Ukrayna’daki savaş Batılı silah üreticileri için ‘altına hücum’ anlamına geliyor - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Ukrayna’daki savaş Batılı silah üreticileri için ‘altına hücum’ anlamına geliyor

Abone Ol 

Endüstri uzmanları, Batılı silah üreticilerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yarattığı ‘altına hücum’ durumunda milyarlarca dolarlık satışlar için yarıştığını ve bunu Avrupa’nın muhtemelen artacak olan askerileşmesinin izleyeceğini söylüyor.

The Independent’ın haberine göre, ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna’nın kısa vadede kendisini savunmasına yardımcı olmak, Stinger, Javelin ve Stormer füze sistemleri gibi silahlara erişimi kolaylaştırmak için büyük meblağlarda para sağlıyor.

Raytheon Technologies gibi şirketlerin son altı aydaki hisse fiyatları yüzde 15 oranında arttı.

Şirket ve diğer dev silah üreticileri, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Rus işgaline karşı silahlanma arzusundan nasıl yararlanılacağını değerlendirmek için ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile gizli toplantılara katılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Ukraynalı yetkililerin ziyaretine ev sahipliği yaptı. Stormer füzesini çalışırken görmeleri için Salisbury Ovası’ndaki askeri test alanına gitmelerini sağladı.

İngiliz hükümeti ayrıca savunma sanayi yetkilileriyle toplantılar düzenledi ve BAE Systems Platforms&Services tarafından üretilen Stormers olarak bilinen zırhlı füze rampalarının hünerlerini sergilemek için Ukrayna’dan temsilciler ağırladı.

Uzmanlar, bu ilk satışların silah firmaları için yalnızca mütevazı fırsatları temsil ettiğini, Avrupa’nın önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla askerileşmesine dair olasılığın gerçek bir bolluğa kapı açacağını vurguluyor.

Bu, halihazırda silah üreticisi şirketlerden üst düzey yetkililerinin hissedarlar ve medyada açıkladığı bir beklenti.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana temelde pasifist politikalar izleyen Almanya gibi ülkeler, Rusya’nın eylemlerinin ardından ordularını yeniden yapılandırmaya çalışıyor.

Almanya, ABD merkezli Lockheed Martin şirketinden dünyanın en modern savaş uçağı F-35’lerden 35 adet sipariş verdi.

Bu adım, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Berlin’in askeri harcamalarını bir defaya mahsus 113 milyar dolar artırma ve yıllık bütçesinin yüzde 2’sini silah harcamalarına ayırmayı taahhüt etmesinin ardından geldi.

Scholz, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin Ukrayna’ya saldırırken, sadece bir ülkeyi dünya haritasından silmek istemiyor, Avrupa güvenlik yapısını da yok ediyor” dedi.

Uluslararası silah ticareti konusunda uzman olan William Hartung, bu fırsatların sektör için ‘altına hücum’ anlamına geldiğini söyleyerek şu yorumu yaptı;

“Pek çok yönden kar elde etmeye çalışıyorlar. (ABD Başkanı Joe) Biden yönetimi Ukrayna’ya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık silah yardımı yaptı. Bunların çoğu mevcut stoklardan gelse de, Pentagon ile yapılan sözleşmeler yoluyla tamamı yenilenecek. Avrupa daha fazla harcamaya başladıkça, ABD şirketleri bundan faydalanacak.”

Quincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü’nde araştırmacı olan Hartung, işgalden önce silah üreticilerinin zaten karlı bir yıl beklediklerini söyledi.

Ancak Putin’in Ukrayna’yı işgal kararının yanı sıra bazı NATO üyeleri ve diğer Avrupa ülkelerini bir sonraki hedefi olabilecekleri yönünde korkutması, sektöre büyük bir ivme kazandırdı.

Bunun sonucunda şirketler bireysel olarak başarılı olurken, tüm sektör de fayda sağladı. ABD’de S&P’nin Havacılık ve Savunma fonu en az yüzde 11’lik bir artış gördü.

Pentagon, geçtiğimiz hafta sekiz büyük silah üreticisinin (Boeing Defence, Space&Security, L3Harris Technologies, Raytheon Technologies, BAE Systems, Lockheed Martin Corporation, Huntington Ingalls Industries, General Dynamics ve Northrop Grumman) üst düzey yetkilileri ile gizli bir toplantı yaptı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, gazetecilere bunun ‘normal, planlanmış, rutin bir görüşmenin parçası’ olduğunu söyledi. Ancak toplantı, şirketlerin CEO’larını içerdi ve görüşmeler gizli tutuldu.

Şarku’l Avsat’ın The Independent’ten aktardığı habere, Pentagon’a görüşmede nelerin ele alındığını sordu.

Pentagon toplantıya Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks’in başkanlık ettiğini bildirdi.

Pentagon’un açıklamasına göre Hicks toplantıda şunları söyledi;

“Biden yönetimi, Ukrayna’daki öncelikli güvenlik yardımı taleplerini karşılamak, müsait olduğunda ABD stoklarından silah çekmek, Ukrayna’ya hızlı teslimat için doğrudan silah sanayiden satın almak ve sistemleri en iyi olan müttefikler ve ortaklardan silah transferlerini kolaylaştırmak için 24 saat çalışıyor.”

Biden yönetimi, Mart ayında başkanın o ay imzaladığı 2022 harcama paketine göre yüzde 4’lük bir artışla 813 milyar dolarlık 2023 Pentagon bütçesini önerdi. Kongre’nin 2022’de olduğu gibi bu bütçeyi artırması muhtemel.

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali, bu tür çatışmalara diplomatik çözümler arayanların işini ciddi şekilde karmaşıklaştırdı.

İngiltere merkezli Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT), Mart ayında Rusya’nın işgalini kınadı ve Moskova’nın savaş suçları işlemiş gibi göründüğünü vurguladı.

CAAT tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi;

“Buna yanıt olarak Avrupa’nın daha fazla askerileşme çağrılarını reddediyoruz. Militarizm bu krizi yarattı ve daha fazla militarizm çözüm değil. Avrupalı ​​NATO üyeleri, ordularına Rusya’dan neredeyse beş kat daha fazla para harcıyor ve Rus askeri gücünün, birçok kişinin düşündüğünün çok gerisinde kaldığı görüldü.”

CAAT Araştırma Koordinatörü Samuel Perlo-Freeman, “Batı hala askeri olarak Rusya’dan çok daha güçlü. Bu durumu azaltmanın yollarına bakmamız gerekiyor. Putin iktidardayken bu kolay bir konu değil” dedi.

KAYNAK: Şarku’l Avsat

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close