Arap Barometer Araştırma Raporu: "Erdoğan En Popüler Lider" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Arap Barometer Araştırma Raporu: “Erdoğan En Popüler Lider” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Arap Barometresi tarafından açıklanan anket ve araştırma verilerine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MENA’nın en popüler lideri.

Al Monitor’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Al Monitor Ortadoğu kıdemli araştırma uzmanı Abdul-Wahab Kayyalı, Arap Barometresi tarafından Arap ülkelerinde yapılan araştırmada Erdoğan’ın en popüler lider olduğunu açıkladı.

İşte analizin ilgili kısımları;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; ankete katılan ülkeler arasındaki popülaritesinin, Türkiye’nin seçim meşruiyeti ve Erdoğan’ın İslam’a sahip çıkması ve Osmanlı mirasını yeniden canlandırması gibi çeşitli nedenlerle açıklanabileceği açıklandı.

Barometrenin son anket verileri, Temmuz 2020 ile Nisan 2021 arasında yapılan görüşmeleri ve düzinelerce çalışmayı içeriyor.

Katılımcılar, Erdoğan’ın Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve İran’ın Lideri Ayetullah Ali Hamaney de dahil olmak üzere bölgesel rakiplerinden daha popüler olduğunu söylediler. Yanıt verenlerin yarısından fazlası da Erdoğan’ın dış politikasının iyi olduğunu düşündüklerini söyledi.

Kayyalı, ” Sonuçlar Erdoğan’ın çok geniş bir Müslüman toplum üzerinde ve ulusaşırı toplumlarda liderlik konusunda bir iddiaya sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kayyalı “Türkiye, Osmanlı imparatorluk mirasını canlandırmaya yönelik kültürel üretime büyük yatırım yaptı. Buna Türkiye’de bazı çevrelerce itiraz edilirken, sürekli bir liderlik krizinin yaşandığı Arap dünyasında çok daha iyi karşılandı.” tespitinde bulundu.

Bu durum Türkiye ile Arap coğrafyasının ticari, kültürel ve turistik alışverişini de teşvik etti. Türk-Arap Ticaret Odaları Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin son on yılda % 250 arttığını duyurdu .

Erdoğan’ın Osmanlı mirasına ilişkin en açık iddiası, geçen Temmuz ayında İstanbul’un en ünlü simgelerinden biri olan Ayasofya müzesinin camiye dönüşeceğini duyurmasıyla ortaya çıktı. Altıncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, 1453’te Osmanlı’nın İstanbul’u fethinden sonra 1934’te müze ilan edildi. Karar Erdoğan destekçileri tarafından övgüler aldı. Çünkü Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi, Türkiye’yi Osmanlı tarihi ile yeniden birleştirmenin bir adımı olarak görülüyordu.”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz(Adem KILIÇ)

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close