Uçaktan Atılan Bombaları Akıllı Hale Getiren Kitler: HGK Ailesi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Uçaktan Atılan Bombaları Akıllı Hale Getiren Kitler: HGK Ailesi

Abone Ol 

Modern ve sivil hassasiyetine sahip bir ordu, seyir füzesi veya uzun menzilli güdümlü mühimmat kullanması gerekmeyen bir hava-yer taarruz operasyonu gerçekleştirdiğinde büyük çoğunlukla güdüm kiti takılmış bombaları kullanır.

Türk Hava Kuvvetleri’de mevcut savaş uçaklarınında kullandığı  MK serisi Genel Maksat Bombaları ile NEB ve BLU- 109 gibi beton delici bombaları güdümlü hale getirebilmek için uzun yıllar boyunca ABD’den güdüm kiti tedariği gerçekleştirdi.

X bir ülke bin adet güdüm kiti aldığında onu yıllar boyu envanterinde tutarken terör sebebiyle uzun yıllardır dünyadaki en aktif hava-yer taarruz görevini icra eden hava kuvvetlerinden biri olan  Türk Hava Kuvvetleri ise bu kitleri kısa sürede harcamakta.

Son yıllarda ise yerli firmalarımızın ürettiği güdüm kitleri operasyonlarda kullanılmakta. Bu güdüm kitlerinden biri Hassas Güdüm Kiti (HGK).

HGK kendi içinde farklı modellerden oluşan bir güdüm kiti ailesi. Bu aileden ilk ele alacağımız ürün HGK-84.

İlk olarak HGK-1 ismiyle kullanılan HGK-84, kuyruk kanatçıklarının yeniden tasarlanmasıyla  HGK-2 ismini aldı  ardından da HGK-84 olarak yola devam edildi. HGK-84, MK-84 ve  MK-84 ile aynı geometrik yapıdaki tüm bombalara takılabilmekte. MK-84 ile aynı geometrik yapıdaki bombalardan biri de milli  beton delici bomba olan NEB.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen HGK-84’ün seri üretimini ASELSAN yapıyor. Kit, kuyruk kısmı ve gömlekten meydana geliyor. Kit takılı bomba gece-gündüz hava koşulu farketmeksizin hedefleri hassas olarak vurabiliyor.

HGK-84, mühimmatın 10 ila 90 derece arasındaki bir zarfta hedefi vurabilmesini sağlamakta. Kite hedef bilgileri uçuştan önce veya uçuş sırasında yüklenebiliyor. Uçuş esnasında yüklenebilmesi sayesinde  de fırsat hedeflerine  angaje olunabiliyor.

HGK-8,  takıldığı bombayı  azami 28km menzili ulaştırıyor ve sahip olduğu tümleşik INS/GPS ile  bombanın 6 metre altı cep değerine ulaşmasını sağlıyor. HGK-84 envanterdeki F-4E 2020 ve PO-III F-16 block40M ve block50M uçaklarında kullanılmakta.

HGK ailesinin ikinci üyesi LHGK-84.

HGK-84 kitine yine TÜBİTAK SAGE üretimi CAMGÖZ adlı lazer arayıcı başlık eklenmesiyle LHGK-84 ortaya çıktı.

Lazer arayıcı başlığın eklenmesiyle kitli bombalar sabit hedefler dışında hareketli hedeflere de angaje olabiliyor.

Ailenin üçüncü üyesi HGK-82. Kit, 500lb sınıfı MK-82 ,MK-82T (termobarik) ve SERT-82 bombalarına takılmak üzere TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. Kitin seri üretimi ASELSAN tarafından yapılıyor.

Diğer kitler gibi tümleşik INS/GPS ile takıldığı bombaya 10metre altı cep değeri kazandıran HGK-82,  Hava Kuvvetleri Envanterindeki  F-4E 2020 ve PO-III F-16 block40M ve block50M uçaklarından kullanılabiliyor.

HGK-82’nin HGK-84 ve LHGK-84’ten temel farkı BRU-57 salanıyla uyumlu olması ve bu sayede savaş uçağının tek istasyonunda iki adet taşınabilmesi.

 

HGK-82’lı mühimmatların yakında TSK envanterine girecek AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçlarında  da kullanılması planlanmakta.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 30 Ocak 2021 tarihinde yaptığı açıklamada “Hava gücümüzün önemli unsuru güdüm kitlerimizin teslimatları sürüyor. Mk-82 güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm yeteneğiyle hassas vuruş kabiliyeti kazandıran HGK-82 güdüm kitlerinin yeni teslimatlarını yaptık.” dedi

Ailenin son üyesi ve henüz envanterde olmayan tek üyesi HGK-83. 1000lb sınıfındaki  MK-83 ve SARB-83 bombalarına takılmak amacıyla yine TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmekte. HGK-83’de HGK-82 ve 84’de olduğu gibi tümleşik INS/GPS ile güdümlendirilecek ve takıldığı  bombaya 10metre altı cep değeri kazandıracak.

HGK-83’de HGK-82 gibi  BRU-57 salanıyla çoklu  taşımaya uygun.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close