ABD Ordusu'ndan ABD Silah Endüstrisine Drone Karşıtı Sistem Yapın Çağrısı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD Ordusu’ndan ABD Silah Endüstrisine Drone Karşıtı Sistem Yapın Çağrısı

Abone Ol 

İleri bir operasyon gücüne ulaşan insansız hava araçları giderek daha etkin bir tehdit oluşturuyor. İnsansız hava araçları, alan gözetimlerinde kullanılabiliyor, düşman savunmalarını ağır mühimmatlar ile yok edebiliyor, hatta kendileri hedeflere saldırmak için birer patlayıcı olabiliyor.

National Interest’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Küçük insansız hava araçlarının çeşitli kullanımları ve sürekli gelişimleri,  onları yok etmenin yolları hakkında yeni fikirler üretmeyi ve karşı savunma sistemleri geliştirmeyi daha zor hale getiriyor. ABD Hava Kuvvetleri kısa süre önce bir Bilgi Talebi (RFI) yayınladı ve silah endüstrisinden insansız hava araçlarına karşı koyabilecek yeni sistemler geliştirmesini istedi.

Bazı küçük dronlar saatte 60 ila 70 mil hıza ulaşabiliyor ve bazıları avuç içine sığacak kadar küçük olarak tasarlanabiliyor. Özellikle bunların sürü olarak bir bölgeye gönderilmesi bir tanesi yok edilse bile bir görevi tamamlamak için devam etmelerini sağlıyor.

ABD Hava Kuvvetleri ve Ordu’nun ilgili birimlerir şimdi mevcut drone savunma silahlarını iyileştirmeye, lazer silahları ve elektronik savaş cihazları gibi drone karşıtı yeni silahları üretmek için hızla yeni çalışmalar başlatıyor.

Birçok orta, büyük ve daha uzun menzilli insansız hava aracı önlemleri önemli olgunluk seviyelerine ulaşırken, Hava Kuvvetleri RFI tarafından açıklananlar gibi daha küçük saldırı dronları  benzersiz  ve hala çözülmemiş zorluklar sunuyor. Örneğin, drone sürüleri radar sistemlerini alt etmek, bir hedefi gözetlemek ve hatta kendileri patlatmak için gruplar halinde uçabiliyorlar.

Bulletin of Atomic Scientists tarafından yayınlanan makaleye göre, dağınık halde bulunan insansız hava aracı sürüleri saldırıya uğrayan kuvvet için bir takım komplikasyonlar ortaya koyuyor. “The Upside and Downside of Swarming Drones” adlı makale, drone sürülerinin savunulmasının zor olmasının bazı nedenlerini tartışıyor.

“Sürü, saldırı görevleri için avantajlıdır çünkü çok sayıda potansiyel hedefle düşman savunmasını alt edebilir. Sürü saldırısında dronlar dağılır ve bu da düşmanın kendisini savunmasını zor ve pahalı hale getirir. Irving Lachow tarafından yazılan makalede, 10 insansız hava aracı aynı anda bir hedefe saldırır ve 7’si düşürülürse, 3 kişi görevlerini tamamlayabilecek ”diyor.

Daha ümit verici drone savunmalarından bazıları; elektronik harp, lazerler veya yaklaşan görüş alanını çok sayıda küçük önleme mermisi ile kaplayabilen Phalanx gibi “alan” silahlarından oluşuyor . Başka bir yaklaşım ise küçük bir “alan” patlaması yaratmak için belirlenen bir noktada patlayabilen yeni bir “yakınlık” mermisi teknolojisi. 

Bu gelişmeleri ışığında ABD Hava Kuvvetleri kısa süre önce bir Bilgi Talebi (RFI) yayınladı ve ABD silah endüstrisinden insansız hava araçlarına karşı koyabilecek yeni sistemler geliştirmesini istedi.

Kaynak: M5

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close