Japonya, Ay yarışında Çin'i geride mi bırakıyor? - M5 Dergi
Genel

Japonya, Ay yarışında Çin’i geride mi bırakıyor?

Abone Ol 

NASA’nın yeni bir “uzay yarışı” diye adlandırdığı ortamda Japonya, Çin’den önce Ay’a ayak basabilir. ABD Başkanı Joe Biden, Ay yüzeyine inip de Amerikalı olmayan ilk kişinin bir Japon astronot olacağı sözünü vermişti.

10 Nisan’da Biden ve Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida tarafından özetlenen plana göre Japonya, NASA’nın Artemis misyonlarının bir parçası olarak önce 2028’de ve ardından 2032’de astronotlarından birini Ay’a göndermek üzere ABD’yle yakın işbirliği içinde çalışacak.

Bu durum, daha önce 2030’a kadar Ay’a astronot göndermeyi planladığını açıklayan Çin‘le Japonya’yı rekabete soktu.

NASA Başkanı Bill Nelson’ın defalarca yeni bir “uzay yarışı” diye adlandırdığı bir ortamda Çin, 2035’e kadar Rusya’yla ortak bir Ay üssü inşa etmeyi de planlıyor.

Nelson, önceki haftalarda Çin’e atıfta bulunarak, “Sivil uzay programı dedikleri pek çok şeyin askeri bir program olduğuna inanıyoruz. Aslında bir yarış içinde olduğumuzu düşünüyorum” demişti.

South China Morning Post’a konuşan analistler; Japonya’nın Çin’den önce Ay’a inme isteğinin, Pekin’i kendi planlarını hızlandırmaya itebileceğini belirtti.

Çin, uzay istasyonunu başarıyla inşa ederek ve önümüzdeki günlerde Ay’ın Dünya’dan hiç görünmeyen öbür yüzüne bir sonda indirmeyi planlayarak uzay programını şimdiden hızlandırdı.

Çin ayrıca 2026 ve 2028 için planlanan mürettebatsız görevlerle Ay’ın güney kutbunda su aramaya başlayabilir.

Çin’in, Ay’daki su kaynaklarının kendisine ait olduğunu iddia edebileceği uyarısını defalarca yapan Nelson, “Çin özellikle son 10 yılda olağanüstü ilerleme kaydetti ancak çok ama çok gizli tutuyor” demişti.

NASA Başkanı “Çin bu işe gerçekten çok para yatırdı ve bütçelerinin fazlasıyla büyüme potansiyeli var. Bence tedbiri elden bırakmamalıyız” diye eklemişti.

Öte yandan Beyaz Saray’a göre; ABD ve Japonya’nın önerdiği ortak görev, Ay’da basınçlı bir gezici aracı kullanmak üzere Japon uzmanlığına güvenirken, ABD de uçuş ve astronot eğitimini sağlayacak ve “Ay yüzeyindeki bu zorlu ve ilham verici görevlerin risklerini yönetecek”.

Tokyo Üniversitesi’nde bilim ve teknoloji politikası profesörü Kazuto Suzuki, “Ay keşfinde Çin’le rekabet halinde olduklarının farkındalar, dolayısıyla bu Apollo programının güçlendirilmiş hali olacak” dedi.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close