Hareketli Birliklerin Hava Savunma Sistemi: KORKUT - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Hareketli Birliklerin Hava Savunma Sistemi: KORKUT

Abone Ol 

Zırhlı birlikler, modern muharebe sahasında ana unsurlardan biri.

Bu birliklerin en büyük düşmanı helikopterler, savaş uçakları ve insansız hava araçları gibi platformların attıkları  füzeler ve güdümlü mühimmatlar ile dünyada gittikçe yaygınlaşan kamikaze dronelar. Bu tehditlere karşı koyabilmek  için  milli Kundağı Motorlu Namlulu Hava Savunma Sistemi projesi başlatıldı ve  Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında 18 Mart 2010 tarihinde KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi Projesi Sözleşmesi imzalandı. 

Sözleşme sonrası tasarım ve geliştirme faaliyetlerine başlayan ASELSAN, KORKUT’u üç adet silah sistemi aracı (SSA) ve bir komuta kontrol aracından (KKA) oluşan takımlar hâlinde görev yapacak şekilde tasarlayıp, geliştirme çalışmalarına başladı. 

Sistem’in ilk parçası olan KORKUT Komuta Kontrol Aracı (KKA), Silah Sistem Araçları (SSA)’nın yönetimi ile  Hava Savunma Erken İkaz ve Kontrol Sistemi (HERİKKS) ve diğer komuta unsurlarıyla haberlerleşmeyi sağlıyor. FNSS üretimi amfibik ZPTP adlı aracın üzerine şekillenen KORKUT KKA, 2 milyon satır kod yazılım içeriyor. Araç üzerinde yine ASELSAN üretimi MAR isimli üç boyutlu arama radarı ve dost düşman tanıma sistemi (IFF) bulunuyor. MAR, alçak irtifa hava hedeflerinin hızlı ve doğru şekilde tespitini sağlayan yeni nesil bir radar. X bantta çalışan MAR, azami 70km menzile sahip. Savaş Uçağı takip menzili ise 25km civarında. 360 derece yanca kapsamı olan radar, ~480kg ağırlığında. MAR, paletli aracın üzerine konuşlandığı için araç  hareketlerinden kaynaklanan titreşim ve şoka karşı oldukça dayanıklı. 

KORKUT-KKA

Gelişmiş aktif faz dizili anteni ile yükseliş ekseninde elektronik tarama yapan radar, sayısal huzme oluşturma mimarisi sayesinde yakın menzil bölgesinde geniş bir yükseliş kapsaması ile yükseliş çözünürlüğünü birlikte sağlayabiliyor. MAR ile hedef tespit ve takibi yapan KORKUT KKA, yerel hava resmini oluşturup tehdit değerlendirme ve tahsis algoritmaları sayesinde takıma bağlı uygun konumdaki KORKUT SSA’yı görevlendiriyor. Ayrıca  Korkut KKA, Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS)’ye bağlı olduğu için hem kendi elde ettiği bilgileri diğer unsurlarla paylaşmakta hem de başta E-7T HİK uçakları olmak üzere diğer radar sistemlerinden gelen bilgilerden faydalanabilmekte.

KORKUT KKA’daki bir diğer unsur Aselsan üretimi IFF sistemi. Kısa/Orta menzilli bir dost düşman tanıma sistemi olan bu sistem, Mod 5/S seviyesinde. Sistem’in gönderme frekansı 1090 Mhz olup, alma frekasnı 1030Mhz.

KORKUT’un diğer unsuru Silah Sistem Aracı (SSA). Bir KORKUT takımı bir adet KKA ve 3 adet SSA aracında oluşuyor. KORKUT KKA gibi SSA’da FNSS üretimi amfibik ZPTP aracı üzerine konuşlu. Araç üzerinde 35mm KDC-02 tipi  MKEK üretimi çift namlulu silah sistemi, ASELSAN üretimi  topun hedefe yönelmesini ve kilitlenmesini sağlayan AKR atış kontrol radarı, uzun menzillerden hedef uzaklığını ölçebilen ADLR-01 hava savunma lazer mesafe ölçücü  ile TV ve termal kamera mevcut.

KORKUT-SSA

Stabilize bir kuleye sahip araç,bu sayede hareket halindeyken dahi hedeflere hassas vuruşlar gerçekleştirebiliyor. Klasik 35mm ve ATOM 35mm akıllı  mühimmatlarını atan araç, 4km etkili  menzile sahip. Araç, iki adet namludan dakikada 1100 mermi atabilecek kapasitede olmasına rağmen üzerinde 400 adet 35mm mermi taşınabiliyor. 

Korkut projesi takvimsel sürecini de ele alırsak, 2010 yılında sözleşme imzalandıktan sonra ürün tasarım ve geliştirme faaliyetleri başladı ve 2015 yılında ürün atışlı testlere hazır hale getirildi. 2015 yılında gerçekleştirilen başarılı testler sonrası 2016 yılında TSK’ya bir adet KKA ve 2 adet SSA içeren ilk prototip teslimatı gerçekleştirildi. Akabinde 19 Mayıs 2016’da seri üretim sözleşmesi imzalandı. Seri üretim teslimatları Mart 2019’da başladı ve part part devam ediyor.

KORKUT takımlarının kara birlikleri ile birlikte S-400 Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleriyle de  görev yapması kuvvetle muhtemel.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close