Bilim İnsanları: "Çığır açıcı yeni bir lazer teknolojisi geliştirdik" - M5 Dergi
Genel

Bilim İnsanları: “Çığır açıcı yeni bir lazer teknolojisi geliştirdik”

Abone Ol 

Bilim insanları, sadece ışık kullanarak malzemeleri dönüştürebilmeye yönelik büyük bir adım attıklarını açıkladı.

Çığır açan yeni gelişme, anında aynaya dönüşen pencereler ya da elektrik yerine ışık kullanan yüksek hızlı bilgisayarlar ve buna benzer başka pek çok şeyin üretilmesi yolunda atılan bir adım.

Caltech Fizik Profesörü David Hsieh, “Bu aletler, bir lamba açma düğmesi kullanarak malzemelerin elektronik özelliklerini dönüştürmenizi sağlayabilir” dedi.

“Ancak teknolojiler, lazerlerin malzemeleri çok ısıtması sorunu engeline takılmıştı.”

Bilim insanları, lazerleri malzemeleri şekillendirme ve yontma amacıyla kullanmayı uzun zamandır umut ediyordu. Fakat süreç boyunca ortaya çıkan ve lazerleri üzerinde kullanmaya çalıştıkları her şeye zarar veren ısı onları engellemişti.

Araştırmanın başyazarı Junyi Shan, “Bu deneylerde ihtiyaç duyulan lazerler çok güçlü, bu yüzden ısı üretmemeleri ve malzemelere zarar vermemeleri zor” dedi.

“Bir yandan malzemenin çok yoğun lazer ışığına maruz kalmasını istiyoruz. Öte yandan da malzemenin o ışığın birazını bile emmesini istemiyoruz.”

Bu sorunu çözmek için bilim insanları, lazeri çok iyi şekilde ayarlayarak malzemenin özelliklerini o ısıyı üretmeden değiştirebileceği mükemmel bir aralık keşfetti.

Ayrıca bunun tersine çevrilebilir olduğunu da fark ettiler, dolayısıyla lazer kapatıldığında malzeme eski haline geri dönüyor.

Bilim insanları, temeli 1960’lara kadar uzanan böyle bir sistemi geliştirmek için yıllardır uğraşıyordu. Ama artık bunu uygulamalı olarak kullanılmasını sağlayacak şekilde başarılı olarak gerçekleştirdiler.

Bu, daha önce asla mümkün olmayabilecek, sıradışı kuantum mıknatısları gibi yeni tür malzemelerin yaratılmasını sağlayabilir.

Shan, “Prensipte bu yöntem, malzemelerin optik, manyetik ve diğer birçok özelliğini değiştirebilir” dedi.

“Bu, malzeme bilimi yapmanın farklı bir yolu. Farklı özellikleri oluşturmak için yeni malzemeler yaratmak yerine, sadece bir malzemeyi alarak nihayetinde ona geniş yelpazede faydalı özellikler kazandırabiliriz.”

Araştırma, “Floquet Mühendisliğiyle Optik Doğrusal Olmama Durumunun Devasa Modülasyonu” başlıklı ve Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede açıklandı.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close