Kenevir: Hem Dost Hem De Düşman Bir Bitki Mi? - M5 Dergi
Makaleler

Kenevir: Hem Dost Hem De Düşman Bir Bitki Mi?

Abone Ol 

Sayısız faydası olan kenevir, bir zamanlar dünyanın en önemli hammadde bitkilerinden biriyken şimdi üretimi yasak. Dünyanın birçok ülkesi gibi Türkiye’de de kenevir üretimi yıllarca yasaklanmıştır. Bu yasak 1940’lı yıllarda ABD tarafından Türkiye’ye dayatılmıştır. Yasağın görünen yüzünde ‘uyuşturucu’ özelliği olsa da perde arkasında kenevirin kullanım alanları ve ilaç sanayisindeki öneminin olduğu anlaşılmaktadır.

Tek yıllık bir bitki cinsi olan, saplarında bulunan liflerin; iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmının ise kâğıt yapımında kullanıldığı kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynaklarından biri olarak bilinmektedir.

Lifleri dayanıklı ve oldukça uzun olan kenevir bu nedenle çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Çok güçlü bir bitki olan ve çok az suya ihtiyaç duyan kenevir, kendisini böceklerden koruyabildiği için üretiminde tarım ilacı kullanılması gerekmemektedir.

Ana vatanı Orta Asya olan kenevir, İzlanda’nın kuzeyinden daha sıcak, daha tropik bölgelere kadar geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilebilmektedir. Dünyada 36 ülkede yapılan endüstriyel kenevir üretimi ABD’nin 38 eyaletinde serbest iken, İsrail ve Almanya gibi ülkelerde de birçok sektörde kenevir ürünleri üzerine AR-GE çalışmaları yürütülmektedir.

Uyuşturucu yapımında kullanıldığı için dünyanın birçok ülkesinde ekimi yasak olan kenevir, aslında bir endüstriyel bitkidir. 2017 yılında 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması beklenmektedir.

Dünyanın birçok ülkesi gibi Türkiye’de de kenevir üretimi yıllarca yasaklanmıştır. Bu yasak 1940’lı yıllarda ABD tarafından Türkiye’ye dayatılmıştır. Yasağın görünen yüzünde ‘uyuşturucu’ özelliği olsa da perde arkasında kenevirin kullanım alanları ve ilaç sanayisindeki öneminin olduğu anlaşılmaktadır.

Doç. Dr. Fahri ERENEL
Öğr.Gör. Şule KILIÇARSLAN

Devamı M5 Dergisi Şubat 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close