Baykuşlardan ilham alınan uçan robotlar - M5 Dergi
Öne Çıkan

Baykuşlardan ilham alınan uçan robotlar

Abone Ol 

Robot teknolojisi geliştirilirken bilgisayar mühendisleri çoğu zaman bazı detaylarda hayvanlardan veya biyolojik sistemlerden esinlenir.

Doğa hızlı ve etkin hedeflere ulaşmak için belirli örnekler sunar ve baykuşlar bilim adamlarının ilham aldığı hayvanlardan sadece bir tanesidir.

Çin’in Şangay Jiao Tong Üniversitesinde araştırmacılar robotların çevrelerindeki engellerden kaçabilmeleri için baykuşların uçma sistemlerinden esinlendiler.  “ArXiv” sitesinde yayınlanan araştırma yazısında baykuşların gözlerini stereo kameralar gibi hareket ettiremediklerini ancak boyunlarını 270 dereceye kadar döndürebildiklerini, böylece gövdelerini hareket ettirmeden arkalarını görebildiklerinden bahsedildi.

Araştırmacılar, baykuşların gözlerini farklı yönlere hareket ettirememelerini ve etraflarındaki hareketli veya sabit cisimleri tespit etme sistemlerini taklit etmek için dört tane motorun üstüne bir motor ve stereo kamera yerleştirdiler. Robotların yapılmasında uygulanan bu tasarımda motor baykuşun boynunu, stereo kamera ise gözlerini taklit ediyor. Stereo kameranın hafifliği kameranın robotun gövdesinden daha hızlı bir şekilde hareket etmesine imkan sağlıyor, dolayısıyla kameranın hareketleri robotun hareketlerinin kalitesini veya uçtuğu yönü neredeyse hiç etkilemiyor.

Science Network tarafından yayınlanan raporda bu sistemin robotlara farklı yerlerdeki şeyleri algılamasına yardımcı olduğu, kafasının, yani stereo kameranın, dönmesi için gerekli açıyı hesaplayabildiğini ve böylece dörtlü motor sisteminin sürekli ve etkin bir şekilde çevresini algılayabildiği, çevresindekileri hızlı bir şekilde tespit edebildiği belirtildi.

Öte yandan robotlardaki sistem etraflarındaki engelleri önceden uyarıyor ve hareketlerini etrafındaki değişikliklere göre uyarlıyor. Sistem, stereo kameralardan toplanan verilere göre engellerle çarpışmamak için bir yol çiziyor. Robotlar böylece bir şeye çarpmadan gidecekleri yere gidiyorlar veya herhangi bir şeye çarpmıyorlar. Bu teknolojinin, şehirden vahşi yaşam alanlarına kadar robotlara önü açık geniş bir çalışma alanı sunuyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close