Milli Görüş İçi Hava Hava Füzesi: BOZDOĞAN - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Görüş İçi Hava Hava Füzesi: BOZDOĞAN

Abone Ol 

Hava-Hava füzesi ihtiyacını uzun yıllardır ABD’den karşılayan Türkiye, GÖKTUĞ projesi kapsamında üretilen BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleri ile yerli füzelerine kavuşacak.

TÜBİTAK-SAGE tarafından çalışmalarına 2013 yılında başlanan GÖKTUĞ milli hava-hava füze ailesinde bugün önemli bir eşik geçildi. 401.Test filoya ait F-16 Block 40 uçağından atılan BOZDOĞAN görüş içi hava hava füzesi, ŞİMŞEK yüksek hızlı hedef uçağını başarıyla vurdu. Bu atış sonrası Türkiye füze konusunda bir üst lige yükseldi.

GÖKTUĞ projesi iki füzeden oluşuyor. İlki görüş içi BOZDOĞAN diğeri görüş ötesi GÖKDOĞAN. BOZDOĞAN, AIM-9 füzelerinin muadili, GÖKDOĞAN ise AIM-120 füzelerinin muadili.

Takvimi önde olan ve yazıda bahsedeceğimiz  BOZDOĞAN, 330cm uzunluğa,160mm çapa ve 140kg ağırlığa sahip. Azami 4 mach sürate ulaşan füzenin menzili 25km.

BOZDOĞAN, mükemmel nişan hattı sapma açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlığı ile hedefini vurmakta. IIR, Kızılötesi Arayıcı (IR) başlığın çok daha gelişmişi. IR güdüme sahip füzelerin hem aldatılma ihtimali oldukça yüksek hem de hassas vuruş yapabilme ihtimalleri düşük.

IR güdüm de pilot, hedefi tam isabetle vurabilmek için füzeyi ateşlemeden önce uçağını düşman uçağın arkasına konumlayıp uygun açıyı alarak ateşlemeyi yapmak zorunda denebilir. Çünkü IR güdüm uçağın yaydığı ısıyı takip etmekte ve en yoğun ısı çıkışıda uçağın arka/gövde kısmından gerçekleşmekte . Mükemmel nişan hattı sampa açısı sağlayan IIR başlıklı füzelerde ise başlık aynı zamanda görüntü alarak hedefine ulaştığı için hem aldatmalara karşı çok daha dayanıklı hem de hedefini vurma ihtimali çok daha yüksek.

BOZDOĞAN şu an ki haliyle hedefini vurma konusunda çok yetenekli. Lakin yakın gelecekte füzeye eklenecek veri ağı ve atış sonrası kilitlenme kabiliyeti JHMCS gibi kasklar ile beraber kullanıldığında pilotun işi çok daha kolaylaşmış olacak ve füzenin angajman zarfı büyük ordan genişleyecek.

BOZDOĞAN’da yüksek itkiye ve az dumanlı katı yakıt teknolojisine sahip motor bulunuyor. Yine füze içerisinde yüksek güvenilirlik ve güvenlik seviyesine sahip tam Elektronik Roket Motoru Emniyetli Kurma ve Ateşleme Sistemi de mevcut. İtki manevra kontrolüne  haiz füze bu sayede üstün manevra kabiliyeti sergileyebiliyor.

BOZDOĞAN, yine TÜBİTAK-SAGE üretimi olan yüksek etkili harp başlığına ve tapaya sahip. 2022 yılında TSK envanterine girecek BOZDOĞAN, sadece savaş uçaklarında değil AKINCI ve AKSUNGUR SİHA’larda da kullanılacak.

Son olarak belirtmek gerekirse BOZDOĞAN’ın üretilmiş olması sadece Hava Kuvvetleri değil başta deniz olmak üzere diğer kuvvetler içinde oldukça önemli. MİLGEM ADA sınıfı korvetlerin hava savunmasını sağlayan ve sınıfında dünyanın en iyilerinden biri olan RAM füzeleri, AIM-9 ve STINGER füzeleri üzerinden geliştirildi.SUNGUR ve BOZDOĞAN’ın hazır olması ile beraber bu füzeler üzerinden geliştirilecek füzeye IIR ile beraber pasif RF güdüm eklendiği takdirde gemiler için RAM gibi bir sistem ortaya çıkarılabilir.

 

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close