Milli Orta Menzilli Tanksavar Füze Sistemi: OMTAS - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Orta Menzilli Tanksavar Füze Sistemi: OMTAS

Abone Ol 

Tanksavar füzeleri muharebe sahasındaki en etkili ürünlerden biri.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin  orta menzilli güdümlü tanksavar füzesi ihtiyacının milli olarak karşılanması amacıyla da  ROKETSAN OMTAS füzesini geliştirdi. OMTAS, ismini “Orta Menzilli Tanksavar Sistemi” kelimelerinden alıyor.

TSK’nın düşman zırhlı birliklerini etkisiz hale getirmek amacıyla kullandığı OMTAS, tripod veya zırhlı araç üzerinde kullanılabiliyor. 160mm çapındaki füzenin asgari 200 metre azami ise 4km menzili bulunuyor. ASELSAN üretimi  Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlığa sahip OMTAS, gece-gündüz, kötü hava koşulu farketmeksizin kullanılabiliyor.

IIR başlık ile birlikte çift yönlü RF veri ağına sahip OMTAS, bu  sayede  at -unut veya  at-güncelle kullanım modlarına sahip. At-güncelle mekanizması şu şekilde yürütülüyor: Füze  fırlatıldıktan sonra  IIR başlığı ile görüntü almaya başlayıp bu görüntüyü RF veri ağı sayesinde operatöre aktarıyor. Operatör, füzeninin uçuşu boyunca aldığı görüntüler veya diğer dost unsurlardan gelen bilgilere göre yeni bir hedef belirleyebiliyor. Füzeye’de bu hedefi yine RF veri ağı üzerinden aktarak başka bir hedefin vurulmasını sağlıyor.  

IIR ve RF bağlantısının bir diğer hayati kazanımı operatörün  beka kabiliyetini artıracak şekilde sütre gerisinden de atış imkânı sunması. Bu sayede duvar arkasında veya mevzide saklanan bir operatör, füzeyi ordan fırlattıktan sonra istediği hedefe füzeyi kitlendirip hedefi imha edebilmekte.

At-unut modunda da operatör füzeyi fırlattıktan sonra direk bölgeden ayrılabilmekte. Örneğin lazer veya kablo ile güdümlendirilen füzelerde ise füze hedefi vurana kadar operatör işaretleme yapmaya, füzeyi yönlendirmeye devam etmek zorunda.

OMTAS,  şarapnel ve kurşun çarpmasına karşı duyarsız mühimmat özelliğine haiz. Tandem harp başlığına sahip füze bu sayede patlayıcılı reaktif zırhlar (ERA) ile desteklenmiş zırhlara karşı da etkili olabiliyor.

OMTAS, hedefine son taarruzunu doğrudan veya tepeden vuruş modu seçeneklerinden biriyle gerçekleştirebiliyor. Tepeden vuruş füzenin etkinliğini oldukça arttırmakta zira tankların en zayıf noktalarından biri tepe noktaları.

İlk atışlı testleri Ocak 2012 de yapılan füzenin tüm testleri tamamlandı  ve seri üretim kapsamında teslimatları devam ediyor. TSK’ya teslimatları süren KAPLAN ve PARS 4×4 STA’lardan büyük bir kısmı da OMTAS füzesi ile donatılıyo.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close