'Atom Bombası' ve 'Nükleer Silah' arasındaki fark nedir? Nasıl çalışır? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

‘Atom Bombası’ ve ‘Nükleer Silah’ arasındaki fark nedir? Nasıl çalışır?

Abone Ol 

Öncelikle belirtelim ki bunlar kitle imha silahları. Ve bugünkü nükleer silahlar Hiroşima’ya atılan atom bombasından 3.333 kat daha güçlü. İşte sıkça karıştırılan atom bombaları ve nükleer silahlar hakkında bilmeniz gerekenler…

-Popular Mechanics’de yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır. 

 

2. Dünya Savaşı’nın sonunda Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan “Küçük Çocuk” ve “Şişman Adam” isimli atom bombaları, şimdiye kadar herhangi bir savaşta kullanılmış tek nükleer silahlardır.

Ancak bu durum yakında değişebilir – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat ayında Moskova’da yaptığı bir konuşmada Batı’ya karşı, çok ince bir tabakayla örtülü bir nükleer savaş tehdidinde bulundu.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Japon şehirleri Hiroşima ve Nagazaki’ye (sırasıyla “Küçük Çocuk” ve “Şişman Adam” kod adı verilen) atılan atom bombaları geniş çaplı yıkıma neden oldu, şehirleri yerle bir etti ve Hiroşima’da 90.000 ila 166.000 arasında (yaklaşık olarak) insanı öldürdü. Bunlardan sadece 20.000’i askerdi); üstelik 39.000 ila 80.000 arasında insan da Nagazaki’de öldü.

BUGÜNKÜ NÜKLEER SİLAHLAR HİROŞİMA’YA ATILAN BOMBADAN 3.333 KAT DAHA GÜÇLÜ

Bunlar bugüne kadar savaşta kullanılan sadece iki nükleer silah bunlar. Umalım ki böyle kalsın – çünkü bugün nükleer silahların bazıları Hiroşima’ya atılan bombanın 3.000 katından daha güçlü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı’ya karşı nükleer silah kullanabileceğine dair, devam eden Rus-Ukrayna Savaşı’nın körüklediği yeni korkular var.

24 Şubat’ta Moskova’da yaptığı konuşmada Putin, diğer ülkelerin herhangi bir müdahale girişiminin, üstü kapalı bir nükleer savaş tehdidi olarak yorumlanan “hiç görmediğiniz sonuçlara” yol açacağı konusunda uyardı.

ATOM BOMBALARI

Atom bombalarının tarihine dönelim. Küçük Çocuk ve Şişman Adam, nükleer fisyonun (büyük bir atom çekirdeğinin parçalanması) zincirleme reaksiyonunu başlatan atom bombaları veya diğer ismiyle fisyon bombalarıydı.

Radyoaktif elementlerin atom çekirdekleri, büyük miktarda enerji açığa çıkaran, sonuç olarak daha fazla atomu bölen ve yıkıcı bir patlama üreten farklı elementler oluşturmak için bölündü.

Küçük Çocuk’ta, zincirleme reaksiyonu başlatmak için aynı maddenin bir çekirdeğine uranyum-235’ten yapılmış mermi benzeri bir şey ateşlendi.

Öte yandan Şişman Adam, binlerce kiloluk konvansiyonel patlayıcıyla ateşlenen bir plütonyum-239 çekirdeği kullandı ve bu şekilde nükleer fisyonun zincirleme reaksiyonunu başlattı.

TERMONÜKLEER SİLAHLAR

Genellikle hidrojen bombası olarak adlandırılan termonükleer bir silahta, bahsedilen fisyon süreci sadece başlangıçtır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin B83 bombaları gibi modern nükleer silahlar, atom bombalarında kullanılana benzer bir fisyon süreci kullanır. Ancak bu ilk enerji daha sonra hidrojen izotopları döteryum ve trityumun ikincil bir çekirdeğinde bir füzyon reaksiyonunu ateşler. Hidrojen atomlarının çekirdekleri birleşerek helyum oluşturur ve yine bir zincirleme reaksiyon bir patlama ile sonuçlanır – bu sefer çok ama çok daha güçlü bir patlama…

Küçük Çocuk’un yarattığı patlama, 15.000 ton TNT’ye eşdeğer enerji açığa çıkardı ve yaklaşık 25.000 fit yüksekliğe kadar bir mantar bulutu gönderdi.

Şişman Adam ise yaklaşık 21.000 tonluk bir patlama üretti.

B83 mü? 1.2 megaton, 1.200.000 ton TNT’ye eşit, bu da onu Küçük Çocuk’tan 80 kat daha güçlü kılıyor.

ÇAR BOMBASI

Bundan daha da korkuncu da var. Ve Rusya’nın elinde.

Patlatılan en büyük nükleer silah, 1961’de Sovyetler Birliği tarafından üretilen Çar bombası (TSAR BOMB), tüm şehri yerle bir eden Little Boy bombasından yaklaşık 3.333 kat daha güçlü, 50 megatonluk çılgın bir patlama üretti.

Çar bombası, bugüne kadarki en büyük insan yapımı patlamadır ve gezegenimizi boydan boya üç kez kat eden şok dalgaları gönderirken, yüksekliği 130.000 fitten fazla olan (Everest Dağı’nın yaklaşık 4,5 katı) bir mantar bulutu oluşturur.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close