Görünmeyen Orduları Anlamak
Bugünün ve yarının millî güvenlik sorunlarını çözmede Özel Kuvvetlerin merkezî önemi gün geçtikçe daha da güçlenecektir. Bundan kaçınarak güvenliği emniyet altına almak veya başka bir şeyle ikame etmek mümkün gözükmemektedir. Şimdiye kadar konvansiyonel güçlere tabi olarak harekât icra eden bu kuvvetler, savaşın dönüşümü kapsamında diğer güç unsurlarını kendisinin öncülüğünde yürütülecek kapsamlı operasyonlar için bir enstrüman olarak kullanacaktır.
MÜCADELE SÜRECİ
Mücadele hem savaşı hem de barışı kapsayan, sürekliliği bulunan ve her bir millî güç unsurunun etkileşiminin mütemadiyen devam ettiği dinamik bir süreçtir. Bu anlayışta savaş ve barış, sürmekte olan aynı yarışma, çekişme, didişme, çatışma ve boğuşmanın bir parçasıdır. Savaşın doğası, insanın yaradılıştan sahip olduğu özelliklerin bir bileşkesi ve aynasıdır. İnsan, varlığını tehdit altında hissettiği ya da bekasını ötekinin imhasında gördüğü vakit, kavgaya giden yolun önünü açar. Bugüne kadar açılan kapı ne yazık ki hiç mi hiç kapanmamış, muhtevası farklılaşsa da mahiyeti hep aynı kalmıştır. Ne var ki değişen muhteva, çoğunlukla göz ardı edilerek, bir önceki harbin karakterine uygun tedbirlerle bir sonrakine hazırlanılmıştır. Bu büyük yanılgı, dün olduğu gibi bugün de devam etmekte, bu durum bütün orduların müşterek açmazıdır. “Görünmeyen Ordular” konusunu, savaşın nesil değişimi bağlamında ele alarak bir değerlendirme yapmanın, günümüzün mücadelelerini anlamada yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bu konu tamamıyla mücadelenin karakteriyle ilgilidir.
NESİLLERE GÖRE SAVAŞ
Harpleri temel niteliklerindeki farklılıklara göre tasnif ederek, nesiller bağlamında değerlendiren bakış açısıyla günümüz mücadele yöntemleri ve onun türevlerine bakmak pekâlâ mümkündür.
• Birinci nesil savaş, Birinci Dünya Savaşı öncesi savaş türünü ortaya koyar. Bu nesil savaşın ana niteliği hiza ve istikamet temelli, tek namlulu yivsiz silahın teknolojide etkin olduğu, piyade ağırlıklı ve nizami bir savaş türüdür. Düşmanın yakın gücünün doğrudan yıkılmasına odaklanmıştır. Bu neslin gayrinizamisi, nizami savaşa tabi ve de onun kontrolünde küçük bir savaştır. Büyük nizami birliklerin imha stratejisini destekleyen sınırlı bir yıpratma stratejisiyle klasik mecrasında hareket eder.
Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…