Carnegie Institute: "ABD'nin Baskıları Türkiye'nin Rotasını Değiştirmiyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Carnegie Institute: “ABD’nin Baskıları Türkiye’nin Rotasını Değiştirmiyor”

Abone Ol 

“ABD Başkanı Joe Biden’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermeni katliamını soykırım olarak kabul etmesinin ardından gözler Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde. Türk liderin tepkisi çok ölçülü ve mantıklı oldu.”

Carnegie Instutie’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“ABD’nin, Patriot sistemlerini Ankara’ya satmayı veya diğer teknolojileri paylaşmayı reddetmesi Türkiye’nin savunma sanayisi üzerinde büyük bir etki yaratmadı. Türkiye’nin askeri donanımı son zamanlarda Karabağ, Libya ve Kürtlere karşı etkinliğini kanıtladı ve artık yurtdışında potansiyel alıcıları var. Hatta Türkiye kendi hava savunma sistemini inşa ediyor.

Dahası tüm baskılara rağmen Türkiye, ABD için giderek zorlaşan bir müttefik haline geliyor. Örnek olarak Türkiye, son Karabağ savaşı ve sonrasındaki barış sürecindeki aktif rolü veya Ukrayna konusundaki politikasında Washington ile koordinasyon içinde değildi.

Türkiye’nin eylemleri, Washington’da Trump yönetiminde zaten endişe kaynağıydı ve bu endişeler, Amerika’nın eski liderliğini yeniden kurmaya söz veren Biden yönetiminde ikiye katlandı. 

Biden’in soykırım açıklamasının rezonansına rağmen, aslında bu karar ABD-Türkiye ilişkilerinde herhangi bir dönüm noktası oluşturmuyor. Türkiye için eski bir yaraya tuz basmaktan başka bir anlam ifade etmiyor. Hatta Pentagon; soykırımın tanınmasının Türkiye ile askeri işbirliğini etkilemeyeceğini şimdiden açıkladı ve ABD’nin önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini umduğunu ifade etti.

Bu karar büyük olasılıkla Rusya-Türkiye ilişkilerini de etkilemeyecek. İki ülke arasındaki bağlar son yıllarda kolay değiştirilemeyecek kadar karmaşık hale geldi. Bir yandan iki ülke arasında çözülmemiş birçok sorun ve farklılıklar var fakat öte yandan Erdoğan ve Putin birbirlerini net bir şekilde anlıyorlar. İki lider benzer dünya görüşlerine sahipler ve  ortaklıklarına çok zaman ve emek harcadılar.

Bu koşullarda, Washington’dan gelen daha güçlü bir mesaj bile Ankara’yı rotasını değiştirmeye zorlayamayacak. ya da “tövbe edip” ABD’ye daha yakınlaştırmayacak.

Aslında ABD’nin soykırımı tanımasının Rusya’nın Ermenistan ile ilişkilerini Türkiye’den daha fazla etkileme şansı var. Soykırım Ermeniler için kutsal bir mesele ve ulusal kimliklerinin mihenk taşı haline geldi. ABD, son yaptığı açıklamayla Ermenilere ilkelerini savunmaya hazır olanın sadece Rusya olmadığını gösterdi. Bu karar şu anda Ermenistan’da sürmekte olan seçim kampanyasıyla birleştiğinde ABD’nin Ermenistan’daki profiline yeni bir ivme kazandırabilir.

Erdoğan’ın ABD’nin soykırım açıklamasına verdiği zayıf tepkinin nedeni, büyük bir sorun yaratacağı konusunda endişelenmemesinden kaynaklı. Erdoğan şu anda kariyerinin zirvesinde ve her zamankinden daha fazla güce sahip. En büyük siyasi partiyi kontrol ediyor ve parti saflarından çıkan muhalefetlere rağmen birliği başarıyla sürdürüyor.

Türk cumhurbaşkanı artık sözlerini sakınmıyor ve uluslararası platformlarda ABD politikasının hangi yönlerinden hoşlanmadığını açıkça konuşuyor. Ülkesinde iş yapmanın şartlarını Google, Twitter ve Apple gibi ABD’li iş devlerine dikte ediyor.

Erdoğan, Washington’dan gelen sert ve aleni eleştirilere alışık. Kısaca, Ermeni soykırımının tanınması da Erdoğan’ın politikalarını etkilemez ve Türkiye’yi ABD’ye veya Rusya’ya yaklaştırmaz.”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close