ABD Medyası: "Rusya; Suriye, Libya ve Karabağ Tecrübeleri İle İHA'lara Karşı Büyük Yatırımlar Yapıyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

ABD Medyası: “Rusya; Suriye, Libya ve Karabağ Tecrübeleri İle İHA’lara Karşı Büyük Yatırımlar Yapıyor”

Abone Ol 

“Rus ordusu, insansız hava araçlarının tehditlerine karşı önleme teknolojileri, taktikler, teknikler ve projeler geliştirmek için aktif büyük yatırımlar yapmaya başladı…”

Defense News’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Bu yatırım, özellikle Suriye, Libya ve Karabağ tecrübelerinden sonra elektronik harp yeteneklerini geliştirmeye yönelik bir hedefi kapsıyor.

Rus ordusu, Suriye’de daha etkin olsa da Libya ve Karabağ’da da müttefiklerine karşı gerçekleşen drone kullanımının gözlemcisiydi. Hatta Yemen’deki Husi güçlerinin Suudi Arabistan hedeflerine karşı son zamanlarda yaptığı saldırılarda Rus Ordusu’nun gözlem alanı içerisindeydi.

Rusya; bu tecrübeler doğrultusunda erken uyarı radarları ve uçaksavar sistemlerinin, İHA’ların artan kullanımına karşı yeterli koruma sağlayamayabileceğine karar verdi.

2020 Dağlık Karabağ Savaşı’nın sona ermesinin ardından, Rus askeri uzmanları “kademeli” olarak Azerbaycan’ın insansız hava aracı saldırılarına karşı iyi sonuç vereceğini düşündüğü projelere yatırım yapmaya başladı. Çünkü sadece burada değil, Libya ve Suriye’deki Türk savaş uçakları da Moskova’nın müttefiklerine saldırırken, eski Sovyet ve Rus yapımı uçaksavar sistemleri bu İHA’lara karşı sınırlı bir karşılık verebildi.

Rus hava savunma kuvvetleri komutanı Korgeneral Alexander Leonov’a göre, devlet dışı aktörlerin ve terör örgütlerinin İHA’larını iyileştirmeye yönelik devam eden çabaları ve kullanım yöntemleri yakın gelecekte insansız hava araçlarının kullanımıyla ilgili tehditlerin daha da artacağını ortaya koyuyor.

Rus askeri kuvvetleri yatırımları doğrultusunda bu tehdide karşı, Stilet ve Stupor taşınabilir C-UAS tüfeklerinin yanı sıra, düşman İHA’larını tanımlamak ve seyrüseferlerini engellemek için tasarlanmış en yeni Krasukha-C4 EW kompleksini kullanmaya başladı. Yakın tarihli bir Karadeniz tatbikatında ise düşük ve orta irtifalarda uçan birden fazla insansız hava aracını hedeflemek ve devre dışı bırakmak için Krasukha sistemini kullandı.

Rusya, özellikle küçük boyutlu İHA ve drone’lara karşı etkili olacak, ayrıca küçük ve ucuz olacağı söylenen TOR Hava Savunma Füze Sistemi üzerinde geliştirmelerini de devam ettiriyor.

Bugün Rus ordusu, tüm kara kuvvetleri, deniz piyadeleri ve hava indirme birliklerini, dronlara karşı savunmak zorunda kalacağı refleksi ile hareket ediyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close