaş 60 kilovatlık lazerlerisavaş gemilerine konuşlandırmaya çalıştığını açıklıyor .

Lazerler, reddedilmiş hava sahasında çalışırken hem gizli hem de gizli olmayan savaşçıların hayatta kalma kabiliyetini önemli ölçüde artırabilir ve düşmanları aşırı savunmalara daha fazla füze harcamaya zorlayabilir.

Lazerler yaygın bir şekilde benimsenirse, yüksek bir öldürme olasılığı elde etmek için çok daha fazla füzeye ihtiyaç duyulduğu için, gizli avcıları tercih eden mevcut paradigma değişebilir. Bu menzil içi it dalaşlarıyla sonuçlanan daha agresif angajmanları teşvik edebilir ve önlenemeyecek veya tuzağı çözülemeyecek lazer tabanlı saldırılar ortaya çıkabilir.

Kaynak: M5

 

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close