ROKETSAN'ın Geliştirdiği Tanksavar Füze ve Silah Sistemleri - M5 Dergi
Makaleler

ROKETSAN’ın Geliştirdiği Tanksavar Füze ve Silah Sistemleri

Abone Ol 

ROKETSAN, tamamen yerli imkânlarla geliştirdiği füze sistemlerinin kullanımını da çok yakından takip etmekte ve kullanıcı geri bildirimlerini değerlendirerek ürünlerini daha kullanışlı ve etkili hale getirebilmek için çalışmaya devam etmektedir.

Dünya genelinde savaş doktrinlerinin sürekli değişmesine ve meskûn mahal çatışmalarının yaygınlaşmasına karşın, gelişen teknolojiler ile donatılan Ana Muharebe Tankları hâlâ silahlı kuvvetlerin vazgeçilmez bir unsuru olmaya devam etmektedir. Bu durum, günümüz ordularının tanksavar sistemlere sahip olmasının önemini de günden güne artırmaktadır.

ROKETSAN’ın 10 yılı aşkın bir süre önce başlayan “Tanksavar Füze Sistemleri Geliştirme” serüveni bugün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) farklı taktik ihtiyaçlarına cevap veren ürünlerin aktif kullanım evresi ile devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Tanksavar Füze Geliştirme Projesi, çalışmalarına 2006 yılında bir Savunma Sanayii Başkanlığı projesi kapsamında başlanan Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemidir (UMTAS). Bunu, 2010 yılında, ROKETSAN Tanksavar Füze ailesinin diğer üyeleri olan Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS) ve Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (LUMTAS) projeleri izlemiştir. UMTAS ve LUMTAS füzeleri, helikopter ya da düşük hızlı sabit kanatlı platformlardan kullanılmak üzere havadan-karaya, OMTAS füzesi ise üçayak ya da kara araçları üzerinden kullanılmak üzere karadan-karaya kullanılan sistemlerdir.

TANKSAVAR FÜZE TEKNOLOJİSİ

Tanksavar füzelerinin, hassas güdüm yeteneğine sahip olmalarının yanı sıra hedefte istenen etkiyi yaratabilecek harp başlıkları ile donatılmaları da çok önemlidir. Tank gövdeleri, kalınlığı yer yer 60-70 cm’yi bulan sertleştirilmiş zırh çeliği, seramik ve kompozit gibi malzemelerden üretilmekte ve Patlama Tepkimeli Zırh adı verilen aktif sistemlerle korunmaktadır.

ROKETSAN Tanksavar Füzeleri, etkinlikleri arena testleri ve gerçek atış koşullarında denenmiş, yüksek penetrasyon yeteneğine sahip tandem, çukur imlalı harp başlıkları ile donatılmıştır. UMTAS, OMTAS ve LUMTAS Füzeleri bu yönleriyle kendi muadilleri arasında, etkinlik sıralamasının üst basamaklarında yer almaktadır.

ROKETSAN Tanksavar Füze ailesi, harp alanındaki farklı taktik ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. UMTAS ve OMTAS Füzeleri güdüm sistemi olarak hedefin görüntü üzerinden seçilebildiği Görüntüleyici Kızılötesi teknolojisini kullanmaktadır. Bu konsept kullanıcılarına, At/Unut kabiliyetinin yanı sıra çift yönlü RF Veri Bağı sayesinde atış sonrası kilitleme, hedef güncelleme ve hedef üzerinde vuruş noktası seçimi gibi seçenekler sunmaktadır. UMTAS ve OMTAS kullanıcıları, pasif kızılötesi arayıcı sistemi ve atış sonrasında da füzeye komut iletebilme yeteneği sayesinde, yeryüzü şekillerinin sağladığı avantajları kullanarak düşmana görünmeden operasyon yürütebilmektedir. UMTAS Füzesi, 500 metre ile 8 km, OMTAS Füzesi ise 200 metre ile 4 km arasında etkili menzile sahiptir.

LUMTAS Füzesi de Yarı Aktif Lazer arayıcısı ile kullanıcısına basit ve çok yönlü bir operasyon imkânı sağlamaktadır. Hedefin lazerle işaretlenmesi, füzeyi kullanan platform tarafından yapılabileceği gibi (otonom işaretleme) başka bir taarruz helikopteri, muharip uçak, insansız hava aracı ya da yer birlikleri tarafından da yapılabilir (koordineli işaretleme). Bu özellik müşterek harekât esnekliği ve istihbarat paylaşımı ile sahadaki unsurların daha verimli hareket etmesini sağlamaktadır. LUMTAS Füzesi de UMTAS gibi 500 m ve 8 km arasında etkilidir.

UMTAS ve LUMTAS Füzeleri ortak bir lançerden, karma yükleme konsepti ile kullanılabilmektedir. Bu konsept, kullanıcıya harp ortamında karşılaştığı hedef ya da tehditlere karşı angajman seçeneklerini artırmaktadır.

ROKETSAN’ın geliştirdiği tüm tanksavar füze sistemleri az dumanlı katı yakıt ve duyarsızlık teknolojisine sahiptir. Atış sonrasında fırlatma noktasının duman izinden tespit edilememesi ve füzenin kurşun isabeti alması ya da yangına maruz kalması durumunda patlamaması, sistemi kullanan platform ya da personelin bekasını artırmaktadır.

FARKLI İHTİYAÇLAR 
VE FARKLI PLATFORMLAR

Aslen tanksavar olarak geliştirilmiş olan bu sistemlere ROKETSAN’ın geliştirdiği Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili (YİPE) ve Termobarik harp başlıkları da entegre edilebilmektedir. Bu şekilde, farklı harekât ihtiyaçlarına da cevap verebilen füze sistemleri olarak hizmete sunulabilmektedirler.
Tanksavar Füze Sistemleri, standart arayüzleri ve kullanıcı dostu kullanım özellikleri ile birçok platforma kolaylıkla entegre edilebilmektedir. UMTAS ve LUMTAS Füzeleri halen T-129 ATAK helikopterine entegre edilmiş durumdadır. Bu sistemlerin Deniz Kuvvetleri’ne ait S-70B Seahawk helikopterine entegrasyon çalışmaları ise devam etmektedir. LUMTAS Füzesi ayrıca Hürkuş uçağına entegrasyon aşamasındadır. OMTAS ise üçayak üzerinden piyade birlikleri tarafından kullanıldığı gibi Silah Taşıyıcı Araçlar üzerine de entegre edilmektedir. Özetle, ROKETSAN Tanksavar Füze ailesi Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nin hizmetindedir.

SÜREKLİ GELİŞTİRME

ROKETSAN, tamamen yerli imkânlarla geliştirdiği füze sistemlerinin kullanımını da çok yakından takip etmekte ve kullanıcı geri bildirimlerini değerlendirerek ürünlerini daha kullanışlı ve etkili hale getirebilmek için çalışmaya devam etmektedir. Gelişen teknolojilerin takip edilmesi ve adaptasyonu ile tanksavar füze sistemlerinin uzun yıllar TSK’ya hizmet etmesi hedeflenmektedir.

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close