Türkiye'nin İlk Milli Lazer Güdümlü Füzesi: CİRİT - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Türkiye’nin İlk Milli Lazer Güdümlü Füzesi: CİRİT

Abone Ol 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın T129 ATAK helikopterleri için lazer güdümlü füze ihtiyacı belirlemesi üzerine ROKETSAN 2004 yılında füze tasarım çalışmalarına başlandı.

ROKETSAN, 2.75” (70mm) güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla çıkılan yolda tasarlanan füzeye CİRİT adını verdi. 2007’de ilk atışı yapılan CİRİT’in ilk seri üretim teslimatları 2012 yılında gerçekleştirildi.

Tüp Komplesi hariç 15kg ağırlığa sahip CİRİT, 1.9 metre uzunluğunda. CİRİT’de az dumanlı katı yakıtlı roket motoru mevcut. Roket motorunda kullanılan yeni nesil az duman bırakan HTPB bazlı yüksek enerjili kompozit katı yakıt, füzeye 8-10 km arası bir menzil kazandırmakta. Bu menzili sayesinde CİRİT atıldığı platformu MANPADS (omuzdan atılan hava savunma füzesi) gibi tehditlerden korumakta. Örneğin en bilinen MANPADAS’lerdan olan FIM-92C STINGER, 4.8 km azami menzile sahip.

CİRİT platformdan ateşlendikten sonra ara safhadan Ataletsel Ölçü Birimini (AÖB) kullanarak uçuşunu gerçekleştiriyor  ve son aşamada yarı aktif lazer başlığını kullanarak hedefini çok yüksek hassasiyetle imha ediyor. CİRİT’in hedefini vurması için yapılacak lazer işaretleme fırlatıldığı platformdan yapılabildiği gibi diğer platformlardan da yapılabilir.

CİRİT, çok maksatlı, zırh delici, personel, yangın çıkarıcı ve yüksek infilaklı harp başlıkları ile donatılabiliyor Füze, yerden açılan ateş veya sıvı yakıt yangınına karşı duyarsız mühimmat özelliğine sahip. Böylelikle kullanıldığı platformun beka kabiliyetini zarar vermiyor.

CİRİT’in üstün operasyonel başarı sağlamasında yine ROKETSAN tarafından tasarlanan akıllı podların etkisi büyük. Ateşleme platformu ile CİRİT arasında haberleşmeyi sağlayan pod, kullanıcı arayüzü ile kullanım kolaylığı sağlanmakta ve aynı zamanda hızlı bir operasyon yapabilme kabiliyeti kazandırmakta.

Entegrasyon konusunda önemli bir bilgi birikimine kavuşan ROKETSAN, füzeyi ikili veya dörtlü podlarla birlikte
MIL-STD-1760 arayüzüne sahip birçok kara, hava ve deniz platformuna entegre etti/ediyor. Bu kapsamda T129 ATAK ve  AH-1 S/W taarruz helikopterlerine, AT-802 yakın hava destek uçağına entegrasyonlar tamamlandı. C295 uçaklarına entegrasyon faaliyetleri sürüyor.

Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait BURAK sınıfı korvetlerden de CİRİT füzesi atıldı. ULAQ Silahlı İnsasız Deniz Aracı (SİDA), İlk test atışını CİRİT füzesiyle gerçekleştirdi. Kaidemy Monteli Cirit projesiyle KAPLAN-10 araçlarına 2 adet UMTAS/L-UMTAS ve 4  adet CİRİT taşıyan YALMAN silah kulesi entegre edildi.

CİRİT’in ilk milli lazer güdümlü füzesi olması yanında Türkiye’nin ilk SİHA denemesi yaptığı mühimmat olma ünvanı da mevcut. 2013 yılında ANKA-A İHA’dan atılan iki adet CİRİT füzesiyle Türkiye’nin ilk SİHA denemesi gerçekleştirilmişti. CİRİT halihazırda TSK ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri Ordusu tarafından kullanılıyor.

ANKA-A’dan CİRİT atışı

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close