Uyduların uzaya hazırlık merkezi: USET - M5 Dergi
GündemSavunma Haberleri

Uyduların uzaya hazırlık merkezi: USET

Abone Ol 

Hem yer gözlem hem de haberleşme uyduları, uzaya fırlatılmadan önce uzay şartlarında ne tepki vereceklerini ölçmek için belirli testlere tabi tutuluyor. Bu testlerin yapılabilmesi için de son derece teknolojik tesislere ihtiyaç duyuluyor. Bu tarz bir tesisi ülkemize kazandırmak amacıyla da GÖKTÜRK-1 uydu projesi ile beraber adımlar atıldı.

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu olan GÖKTÜRK-1 için 13 Temmuz 2009 tarihinde, Milli Savunma Bakanlığı ile
İtalya merkezli TELESPAZIO şirketi ve Fransa’da merkezli THALES ALENIA SPACE şirketinin ana yüklenici, TUSAŞ’ın ana alt yüklenici olduğu 261.5 milyon euroluk bir sözleşme imzalandı.

Bu sözleşme, uydu ile beraber THALES ALENIA SPACE/Fransa tarafından Türkiye’de Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) kurulmasını da kapsıyordu. Sözleşme sonrası THALES ALENIA SPACE/Fransa, Ankara da TUSAŞ tesislerinde kurulum çalışmalarına başladı.

2014 yılında kurulumu tamamlanan ve 2015 yılında açılışı yapılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET), 3.800 metrekarelik bir alana kuruldu. Merkez, Class 100,000 temiz odalara ve uydu entegrasyonu ve testi için gerekli tüm yeni nesil ekipmanlara sahip.

Ekipmanlara örnek verilmesi gerekirsez bir adet Mekanik Titreşim Test Tezgahı (sallama), 350 metreküp üzerinde hacme sahip Isıl Vakum Test Odası, 950 metreküp hacminde Akustik Test Odası, Kompakt Anten Test Aralığı ile Güneş Panelleri ve Antenlerin montaj ve testleri için birimler bulunuyor.

USET Merkezi, 5 ton ağırlığa kadar olan yer gözlem, haberleşme ve benzeri özellikler deki tüm uyduların fırlatılmaya hazır hale gelene kadar yapılması gereken çevresel test süreçlerine hizmet verebilecek kapasitede.

Merkez, uyduya Uzayda karşılaşacağı koşulları bire bir yaşatıyor. Bu kapsamda da uyduya farklı testler yapılıyor. Yapılan testlerin başında da Isıl Vakum Testleri geliyor. Test kapsamında, Uzay koşullarını oluşturan düşük basınç, ısınmaya sebep olan Güneş ve Dünya kaynaklı Isı Akıları ve soğumaya sebep olan Derin Uzay Ortamlarının benzetimi Isıl Vakum Odası’nda gerçekleştiriliyor.

Merkez de yapılan testlerin bir diğeri ise Güneş Paneli Açılma Testi. Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çeviren Güneş Panellerinin açılması, uydunun görev yapabilmesi için hayati önem arz etmekte. Bu test kapsamında Güneş Panelleri’nin Uzayda olması gerektiği şekilde açılacağının ve teknik bileşenlerinden kaynaklanan şok kuvvetinin uyduya ve Güneş Panellerine zarar verip vermeyeceği değerlendiriliyor.

Uydunun anten performansının değerlendirilmesi için ise uyduya Kompakt Anten Odasında testler yapılıyor. Anten Test Odası’nda bulunan yansıtıcılar ve kaynaklar yardımıyla, yörüngedeki uydunun dünyaya olan uzaklığının benzetimi yapılarak antenlerin işlevselliği ve performansı ölçülüyor.

Merkezde Şok, Titreşim gibi pek çok test daha gerçekleştiriliyor. İlk yerli metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE ve ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A, bu merkez de entegrasyon ve testleri tamamlandıktan sonra uzaya gönderilecek.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close