Milli Uzun Menzilli Tanksavar Füzeleri: UMTAS ve L-UMTAS - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Uzun Menzilli Tanksavar Füzeleri: UMTAS ve L-UMTAS

Abone Ol 

Tanksavar füzeleri, sadece tanklara karşı değil her türlü kara hedefine ve pek çok deniz hedefine karşı kullanılabilmekte.

TSK’nın tanksavar füzesi ihtiyacını milli imkanlarla karşılamak için hayata geçirilen ürünlerden ikisi de UMTAS ve L-UMTAS

ROKETSAN, 2008 yılında imzaladığı sözleşme sonrası UMTAS  füzesi üzerine çalışmalarına başladı.  UMTAS ismini “Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi” kelimelerinden alıyor.  OMTAS’ın uzun menzilli versiyonu olan UMTAS, 500m asgari, 8 km azami menzile sahip. 37.5kg ağırlığa sahip olan UMTAS,  çift yönlü RF data linke ve Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlığa sahip.

IIIR başlık ve RF data link sayesinde at-unut ve at güncelle gibi imkanlar kazanan UMTAS’ın çalışma şekli şöyle: Füze fırlatılıp hedefe yaklaşırken IIR başlığı ile aldığı görüntüyü RF veri ağıyla fırlatma lançerine iletiyor. Lançerden görüntü pilotun ekranına aktarılıyor. Pilotun komutları da aynı şekilde füzeye iletiliyor. Bu sayede oluşan hassas güdüm kontrol mekanizması ile pilot istediği hedefe istediği taarruz şeklinde füzeyi göndererek operasyonu gerçekleştiriyor.

UMTAS’ı azami menzili 8km iken RF veri ağı 10 km menzile sahip. 

UMTAS, gece-gündüz kötü hava koşulu farketmeksizin kullanılabiliyor. İstenirse hedefe ateş öncesinde ya da sonrasında kilitlenebiliyor ve hedef vuruş noktası seçilebiliyor. Hatta sütre gerisindeki bir platformdan ateşlenen UMTAS, sütre arkasındaki hedefe angaje olabilmekte.

UMTAS, sadece T129 ATAK gibi taarruz helikopterlerinde de değil aynı zamanda İHA’lar da, kara araçlarında, hafif saldırı uçaklarında, deniz platformlarında ve sabit platformlarda kullanabilmekte. UMTAS halihazırda seri üretimde olup teslimatları TSK’ya devam etmekte.

Diğer milli uzun menzilli tanksavar füze sistemi L-UMTAS.

L-UMTAS, kısaca  UMTAS’ın lazer arayıcı başlıklı versiyonu. ROKETSAN’ın kendi kaynaklarıyla geliştirme çalışmalarına başladığı  L-UMTAS’ın  geliştirilmesinde yine firmanın özgün ürün olan  CİRİT’ten de önemli ölçüde faydalanıldı.

Modüler harp başlığı ve güdüm sistemi dışında  UMTAS’ın tüm alt sistemlerini kullanan L-UMTAS, çok kısa bir sürede denemelere hazır hale getirildi. Hatta UMTAS’dan sonra geliştirme çalışmaları başlanmışken UMTAS’dan önce envantere girdi. Bu durum IIR başlığın geliştirmesinin zorluğundan kaynaklanmakta. 

L-UMTAS’ın UMTAS’a göre temel avantajı maliyeti. IDEF-19’da görüşme fırsatı bulduğum bir ROKETSAN yetkilisi UMTAS’ın IIR başlığının L-UMTAS’ın kendisinden daha pahalı olduğunu belirtmişti.

L-UMTAS’ın T129 ATAK ve HÜRKUŞ-C’den sonra deniz platformlarında da testleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda BURAK sınıfı korvetlerden birkaç kez L-UMTAS atışı yapıldı.

L-UMTAS, TSK envanterine girmiş olup seri üretim teslimatları devam etmekte.

Ayrıca BAYRAKTAR TB2  ve ANKA-B/S  SİHA’lardan  çok yoğun olarak kullanılan MAM-L akıllı mühimmatı, L-UMTAS teknolojisi üzerinden geliştirildi.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close