Haritalı anlatım: Rus güçleri, Ukrayna'yı işgallerinin 13. gününde ilerleyemez halde - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Haritalı anlatım: Rus güçleri, Ukrayna’yı işgallerinin 13. gününde ilerleyemez halde

Abone Ol 

İşgalin 13. gününe dair bilmeniz gereken her şey: İnsani yardım koridorlarının vurulmaması, bazı bölgelerde sivillerin tahliye edilebilmesini sağladı. Diğer yerlerde ve özellikle de Ukrayna’nın güney liman kentlerinde, Rusya işgal girişimlerini sürdürmeye devam etti. Fakat Rus güçlerinin ilerleyişi, Ukrayna genelinde bir süredir neredeyse tamamen durdurulmuş durumda.

-SkyNews’te yayımlanan haberin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır. 

Siviller, Rusya ile mutabık kalınan insani koridor aracılığıyla Sumi kentinden başarıyla tahliye edildi.

Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanlığına göre, ülkenin güneyinde, Rus güçlerinin ateşkesi ihlal etmesinden sonra kuşatılan Mariupol kentindeki siviller için başka bir güvenli yol önerildi.

Rus kuvvetleri kritik liman kenti Odessa’ya doğru ilerlemeye çalışırken, savaş Mariupol’un birkaç yüz km batısında devam etti.

RUSLARIN İLERLEYİŞİ NEREDEYSE TAMAMEN DURMUŞ DURUMDA

Ancak, belirtmemiz gerekir ki Rus kontrolündeki bölgelerin haritası son bir günde neredeyse hiç değişmedi.

Aşağıdaki grafikte de görebileceğimiz gibi, Rus kontrolündeki Ukrayna topraklarının miktarı (kırmızı sütunlar) 2 Mart’tan bu yana 45.000 ika 49.000 mil kare arasında sıkışıp kaldı. 2 Mart’tan bu yana Rusların faaliyet gösterdiği toprak miktarı (yeşil sütunlar) artarken, bu bile son üç günde durmuş gibi  görünüyor.

 

Bu veriler; işgalin 13. gününün erken saatlerinde Rus işgalinin “pratikte durduğunu” iddia eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’i destekler nitelikte.

Ancak Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak için resmi bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “profesyonel askeri personelinin kendilerine verilen görevleri yerine getirdiğini” iddia etmeye devam etti.

İNSANİ KORİDORLAR

Kuzeydoğudaki Sumy kentindeki siviller, Rusya ile yapılan görüşmelerde mutabık kalınan insani bir koridor aracılığıyla tahliye edildi.

Aşağıdaki haritada gösterildiği gibi, önerilen güvenli rota, Sumy bölgesindeki sivillerin, bir doğu Ukrayna şehri olan Poltava’ya seyahat etmesine izin veriyor.

Bölgenin Valisi olan Dmytro Zhyvytsky, 1000 yabancı öğrenci de dahil olmak üzere bir çok sivilin bu koridorun içinden kaçabildiğini söyledi. 20 ila 30 özel araçtan oluşan konvoyların, dalgalar halinde şehri terk ettiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Rus medyası, Rusya SavunmaBbakanlığı’nın, Salı günü saat 19:00’a kadar açık olması planlanan insani yardım koridorundan toplam 723 sivilin Sumy’den ayrıldığını söylediğini aktardı.

GÜNEY CEPHESİ

Önemli savaş bölgelerinden bir de, Rusya’nın Ukrayna’yı denizden izole etmeyi ve ithalat ve ihracatını kesmeyi hedeflediği stratejik güney bölgesidir.

Kuşatılmış Mariupol limanından sivilleri insani bir koridor aracılığıyla Zaporizhia’ya tahliye etme planları, Ukraynalı yetkililerin Rus güçlerinin kararlaştırılan rotayı bombalamaya başladığını söylemesinin ve buna dair kanıtların gelmesinin ardından askıya atıldı.

200.000’den fazla sivilin, yani şehrin nüfusunun neredeyse yarısının bölgeyi terk etmeyi umduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na göre, hayati insani yardım taşıyan otuz otobüsün Mariupol’a giden güvenli yolu kullanması planlandı.

6 YAŞINDAKİ BİR KIZ SUSUZLUKTAN ÖLDÜ

Mariupol belediye başkanı Vadym Boychenko daha sonra Tanya adlı altı yaşındaki bir kızın şehirde susuzluktan öldüğünü doğruladı ve şehrin “son sekiz gündür ablukada olduğunu” söyledi.

Evrensel Savunma ve Güvenlik Çözümleri Eşbaşkanı General Sir Richard Barrons, Mariupol’daki durumun, Rus ordusunun taktiklerinde bir değişiklik olduğunu gösterebileceğini söyledi ve “Bu bir kaza gibi görünmüyor, bu doğrudan sivil nüfusu hedef alarak Ukrayna hükümeti üzerindeki baskıyı artırmakla ilgili” ifadelerini kullandı.

Mariupol gibi güneydeki liman şehirleri, Ukrayna ekonomisi için hayati önem taşıdıkları için Rus ordusu için kilit stratejik hedefler haline geldi.

Güneybatı sahili için savaşın nasıl geliştiğini görmek için aşağıdaki haritayı kaydırın.

İşgalin ilk gününde, yani 24 Şubatta, Rus birlikleri Kırım’dan girerek ilerledi ve kritik bölgenin kontrolünü ele geçirmeyi başardı, ancak asıl şehirlerden biri olan Kherson’a giremedi.

Dört gün sonra, yani 28 Şubat’a kadar Kherson kuşatıldu ve Rusya bu süreçte Mykolaiv’e yakın bir bölgeyi de işgal etti.

Yoğun bir savaşın ardından, Kherson belediye başkanı nihayet Rusya’nın 3 Mart’ta kentinin kontrolünü ele geçirdiğini kabul etti.

5 Mart Cumartesi günü, oradaki Ukrayna yanlısı bir protesto sırasında Rus askeri silahlarını ateşledi, ancak kalabalığı dağıtamadı.

Rus birlikleri, Mykolaiv’in kuzeydoğu ve kuzeybatısındaki bazı yollarda faaliyet gösteriyor, ancak henüz şehrin içine girmediler.

Çatışma yaklaştıkça insanlar Odesa’yı boşaltmaya başladı.

1 milyondan fazla insanın yaşadığı liman kenti, kozmopolit bir turizm merkezi ve önemli bir ekonomik merkezdir. Güneybatıdaki kilit stratejik hedeftir.

KİEV CEPHESİ

Kiev’in kuzeyindeki kilit yerlerde mücadele sürüyor. Rusların yakında yapabileceği bir saldırı ile hükümeti devirmek istediği başkent Kiev ise diken üzerinde.

Son 24 saat banliyölerde eskiye nazaran daha fazla bombardımana maruz kaldı.

 

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close