Kitaplık - M5 Dergi
Makaleler

Kitaplık

Abone Ol 

Bu aydan itibaren M5 dergisinin kitap köşesinden tüm okuyuculara merhaba. Bu bölümde artık derginin konseptine uygun araştırma, inceleme, biyografi, anı gibi farklı alanlardaki eserleri sizlere tanıtmaya gayret edeceğim. Bu kitapların yeni basılmış eserler olduğu kadar gündemdeki gelişmelere bağlı olarak yeri geldiğinde sahaflarda ya da internetteki kitap satış sitelerinde izi sürülmesi gereken eserler olmasını planlamaktayım. Sözü fazla uzatmadan Kasım ayının ilk kitabına geçelim:

ABD’NİN KÜRT KARTI YAZAR: TURAN YAVUZ

Birinci Körfez Savaşı’nın hemen ardından 1993 yılında yayımlanan bu kitap, bugün Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeleri daha geniş bir perspektiften anlamamız için önemli bir kaynak. Türk-Amerikan ilişkilerinin en kritik dönemlerinde 1985-1995 yılları arasında Milliyet gazetesinin Washington temsilciliği görevini yürüten merhum Yavuz, bu kitabında İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Orta Doğu’nun dört ayrı ülkesindeki Kürt toplumunun uluslararası alanda artan rolünü anlatıyor.

“ABD’nin Kürt Kartı” kitabı, bir yandan Irak’ın kuzeyinde bir Kürt Devleti kurulmasına giden yoldaki tarihsel perspektifi aktarırken, bir yandan da konunun Türkiye boyutunu, Washington’daki siyaset ve bürokrasi kulislerinin içerisinden bilgilerle aktarıyor. Yavuz’un bu kitabında, Irak’ın kuzeyinde bir Kürt Devleti kurulmasını ve PKK’nın terör örgütü statüsünden çıkarılmasını talep eden ABD yönetimi içerisinde yer alan bazı şahsiyetlerin, ilerleyen yıllarda PKK terör örgütünün elebaşı Öcalan’ın yakalanması ve hatta FETÖ elebaşının ABD’ye sığınma sürecinde karşımıza çıktığını görüyoruz. Kitabın son sayfalarındaki Irak-ABD İlişkileri Kronolojisi ise Türkiye’de pek bilinmeyen bilgileri içeriyor.

İtalyan bankası Banca Nazionale del Lavoro’nun ABD yönetiminin onayıyla 1984’ten, 1990 yılına kadar tarım kredisi adı altında Irak’taki Saddam Hüseyin rejiminin silahlanma programına 5 milyar dolardan fazla finansman temin etmesi ve bu bankanın yönetim kurulu üyelerinden birinin ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger olması, 1. Körfez Savaşı’nın sebep ve sonuçları üzerine daha fazla düşünülmesi gerektiğine işaret ediyor.

Turan Yavuz’un kitabındaki bir başka önemli ayrıntı ise ABD’nin çeşitli resmi ve gayrıresmî kurum ve kişilerinin hazırladığı çok sayıda “Kürt Raporu”na özet şekilde de olsa ulaşma imkânı vermesi. Destek Yayınları’na da burada bir not düşmemiz gerekiyor. Zamanlaması itibarıyla çok iyi bir fikir olarak yeniden gündeme getirilen bu kitap, keşke üzerinde belirtildiği gibi hakkıyla “Gözden Geçirilmiş Yeni Baskı” olsa. Son 100 sayfadaki dizgi hataları ve anlam bozukluklarının elden geçirilmesinde fayda olacaktır.

Devamı M5 Dergisi Kasım 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close