Mikroçiplere Yerleştirilen İnsan Beyni Hücreleri ile Yapay Zeka - M5 Dergi
Genel

Mikroçiplere Yerleştirilen İnsan Beyni Hücreleri ile Yapay Zeka

Abone Ol 

“Yapay zekanın sınırlarını zorlamak” amacıyla mikroçiplerde insan beynine ait kök hücreleri kullanacak öncü bir yeni proje duyuruldu.

Aston Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yönettiği uluslararası ekip, insan beyninin gücü ve uyum yeteneğini geleneksel elektroniklerle birleştirmenin hesaplamada devrim yaratacağını ve süper güçlü bir yapay zeka üreteceğini umuyor.

Aston Üniversitesi’nde matematik profesörü David Saad, “Karmaşık problemleri çözmemize yardımcı olmaları amacıyla bilgisayarların becerilerini çarpıcı bir şekilde artırmak için insan beyninin eşsiz hesaplama gücünden yararlanmayı amaçlıyoruz” dedi.

Neu-ChiP projesi, yapay zeka teknolojisi içinde insan beyninin potansiyelini keşfetmek için Avrupa Komisyonu’ndan 3,5 milyon Euro (yaklaşık 30 milyon TL) fonlama aldı.

Bu, insan beyninin işleyişinden esinlenen modelleri kullanan, yeni yeni ortaya çıkan ve nöroformik hesaplama olarak bilinen alandaki en güncel girişim.

Elektronik donanıma kıyasla insan beyni, çalışmak için detaylı soğutma sistemlerine ya da çok fazla enerjiye ihtiyaç duymayarak ultra verimli bir bilgi işlem becerisi sunuyor.

Nöromorfik araştırma, beynin gerçek biyolojik bileşenlerini kullanmak yerine çoğunlukla beynin tasarımını taklit etmeye odaklanıyor. Neu-ChiP projesinin tutkusunu temelden farklı hale getiren de bu.

Çalışmaya Fransa’dan dahil olan Center National de la Recherche Scientifique’in araştırma direktörü Rémi Monasson, “Neu-ChiP projesinde yalnızca olağanüstü karmaşık bileşenlerden (insan sinir hücrelerinden) oluşan bir sistem modellemekle kalmayacağız, bunun da ötesine geçmeye çalışacağız” dedi.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close