Merak Edilenler: F35 Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir? (F-35A, F-35B ve F-35C) - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Merak Edilenler: F35 Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir? (F-35A, F-35B ve F-35C)

Abone Ol 

F-35 için birçok farklı sorun ve spekülasyon gündeme gelmeye devam ederken merak edilen sorulardan birisi de F35’in modelleri arasındaki farklardır. Peki F35 Savaş Uçağı’nın; F-35A, F-35B ve F-35C şeklinde isimlendirilen farklı varyasyonları arasındaki farklar nelerdir?

1- İniş Kalkış Şekilleri:

F-35 modellerini ayıran temel unsurlardan birisi iniş kalkış şekilleridir.

F-35A modeli standart pistler üzerinden kalkmak için tasarlanmıştır ve çoğu ülke tarafından kullanılacak model budur.

F-35B modeli Dikey Iniş Kısa Kalkış(STOVL) türünde işleyen uçak gemilerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. STOVL yöntemini kullanan uçak gemileri daha az masraflı ve küçük olduğundan birkaç NATO ülkesi tarafından seçilmiştir.

F-35C modeli Amerikan Donanması için tasarlanmıştır. Amerikanların Nimitz sınıfı büyük uçak gemilerinde kullanmak için tasarladıkları bir uçaktır. İniş kalkış sistemi olarak CATOBAR sistemini tercih eder. Uçak inerken uçaktaki kancanın gemideki halatı yakalayıp tüm kinetik enerjisini halata bırakma prensibine dayanır. Kalkarken ise buhar basıncı (yeni gemilerde elektromanyetik) ile uçak hızlandırılarak çok kısa bir mesafeden kaldırılır. Belli avantajları olsa da çok maliyetlidir. CATOBAR tipi uçak gemilerini sadece ABD ve Fransa kullanmaktadır.

images.jpeg

Soldan sağa sırası ile F-35A, F-35B ve F-35C

2- Motorlar:

A ve C modellerinde Pratt&Whitney yapımı motor kullanılırken B modelinde ise Rolls Royce motoru kullanılmıştır. B modelinde uçağı dengelemek ve ağırlık kaldırma yeteneğini arttırmak için kokpitin arkasında bir motor daha bulunmaktadır. B modelinin ana motorunun egzozu 90° aşağıya dönebilir iken A ve C modellerinde sabittir.

images (2).jpegF-35B’de kullanılan Rolls Royce motoru.

images (1).jpeg

F-35A ve F-35C modellerinde kullanılan Pratt&Whitney motoru.

3- Kanatlar:

A ve B modellerinde kanatlar aynıdır. C modeli düşük hızlarda kaldırma kuvveti elde edebilmek için kanatları daha geniş tasarlanmıştır. Bu özellik CATOBAR sınıfı uçak gemilerime inmek için gereklidir. C modelinin kanatları katlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Gemide daha az yer kaplar.

images (4).jpeg

F-35C havadan görünümü.

images (3).jpeg

F-35C kanatları katlanmış halde uçak gemisinde.

4- Makineli Top:

A ve C modellerinde 25mm çapa sahip olan, 4 namlulu ve 170 mermi kapasiteli bir top bulunurken B modelinde motorun kapladığı yer nedeniyle dahili makineli top bulunmaz. Bunun için harici makineli top tasarlanmıştır.

5- Mühimmat Taşıma Kapasiteleri:

Üç modelinde hava – hava görevlerinde mühimmat taşıma kapasitesi aynı iken hava – kara görevlerinde biraz farklıdır. A ve C modelleri 2 adet 2000lb JDAM bomba taşıyabilirken B modeli 2 adet 1000lb JDAM bomba taşıyabilir. 2. Motorun kapladığı alan sebebiyle 2000lb JDAM bomba alamıyor.

6- Menzil:

A ve B modellerinin muharebe yarıçapı 1100~ kilometre iken B modelinde bu değer 850 kilometreye kadar düşmektedir. Ikinci motorun kapladığı alan sebebiyle yakıt kapasitesinde bir azalma yaşanmıştır.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close