Şubat 2020 - SAKARYA – TÜRK BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ - M5 Dergi
Kitaplık

Şubat 2020 – SAKARYA – TÜRK BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

Abone Ol 

Kitabın ve okumanın dostu değerli M5 dergisi takipçileri. Sosyal medyayı verimli şekilde kullananlar tarih çalışmalarına yönelik yoğun bir ilgi olduğunu fark ediyorlardır. Bu ilgi, beraberinde kaliteli bilimsel çalışmaları ve yeni kitapları da getiriyor. Kişi ne kadar dikkatli bir okuyucu olursa olsun, son bir yılda özellikle tarih alanında yayımlanan kitapları, okumayı bir yana bırakınız, takip etmekte dahi zorlanıyor. Bu nedenle araştırmacı ve yazarlarımızın bu maratonunda aradaki farkı biraz olsun azaltabilmek için ben de tanıtacağımız kitapların sayısını dörde çıkarmak istedim, sevgili Ceyhun Bozkurt da sağ olsun itiraz etmedi. Daha fazla yer ve vakit kaybetmeden ilk kitabımızla başlayalım…

SAKARYA – TÜRK BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

YAZAN: SELİM ERDOĞAN

Dr. Selim Erdoğan yalnızca bu eseriyle değil, Twitter’da @SakaryaSavasi isimli hesabıyla paylaştığı bilgilerle Kurtuluş Savaşı tarihi araştırmalarına yepyeni bir soluk getirdi. Sakarya Meydan Muharebesi’nin tüm safhalarının, güncel görseller eşliğinde anlatıldığı bu kitap 100 yıllık bir eksikliği gideriyor. Erdoğan’ın kitabı aynı zamanda, tarihi vakaları ele alırken neden coğrafyanın da beraberinde irdelenmesi gerektiğinin, sahayı anlamadan tarihi gerçeklerin kavranamayacağının bir nevi “anayasa” belgeseli olmuş. “Cephede Milli Mücadele Serisi” adı altında yayımlanan bu kitap, Kronik Kitap tarafından hazırlanacağı anlaşılan benzer eserlerin de müjdecisi. Kurtuluş Savaşı tarihini ayakları yere basan bir şekilde yeni nesillere aktaracak kitapların okuyucuda yarattığı gözle görünür heyecan için Selim Erdoğan’a teşekkür borçluyuz. Kitapta geçen “Gece karanlığından korkanlar bozkırda zafer kazanamaz” cümlesinde olduğu gibi bu “Cephede Milli Mücadele Serisi” için yola çıkanlara zaferle sonuçlanacak bir yayıncılık macerası diliyoruz

KARBOĞAZI ZAFERİ

YAZAN: UĞUR BECERİKLİ

Şubat ayının ikinci kitabı yine Milli Mücadele tarihine dair ancak bu defa gerçek olaylara dayanan kurgusal bir çalışma. Uğur Becerikli, kitabında 1918-1920 yılları arasında Mersin, Tarsus ve Gülek’teki Fransız işgaline karşı koyan Kuva-yı Milliye güçlerinin 26 Mayıs 1920’de Karboğazı’nda zaferle taçlanan direnişlerini konu alıyor. Pozantı’dan Tarsus’a çekilmeye çalışan 700 Fransız askerinin neredeyse tamamına yakının teslim olmasıyla sonuçlanan bu zafer, yalnızca Çukurova’nın değil, Anadolu’daki mücadelenin de kaderini belirledi. Karboğazı Zaferi ile Fransa, Anadolu’daki emperyalist macerasını noktalarken, Ankara hükümeti de İtilaf Devletleri cephesinde bir gedik açma fırsatı buldu. Pozantı dolaylarındaki bu zafer, 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Anlaşması ile tamamlanacak sürecin de başlangıç noktasıydı. Karboğazı Zaferi adlı eser, Kurtuluş Savaşı tarihinin pek az bilinen bir safhasını okul kitapları haricindeki kaynaklardan öğrenmek isteyen gençler için de faydalı olacaktır.

ACHTUNG-PANZER! / DİKKAT TANK!

YAZAR: GENERAL HEİNZ GUDERİAN ÇEVİRİ: EROL UĞUR

Benim gibi 2. Dünya Savaşı tarihi meraklılarının Kastaş Yayınevi’ne minnettar olmasına yol açan bir eser. 2. Dünya Savaşı ile ilgili neredeyse tüm eserlerde referans olarak işaret edilen General Guderian’ın bu kitabına doğrudan ulaşma imkânı bulmak gerçekten çok kıymetli. General Guderian, kitabında yalnızca Alman ordusunun tank savaşına yaklaşımını anlatmakla kalmayıp, 1. Dünya Savaşı’ndan itibaren tank silahının gelişimini anlatarak meseleye etraflı bir yaklaşım getiriyor. 1. Dünya Savaşı’ndaki siper savaşlarından alınan derslerle mobilize savaşın yükselişinin anlatıldığı kitap, aynı zamanda günümüze de uyarlanabilecek şekilde her alanda yenilikçiler ve gelenekçiler arasındaki bitmeyen mücadelenin bir izdüşümünü de yansıtıyor. Guderian’ın eserini kaleme alırken, ülkesi Almanya’nın cenahından bakmasına rağmen 1. Dünya Savaşı’na dair objektif yorumlarının da altını çizmek lazım. ‘Achtung-Panzer!’ kitabını okuyanlar, zırhlı birliklerin gelişimine dair ayrıntılara vakıf olurken, sanırım asker ve silah kaynağı bu denli kısıtlı olduğu anlaşılan Almanya’nın müttefiki olarak Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na katılımının mantığını da sorgulayacaklardır.

OSMANLI MEZAR TAŞLARININ SIRLARI
YAZAR: FATİH ÇAVUŞ

Bu ay tanıtacağımız son kitap hem içeriği hem de harcanan emeğin niteliği açısından gerçekten özgün bir eser. Edebiyat öğretmeni Fatih Çavuş’un kişisel gayretiyle hazırladığı “Osmanlı Mezar Taşlarının Sırları” kitabı Anadolu’nun her yanında karşımıza çıkan tarih mirasını tercüme etmemiz açısından çok önemli bir kaynak. Bu kitabın, baskısından kullanılan, fotoğraf, minyatür ve arşiv malzemesine kadar, satış fiyatının çok üzerinde bir değeri barındırdığını belirtirsem, yine de eksik kalırım. Fatih Çavuş gibi araştırmacılara verilecek maddi ve manevi destek için bu derginin okurlarının bu kitabı satın alacağına inancım tam. Kendi tabiri ile kitabını yazmak ve tanıtımını da yapmak için “karınca misaLi” çalışan yazarı twitterda @fatihcavus05 adresinden takip edebilirsiniz.

İyi okumalar.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close