Çin, nükleer füze fırlatabilen 'kıyamet trenlerini' kullanabilir - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Çin, nükleer füze fırlatabilen ‘kıyamet trenlerini’ kullanabilir

Abone Ol 

Çin, ülke çapında nükleer füzeler taşıyabilecek ve hatta tespit edilmesi zor olan fırlatmaları gerçekleştirebilecek ‘Kıyamet trenleri’ üretmeyi planlıyor. Yeni araştırmalar, demiryolunun silah ‘gizleme’ için diğer yollardan daha iyi olduğunu gösteriyor. 20 yıldan kısa bir sürede Pekin dünyanın en büyük yüksek hızlı demiryolu ağını kurdu. Son teknoloji DF-41 roketlerinin 2015’te trenlerden fırlatıldığı bildirildi.

-Daily Mail’in haberinin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır. 

Yeni bir istihbarat raporuna göre Çin, nükleer füzelerini taşımak ve hatta fırlatmak için yüksek hızlı ‘kıyamet trenlerini’ kullanmayı planlıyor.

Dün yayınlanan ve hükümet tarafından finanse edilen bir çalışmada mühendisler, Pekin’in DF-41 nükleer füzelerini demiryolu ağına entegre etmenin lojistiğini inceledi.

Bu mega füzelerin her biri 80 ton ağırlığında ve nükleer savaş başlıklarını fırlatma rampasından 15.000 km uzağa kadar taşıyabiliyor.

DF-41’in dünyadaki tüm nükleer balistik füzeler arasında en uzun menzile sahip olanı olduğu söyleniyor.

Kısa süre önce Pekin, bu kritik silahların trenlerde taşımasının lojistik imkanlarını incelemek için yeni bir çalışma başlattı.

Çin’in 2015 yılında DF-41’leri trenlerde test ettiği söyleniyor, ancak bu raporlar henüz tam olarak doğrulanmadı.

İlk olarak 2019’da ortaya çıkan bu ölümcül silahların, gezegendeki en uzun menzilli nükleer füzeler olduğu söyleniyor.

Mühendisler, onları trenlerde taşımanın ‘gizlenme’ becerisini artıracağını ve gerektiğinde fırlatmayı daha verimli hale getireceğini söyledi.

Rapor, trenlerin Çin’in bu füzeleri için hızlı ve iyi korunan bir ulaşım aracı olmasının yanı sıra, fırlatmanın neden olduğu şok dalgalarının yüksek hızlı demiryolu altyapısı tarafından daha iyi absorbe edileceğini de sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, Journal of Southwest Jiaotong Üniversitesi’nde şunları yazdı: ‘Ağır yük için kullanılan demiryollarıyla karşılaştırıldığında, yüksek hızlı trenlerin demiryolları daha hızlı ve daha sorunsuz çalışır. Bu, yüksek hızlı trenlerde askeri araçların hareketliliğinin, güvenliğinin ve gizlenmesinin daha fazla olacağı anlamına geliyor.’

South China Morning Post’a göre araştırma grubu, Çin hükümetinin ulusal araştırma projesinin başkanı ve bir inşaat mühendisliği profesörü Yin Zihong tarafından yönetiliyor.

Yirmi yıldan daha kısa bir sürede Çin, ikinci olan İspanya’yı ve üçüncü sıradaki Japonya’yı geçerek dünyanın açık ara en büyük yüksek hızlı demiryolu ağını kurdu. Yin ve meslektaşları, bu demiryollarının ‘kıyamet trenleri’ için ‘olumlu koşullar’ yarattığını ekledi.

Raporda, nükleer füze taşıyabilen yüksek hızlı trenlerin 350 km / saat hıza sahip olduğu belirtildi.

Ve füze taşımaları pek mümkün olmasa da, 600 km / saat hıza sahip Maglev trenleri ise, savaş zamanında başka bir varlık olacak.

Daha önce Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş sırasında nükleer silah taşıyan trenleri denedi. Kostroma, Perm ve Krasnoyarsk bölgelerine her biri üçer füze taşıyan on iki kıyamet treni yerleştirilmişti.

Bu trenler 1987’de, SSCB’nin çöküşünden sadece birkaç yıl önce hizmete girdi ve o dönem ‘hayalet trenler’ olarak adlandırıldı.

Rusya’nın kıyamet trenleri nihayet 2003 ve 2005 yılları arasında tamamen yok edildi; yine de 2017’de yeniden test edilmesine rağmen yakın zamanda geri dönmesi beklenmiyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close