Analiz: SİHA'lar Etiyopya'daki savaşın gidişatını nasıl değiştirdi? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: SİHA’lar Etiyopya’daki savaşın gidişatını nasıl değiştirdi?

Abone Ol 

Etiyopya’nın kuzeyinde bir yılı aşkın süredir devam eden savaş, Abiy Ahmet hükümeti lehine yön değiştiriyor. Hükümetin Tigraylı isyancıların ilerlemesini engellemesi ve kritik bölgelerdeki kontrolü yeniden ele geçirmesinde insansız hava araçlarının önemli bir rolü var. İran ve Çin SİHA’larını kullandığı bilinen Etiyopya yönetimi, şimdi de gözünü Türkiye’nin Bayraktar TB2’sine çevirdi.

Etiyopya’da Tigraylı isyancılar ile Abiy Ahmed hükümeti arasında bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar bir iç savaş halini aldı. Kuzeydeki Tigray güçlerinin başkent Addis Ababa’ya doğru ilerleme kararı ve bölgedeki kritik kentleri ele geçirmeleri ise hükümeti alarma geçirdi.

Başbakan Abiy Ahmed, isyancıların kararlı ilerleyişi karşısında cepheye ineceğini ve savaşı oradan yöneteceğini açıkladı.

Etiyopyalılara topyekün direniş çağrısında bulunan hükümet, orta okulları geçici bir süreliğine kapatarak öğrencilerin cephedekilere destek olmasını istedi.

Son dönemde isyancıları engelleme çabalarını giderek artıran Abiy Ahmed hükümeti, bazı kritik bölgeleri de Tigraylı güçlerden geri aldıklarını bildirdi. Etiyopya devlet medyasında yer alan haberlerde, başkente ulaşmak için kritik öneme sahip Dessie ve Kombolcha kentlerinin hükümet güçlerinin kontrolüne geçtiği aktarıldı.

SİHA’LAR SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Hükümetten resmi bir açıklama yapılmasa da analistler, son aylarda Abiy Ahmed hükümetinin hava gücüne yatırım yaptığını ve böylelikle savaşın seyrini değiştirdiğini öne sürüyor.

Çatışmaların başladığı Tigray bölgesi, ülkenin kuzeyinde yer alan geniş ve dağlık bir alan. Dolayısıyla bölgede hava gücünü değerlendirmek çok daha verimli sonuçlar veriyor. Ayrıca hükümete kıyasla daha kısıtlı imkanları bulunan Tigraylı isyancıların hava gücünü engelleme şansı da bulunmuyor.

Bazı görsel kanıtlar, Etiyopya’nın askeri üslerinde Çin’in Wing Loong 2 SİHA ve İHA’larının bulunduğunu gösterdi. Ayrıca ağustos ayında yapılan bir soruşturma kapsamında İran menşeili SİHA’ların Semera Havaalanı’nda görüldüğüne dair kanıtlara rastlandı.

Diğer yandan, Etiyopya’nın Türkiye’den Bayraktar TB2 almak istediği öne sürüldü.

İnsansız hava araçları, son yıllarda ordular tarafından oldukça sık kullanılan askeri araçlar haline geldi. Esas olarak gökyüzündeki güvenlik kameraları şeklinde çalışan İHA’lar, gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri askeri üslere iletebiliyor. Silahlı İHA’lar, yani SİHA’lar ise görüntülerde bir hedef tespit edilmesi halinde taşıdığı mühimmat ile bölgeyi vurabiliyor.

TÜRKİYE BAYRAKTAR TB2 İLE ÖNE ÇIKIYOR

İstihbarat toplama, keşif ve saldırı yetenekleri bulunun bu hava güçleri, etkili kullanılması halinde çatışmalarda belirleyici rol oynuyor.

Konvansiyonel askeri çatışmalarda İHA kullanımı konusunda en operasyonel deneyime sahip ülke ise Türkiye. Bayraktar TB2 SİHA’sı, dünya çapında birçok ülkenin kullandığı ve çatışmalarda öne çıkan tek insansız hava aracı.

TB2’lerin düşük maliyeti ve güvenilirliği, birkaç SİHA’nın birden aynı anda uçmasına izin verir ve çatışma bölgesi üzerinde neredeyse sürekli bir mevcudiyetin korunmasını sağlar. Böylelikle herhangi bir sürpriz hamleye maruz kalınmaz.

LibyaSuriye ve Karabağ’daki kullanımıyla tüm dünyada adından söz ettiren Bayraktar TB2’lerin Etiyopya hükümeti tarafından da istendiği öne sürüldü. Guardian’da yer alan bir habere göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağustos ayındaki görüşmesi kapsamında böyle bir talep bildirildi.

Türkiye’nin Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı 2021’in ilk üç ayında 51 milyon dolara yükseldi ve özellikle ağustos ve eylül aylarında artmaya devam ettiği gözlemlendi.

Haberde, Abiy Ahmed hükümetinin İran ve Çin SİHA’larını konuşlandırdığı, ancak bunların bölgede yeterli olmadığı aktarıldı.

İRAN VE ÇİN SİHA’LARI BÖLGEDE

Etiyopya hava üslerinde görülen ve Pterodactyl olarak bilinen Çin yapımı Wing Loong 2 SİHA’ları, uzun menzilli ve diğerlerine göre daha fazla silah taşıyabiliyor.

Uçaksavar silahların menzilinden kaçabilen Çin SİHA’ları, ön hattın çok gerisindeki stratejik önemdeki hedefleri yok etmek için hassas füzeler veya daha ağır bombalar kullanabiliyor.

Wing Loong 2 ayrıca Çin’den ithal edilen kısa menzilli balistik füzeler için hedef belirleyici olarak da hareket edebiliyor. 480 kilogramlık savaş başlığına sahip SİHA, karargah ve komuta merkezi gibi stratejik hedefleri yok edebiliyor.

Etiyopya’da İran’ın Mujaher-6‘sı ile uyumlu silahlı insansız hava araçları da görüldü. Bellingcat araştırma sitesi, Semera’daki savaş uçağının görüntülerini yayınladı.

Sınırlı bir menzile sahip olan İran SİHA’sı, ordu birimlerine yardım etmek için düşman hareketleri hakkında bilgi verebiliyor.

Etiyopya ordusunun 22 MiG-23 ve Su-27 savaş uçağı ve 18 Hind taarruz helikopterinden oluşan hava kuvveti oldukça yetersiz. Çin Kısa Menzilli Balistik füzeleri, DF-12 ve yine Çin’den alınan çoklu roketatar sistemler, insansız hava araçlarının doğru istihbaratı sağlaması ile çok daha verimli sonuçlar verebiliyor.

Kaynak: IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close