Kuzey Kore'nin nükleer silah programının kısa tarihi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Kuzey Kore’nin nükleer silah programının kısa tarihi

Abone Ol 

Kuzey Kore’nin, geçtiğimiz Perşembe günü bir denizaltıdan fırlatıldığından şüphelenilen bir balistik füze ateşlemesi, eğer teyit edilirse, nükleer silahlı olan bu ülkenin silah teknolojisindeki son ilerlemesini gösterecek.

                                                                                DefenseTalk’da yayımlanan yazı M5 tarafından çevrilmiştir.

Bu makalede Kuzey Kore rejiminin nükleer silahlarının ve balistik füze programının gelişimini irdeleyeceğiz.

1970’LER: BAŞLANGIÇ

Kuzey Kore, 1970’lerin sonlarında, Sovyet yapımı Scud-B füzesinin yaklaşık 300 kilometre menzilli bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladı ve ilk testini 1984’te gerçekleştirdi.

1987 ve 1992 yılları arasında Taepodong-1 (2500 km) ve Taepodong-2 (6700 km) dahil olmak üzere daha uzun menzilli füzeler geliştirmeye başladı.

Taepodong-1, 1998’de Japonya’ya doğrultularak test edildi, ancak ertesi yıl, Pyongyang, Amerika Birleşik Devletleri ile bağların gelişmesiyle birlikte bu tür testleri askıya aldığını ilan etti.

2006: İLK NÜKLEER DENEME

Kuzey Kore, George W. Bush yönetiminin “düşmanca” politikasını suçlayarak 2005 yılında testlerin askıya alınmasını sona erdirdi ve ilk nükleer denemesini 9 Ekim 2006’da gerçekleştirdi.

Mayıs 2009’da, ilkinden birkaç kat daha güçlü ikinci bir yeraltı nükleer deneme daha gerçekleştirdi.

Kim Jong Un, Aralık 2011’de ölen babası Kim Jong Il’in yerini aldı ve 2013’te üçüncü bir nükleer denemeyi yönetti.

2016: JAPON SULARINA ULAŞILDI: HİDROJEN BOMBASI

Ocak 2016’da Pyongyang’ın ‘hidrojen bombas’ı olduğunu iddia ettiği dördüncü bir yeraltı nükleer denemesi gerçekleştirildi..

Mart ayında Kim, Kuzey’in bir termonükleer savaş başlığını başarıyla minyatürleştirdiğini ve Nisan ayında denizaltından fırlatılan bir balistik füzeyi test ettiğini iddia ediyor.

3 Ağustos’ta, ilk kez doğrudan Japon kontrolündeki sulara balistik bir füze ateşledi.

9 Eylül’de ise beşinci nükleer deneme gerçekleştirildi..

2017: ÖFKE

Şubat ve Mayıs ayları arasında Kuzey Kore, Japon Denizi’ne atılan bir dizi balistik füzeyi daha test etti. Üstelik Pyongyang, bunların Japonya’daki ABD üslerini vurmaya yönelik tatbikatlar olduğunu söyledi.

Pyongyang, 14 Mayıs’taki bir testin “yeni geliştirilmiş orta/uzun menzilli stratejik balistik roket Hwasong-12” olduğunu söyledi. Füze, Japon Denizi’ne düşmeden önce 700 kilometre yol kat etti.

İki ay sonra, Kuzey Kore, 4 Temmuz’da Alaska’ya ulaşabilen kıtalar arası bir balistik füzeyi başarıyla test ettiğini duyurdu – ABD Bağımsızlık Günü’nde yapılan duyuruda  “Amerikan piçleri” için bir hediye’ ifadelerine yer verildi.

28 Temmuz’da ikinci bir başarılı kıtalar arası balistik bir füze denemesi yapıldı.

Dönemin ABD başkanı Donald Trump, 8 Ağustos’ta Pyongyang’ı füze programı nedeniyle “ateş ve öfke” ile tehdit etti.

2017: ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK NÜKLEER DENEME

Kuzey Kore, altıncı ve en büyük nükleer denemesini 3 Eylül 2017’de gerçekleştirdi. Gözlemciler, 1945’te Hiroşima’yı yok eden 15 kilotonluk ABD bombasının 16 katı büyüklüğünde 250 kilotonluk bir patlama gücü ortaya çıktığını tahmin ediyor.

15 Eylül’de, BM’nin bir dizi yaptırımı daha kabul etmesinin üzerinden bir haftadan kısa bir zaman geçmişken, Kuzey Kore Japonya’ya doğeu orta menzilli bir füze daha ateşledi.

Bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra ise Washington, Kuzey Kore’yi yeni yaptırımlarla baskılamadan bir gün önce onu terörizmin devlet sponsoru ilan etti.

29 Kasım’da Kuzey Kore, ABD anakarasının herhangi bir yerinde “süper büyük bir ağır savaş başlığı” teslim edebileceğini iddia ettiği yeni bir Hwasong-15 ICBM’yi ortaya çıkardı..

Analistler, roketin ABD’ye ulaşabileceği konusunda hemfikir, ancak Pyongyang’ın roketin Dünya atmosferine yeniden girmesini sağlamak için gereken ileri teknolojide ustalaştığına dair şüpheleri var.

2018: OLİMPİYAT YUMUŞAMASI

Kim, Yeni Yıl konuşmasında, Kuzey Kore’nin nükleer gücünün gelişiminin tamamlandığını belirtti.

Güney’deki Kış Olimpiyatları tarafından katalize edilen hızlı bir diplomatik çözülme o yılın Şubat ayında başladı.

21 Nisan’da Pyongyang, nükleer denemelerin ve kıtalar arası balistik füze denemelerinin derhal durdurulacağını ve Punggye-ri’deki nükleer silah deneme sahasının, “şeffaf bir şekilde garanti altına alınarak” idağıtılacağını söyledi.

2019-2021:  YENİ GERİLİMLER

Şubat 2019’daki Hanoi zirvesinin ardından ABD ile Kuzey Kore arasındaki müzakereler çıkmaza girdi.

Eylül 2021’in ortasından bu yana, Kuzey Kore’nin Pyongyang’ın yeni bir hipersonik uzay füzesi olduğunu söylediği şey de dahil olmak üzere birkaç deneme ateşlemesi gerçekleştirmesiyle yeni gerilimler baş gösterdi.

Salı günü ise, Güney Kore ordusu Pyongyang’ın denize şüpheli bir denizaltıdan fırlatılan balistik füze ateşlediğini söyledi.

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close