Atlantic Council Analiz: "Konvansiyonel savaşı geride bırakan insansız hava aracı" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Atlantic Council Analiz: “Konvansiyonel savaşı geride bırakan insansız hava aracı”

Abone Ol 

Kiev ve çevresinde, hem Ukrayna hem de Rus ordularını zorlayan kara işgali ve hava saldırılarına ek olarak, havada gerçekleşen başka bir savaş katmanı daha var. Bu ölümcül olduğu kanıtlanan insansız bir savaş şekli. 

Atlantic Council’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Drone’lar Ukrayna’da, hem istihbarat toplama hem de saldırılar için direnişin bir simgesi haline geldi.

İşgalden önce Ukrayna’nın, Rus birliklerinin hazırlıkları ve hareketleri hakkında bilgi toplamak için elle fırlatılan keşif İHA’larını Belarus’a gönderdiği iddia edilmişti. Bu hamle hiç bilgi olmamasından daha iyi olsa da faydası sınırlıydı. Çünkü, keşif tek başına Rusya’nın planları hakkında fikir verse de genel çerçeve hakkında bilgi veremedi.

İşgalden önce, Rus destekli ayrılıkçıların dünyayı “Ukrayna’nın saldırgan olduğuna inandırmayı amaçlayan askeri aldatma” algısı yürütmek için insansız hava araçları kullandığı bildirilmişti.

İşgal başladıktan sonra ise Ukrayna, insansız hava araçlarının, birkaç yüz Rus zırhlı aracını imha ettiğini iddia etti. Ukrayna’nın insansız hava aracı cephaneliğinin sınırlı boyutu göz önüne alındığında, bu sayı yüksek bir başarı gibi görünüyor. 

Ukrayna, birkaç yıl önce satın aldığı 20’ye yakın Türk Bayraktar İHA’sını kullanarak, sınırındaki Rus birliklerine karşı büyük bir başarı elde etti. Ancak ilerleyen birkaç hafta içinde, Ukrayna’da havalar değişip zemin sertleştiğinde Rusya’nın daha hareketli bir ilerleyişini görebiliriz. Diğer yandan Rusya, Ukrayna kuvvetlerinin insansız hava araçlarını fırlatmak için kullandığı hava limanlarına hava saldırıları düzenlemeye devam edecek.

Konvansiyonel savaşı geride bırakan bu insansız hava araçlarının önemi görülmektedir. Aslında, bu savaştan sonra dünyanın hiçbir yerinde tankları savaşta göremeyebiliriz. Çünkü  tankların ucuz dronlar tarafından kolayca etkisiz hale getirilebilecekleri veya yok edilebilecekleri artık açık olarak görünüyor.

İronik olarak Batı, özellikle Kanada’da üretilen Wescam CMX-15D elektro-optik kameraların ve Türkiye’nin bunları yapmak için kullanmayı tercih ettiği Avusturya’da üretilen Rotax 912 motorlarının ihracatını yasaklayarak, Türkiye’nin Bayraktar insansız hava araçlarını üretmesini durdurmak için çok şey yaptı.

Rusya neden bu insansız savaşa hakim olamıyor? 

Rusya’nın etkili bir havadan karaya insansız hava aracı yok. Kronshtadt firması tarafından üretilen ve Rus ordusu tarafından kullanılan Orion insansız savaş hava aracı, Baykar firmasının ürettiği Türk Bayraktar ile kıyaslanamaz. Orion’un diğer ülkelere satışa sunulduğunda Bayraktar ile rekabet etmesi bekleniyordu ancak planlandığı gibi olmadı.

Bayraktar, iki yıl önce Libya’nın batısında Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından kullanılmış ve hassas saldırılar gerçekleştirmede başarılı olduğunu kanıtlamıştı. Rus birlikleri Ukrayna’da daha fazla ilerler ve daha fazla yer alırsa, Bayraktar dronlarının etkinliğinin azalması ve Rusya’nın Pantsir gibi Rus hava savunmasına duyarlı hale getirmesi muhtemeldir.

Bayraktar insansız hava araçlarının operasyonel menzili sınırlıdır. Uydu iletişimi yerine bir yer istasyonu tarafından kontrol edilirler. Bu, muhtemelen Rus topçularının menzili içinde ve kesinlikle Rus seyir füzelerinin hedefi olacağı anlamına geliyor.

ABD Başkanı Joe Biden kısa süre önce Ukrayna’nın silahlı insansız hava araçları cephaneliğini güçlendirmek için Amerika tarafından verilecek olan büyük bir finansmanı onayladı.

ABD, Ukrayna’ya küçük kamikaze İHA’lar gönderiyor ve bunların marjinal bir etkisinin olmaması muhtemel. Bu kamikaze dronlar küçük bir yüke sahiptir ve bir anti personel silahı olarak tasarlanmıştır. Büyüklüğü ve kısıtlı ateş gücü göz önüne alındığında, zırhlı araçlara karşı sınırlı etkinliği olacaktır.

Şu anda Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki kazanımlarını konsolide ediyor gibi görünüyor. Bu hazırlık aşaması Rusya’ya insansız hava araçlarına karşı kendini savunmak için uçaksavar sistemleri getirmesi için zaman verecek.

Ukrayna için, Bayraktar insansız hava aracı cephaneliği ileri birliklerini korumada etkili olmaya devam edecek. Fakat Ukrayna topraklarını geri almak zorunda kalacak bir konuma getirilirse, uydu iletişimli daha uzun menzilli saldırı uçaklarına ihtiyacı olacaktır.

Bu insansız savaşta yeni İHA’ların kısa sürede savaş alanına girdiğini görmemiz muhtemeldir. Soru şu: Onları Rusya mı yoksa Ukrayna mı daha önce tedarik edecek?

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close