ABD Uzay Kuvvetleri, yörüngeye deneysel cihazlar fırlattı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD Uzay Kuvvetleri, yörüngeye deneysel cihazlar fırlattı

Abone Ol 

Deneysel faydalı yükler taşıyan bir Atlas V roketi, 7 Aralık 2021’de Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndaki Space Launch Complex 41’den Savunma Bakanlığı’nın STP-3 göreviyle fırlatıldı.

-Defense News’te yayımlanan makalenin çeviri M5 tarafından yapılmıştır.

ABD Uzay Kuvvetleri, Uzay Test Programının bir parçası olarak 7 Aralık’ta bir NASA uydusu ile birlikte bir dizi deneysel yükü yörüngeye fırlattı.

Savunma Bakanlığı’nın Uzay Deneyi İnceleme Kurulu tarafından seçilen dokuz Uzay Gücü yükü, Uzay Test Programı-6 uydusu veya STPSat-6 ile entegre edildi.

Birincil yük, nükleer patlamaları tespit etmek için gelişmiş bir yetenek sağlamak üzere inşa edilen Enerji Departmanı ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nin Atmosferik Patlama Raporlama Sistemiydi. Ayrıca gemide, sivil uzay ajansı için lazer iletişimini göstermek üzere tasarlanan NASA’nın Lazer İletişim cihazı da vardı.

Tüm yükler tanımlanmasa da, Uzay Kuvvetleri bu cisimlerin görevlerinin uzay alanı farkındalığı, hava durumu ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi yeteneği kapsadıklarını söyledi. Northrop Grumman, uzay aracı için ana yüklenici firma oldu.

STPSat-6, United Launch Alliance Atlas V roketiyle Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan fırlatıldı. Başlangıçta 5 Aralık’ta fırlatılması planlanan görev, yer ekipmanındaki yakıt sızıntısı nedeniyle ertelenmişti.

Uzay geliştirme program yöneticisi Albay Brian Denaro yaptığı açıklamada, “STP-3’ün başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesi ve satın alınması tüm ekip için dikkate değer bir başarıdır” dedi. “Bu görev, gelecekteki uzay programları için riski azaltmak için gerekli kritik verileri sağlayarak nükleer patlama tespiti, uzay durumsal farkındalık, hava durumu ve iletişimde yeni nesil uzay teknolojilerini göstererek askeri ve sivil deney hedeflerini ilerletiyor. Bu, SSC’nin Uzay Kuvvetlerine, görev ortaklarımıza ve desteklediğimiz savaşçılara heyecan verici yeni uzay yetenekleri getirmek için nasıl işbirliği yaptığının mükemmel bir örneği.”

Fırlatma görevi ayrıca Uzay Kuvvetleri’nin Uzun Süreli İtici ESPA (LDPE)-1 uzay aracını yörüngeye taşıdı. Bu, birden fazla planlanmış LDPE görevinin ilki ve jeosenkron yörüngede birden çok deneysel yükü ve prototipi barındırmasını sağlayan modüler yöntem.

Uzay Kuvvetleri, sistemi “uzaya giden bir yük treni” olarak adlandırıyor. Program, Uzay Sistemleri Komutanlığı’nın Geliştirme Kolordusu içindeki Hızlı Geliştirme Bölümü tarafından denetleniyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close