Türk Savunma Sanayiinin Ocak Ayı Faaliyetleri - M5 Dergi
Makaleler

Türk Savunma Sanayiinin Ocak Ayı Faaliyetleri

Abone Ol 

Türk savunma sanayii 2020 yılında da son yıllarda yakaladığı performansı artırarak devam ettiriyor. Bu yılın ilk ayı savunma sanayiinde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik.

 

AKINCI İHA İKİNCİ KEZ HAVALANDI

Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi Hava Aracı, sistem doğrulama testleri kapsamında ikinci kez gökyüzü ile buluştu.

Konuyla ilgili olarak Baykar Savunma tarafından yapılan açıklamada, “Bayraktar AKINCI TİHA, ikinci test uçuşunu da başarıyla tamamladı. Bayraktar AKINCI, Sistem Doğrulama Testi kapsamında 5000 feet irtifada 1 saat 6 dakika havada kaldı.” ifadelerine yer verildi.

AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın, test faaliyetlinin tamamlanmasına müteakiben 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınması planlanıyor.

MİLLİ İHA MOTORLARI TUSAŞ’A TESLİM EDİLDİ

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk milli havacılık motoru olan PD-170 Turbodizel Motor Sistemi, TUSAŞ’a teslim edildi.

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen, Türkiye’nin ilk milli havacılık motoru olan PD-170 Turbodizel Motor Sistemi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye (TUSAŞ) teslim edildi. TEI PD-170 Seri Üretim Teslim Töreni, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılımları ile Eskişehir’de bulunan TEI tesislerinde gerçekleştirildi.

TEI, ilk etapta 11 adet PD-170 motorunu TUSAŞ’a teslim etti. TEI tarafından üretilen PD-170 Turbodizel Motoru, TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA ve AKSUNGUR tipi insansız hava araçlarında (İHA) kullanılacak.

TCG ANADOLU LİMAN TESTLERİNE BAŞLADI

İstanbul Sedef Tersanesi’nde yapımı süren ve geçen yıl denize indirilen Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz ANADOLU’da yeni bir aşamaya geçildi. ANADOLU, ana tahrik ve sevk sistem entegrasyonunun tamamlanmasının ardından, liman test hazırlıkları için cep rıhtımına alındı.

HGK-83 SERİ ÜRETİME GEÇİYOR

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti HGK-83’ün testleri tamamlandı ve seri üretim aşamasına ulaştı.

HGK-83, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan ve F-4 ile F-16 savaş uçakları tarafından kullanılan Mark-83 Genel Maksat Bombasını güdümlü hale getirmek suretiyle hassas vuruş yeteneği kazandırıyor.

Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına göre mühimmat çeşitliliğini artırıyoruz. Mk-83 bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği HGK-83 mühimmatının kalifikasyon testleri tamamlandı, artık seri üretim için hazır” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE İLE UKRAYNA SAVUNMA SANAYİİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Ukrayna Savunma Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında, savunma sanayi projeleri ve askeri teknik iş birliği alanındaki stratejik partnerliğine ilişkin yol haritasını belirleyen protokol imzalandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde icra edilen Türkiye-Ukrayna Savunma Sanayi İş Birliği Ortak Komisyon Toplantısı’na, Türkiye Cumhuriyeti adına Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel katılım gösterdi. Söz konusu protokol sayesinde Ukrayna Savunma Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, ortak savunma sanayii projelerinin yürütülmesi için daha ileri adımlar atacaklar.

TSK’YA İK KARGU-2 TESLİMATI YAPILDI

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) KARGU-2 Kamikaze Mini İHA teslimatı gerçekleştirdi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan anlaşma kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 356 adet KARGU-2 Kamikaze Mini İHA teslim edilmesi kararlaştırılmıştı.

Sözleşme kapsamında STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. artırılmış görev süresi, irtifa ve otonomiye, düşük ses seviyesine ve geliştirilmiş hedef tespit algoritmasına sahip ilk parti KARGU-2 Kamikaze Mini İHA’ları, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etti.

MİLLİ SİLAHLI DRON SONGAR ENVANTERE GİRDİ

ASUSGUARD tarafından geliştirilen SONGAR Silahlı Dron Sistemi, Türk güvenlik güçlerinin envanterine girdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASİS A.Ş. arasında Aralık ayında, Mini/Mikro İHA Projesi kapsamında 8 adet SONGAR silahlı dron sisteminin tedarikine yönelik bir anlaşma imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma kapsamında SONGAR Silahlı Dron Sistemleri, güvenlik güçlerin teslim edildi.

BOZDOĞAN’IN ARDINDAN GÖKDOĞAN’DA TAM İSABETLE VURDU

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi, ilk atışlı testinde hedefini tam isabet ile vurdu.

GÖKTUĞ Projesi kapsamında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) ilk atışlı testinde, hedefini başarıyla vurdu. Test senaryosu gereği yerdeki gerçek F-16 kanadına entegre edilen GÖKDOĞAN Test Füzesi, başarıyla ateşlendi ve hedef rolündeki insansız hava aracını tam isabetle vurdu. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Füzesinin, 2021 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi ve envanterde bulunan ABD üretimi AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alması planlanıyor.

Devamı M5 Dergisi Şubat 2020 Sayısında…

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close