Foreign Policy Analiz: "Bilim Kurgu Türk Yapımı Kargu-2 ile Gerçek Oldu! Şimdi Ne Yapacağız?" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Foreign Policy Analiz: “Bilim Kurgu Türk Yapımı Kargu-2 ile Gerçek Oldu! Şimdi Ne Yapacağız?”

Abone Ol 

Türk yapımı Kargu-2 Dronlar’ın, insan operatörleri tarafından uzaktan kontrol gerektiren drone filolarından büyük bir teknolojik farkı var. Kargu-2’lerin yüz tanıma ve yapay zeka temelinde özellikleri ile insan hedeflerini otonom olarak izleyip öldürebildiği iddia ediliyor.

Foreign Policy’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Popüler Terminatör filmlerinde Arnold Schwarzenegger tarafından oynanan amansız bir süper robot, insan hedeflerini takip eder ve öldürmeye çalışırdı ve bu 1980’lerde sadece bilim kurguydu. Bugün, hedefleri avlayan katil robotlar sadece gerçeğe dönüşmekle kalmadı, aynı zamanda savaş alanlarındada satıldı ve konuşlandırıldı.

Bu robotlar filmlerdeki gibi cyborglar değil, bunlar otonom olarak çalışan öldürücü dronlardır.  Bilim kurgu filmlerinde yer alan bu makinalar bir bakıma gerçekleşti. Çünkü Türk yapımı Kargu-2 Dronlar’ın, insan operatörleri tarafından uzaktan kontrol gerektiren drone filolarından büyük bir teknolojik farkı var. Kargu-2’lerin yüz tanıma ve yapay zeka temelinde özellikleri ile insan hedeflerini otonom olarak izleyip öldürebildiği iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin raporlarına yansıyan Kargu-2’nin faaliyetleri arasından Libya’da insan hedeflerine otonom saldırılar düzenlemek için kullanıldığını iddia edildi. Rapora göre, Kargu-2 geri çekilen lojistik ve askeri konvoyları “operatör ve mühimmat arasında veri bağlantısı gerektirmeden” saldırarak avladı.

M5 Edit: BM raporundaki bu iddia hem Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir hem de Kargu-2’nin üreticisi olan STM’nin Genel Müdürü Özgür Güleryüz tarafından yalanlandı. Demir, iddia sonrası yaptığı açıklamada, “KARGU-2 ile ilgili böyle bir haber çıkmıştı, hedefi yapay zeka ile vurduğuna dair. Teknolojik olarak bu kabiliyeti sahaya sürebilecek durumdayız fakat hiçbir zaman için %100 belirlenemeyen bir hedefe angaje olmuyoruz. Hedefe yönlendirme de yine insan kontrolünde gerçekleşiyor. Bunu tekrar vurgulamak istiyorum çünkü burada başka bir algı oluşturma ihtimali olduğunu görüyoruz.” ifadeleri ile iddiaya yanıt verirken Güleryüz, “Operatör düğmeye basmadıkça dronun hedef seçip saldırması mümkün değil” ifadelerini kullanmıştı.

Drone’ların artan kullanılabilirliği ve hızla genişleyen yetenekleri, tüm insanlık için acil zorluklar doğurmaktadır. İlk olarak, geliştirmelerini ve dağıtımlarını durdurmayı kabul etmezsek, Kargu-2 gibi otonom öldürücü dronlar yakında uygun fiyatlı olacak ve haydut devletlerden suç çetelerine kadar herkes tarafından kullanılabilir hale gelecek.

İkincisi, öldürücü insansız hava aracı sürüleri teknolojik olarak gelişmiş ülkeler tarafından terörist tehditlere karşı uygulanan savunmaları etkisiz hale getirebilir. Üçüncüsü ise, bu dronlar savaşta zorlu ve yeni bir asimetri yaratırken otonom katil insansız hava araçlar güç dengesini bozacak.

Bugüne kadar yapay zeka;  sahadaki nesnelerin ve yüzlerin doğru bir şekilde tanımlanmasını sağlamak için mücadele etti. Bu girişim belirli noktalarda da başarıldı. Örnek olarak son dönemde Hong Kong’da yaşanan protestolar sırasında protestocular, hükümetin yüz tanıma sistemlerini şaşırtmak için yüzlerine parlak boyalar sürerek sistemleri yanıltmaya çalıştılar.

Sis, yağmur, kar ve parlak ışık gibi çevresel faktörler, yapay zeka kullanan tanıma sistemlerinin doğruluğunu önemli ölçüde azaltabilir. Fakat patlayıcı taşıyan ve bir spor etkinliğini veya kalabalık bir kentsel alanı bombalayan bir insansız hava aracı sürüsü çok sayıda insanı öldürebilir ve durdurulması neredeyse imkansız olabilir.

Önemli hasara neden olmayı amaçlayan bir grup için, otonom dronlar yepyeni bir olasılık alanı açar. Tek bir günde 100 farklı yere yapılan saldırıları hayal edin. Ve bu dronların otonom olarak programlandığını düşünün. Böyle bir teknoloji nasıl durdurulur?

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close