Asimetrik Bir Silah Olarak: Twitter - M5 Dergi
Makaleler

Asimetrik Bir Silah Olarak: Twitter

Abone Ol 

Doğduğu 2006 yılında fonksiyonu tam olarak anlaşılamayan, 2009’dan itibaren ise küresel düzlemdeki etkinliğini giderek artıran internetteki sosyal medya mecrası Twitter, bugün etkili bir psikolojik harp vasıtası olarak rüştünü ispatlamış durumda. Twitter, kendisinden önce microblog tabir edilen mecraya hakim olan Facebook’a karşı, habercilik vasfını ön plana çıkararak internet dünyasındaki pozisyonunu inşa etti.

2008 Küresel Ekonomik Krizi, Türkiye’deki Gezi Olayları ve Ukrayna’daki Maidan Protestoları gibi toplumsal olaylar, DEAŞ’ın Avrupa’daki terör saldırıları ile Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya’daki muhalif aktivist grupların eylemleri Twitter’ı sıradan bir sosyal medya mecrası olmaktan çıkararak, hem bir haber mecrası hem de bir etki ajanı haline getirdi.

Süper güçler arasındaki mücadelenin enformasyon savaşlarındaki izdüşümü de Twitter’ın küresel pozisyonunu güçlendiren bir başka faktör oldu. Twitter ile rekabete girişen Facebook ve WhatsApp, enformasyon trafiği üzerinden siyaseti manipüle eden mecralara dönüştü. Facebook bugün ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerde seçmen tercihlerini etkilemeye yönelik algoritmalar kullanmakla suçlanırken, WhatsApp ise Hindistan’da etnik ve dini gruplar arasında şiddeti körükleyen kışkırtıcı haberleri dolaşıma sokan bir mecra olarak değerlendirilmekte.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin internet tabanlı sosyal medya mecralarının ve WhatsApp tipi haberleşme kanallarının yarattığı siyasi ve sosyal tehditlere yanıtı, kendi mecralarını inşa etmek oldu. Batı kaynaklı bu mecraların hedef ülkelerde kışkırtma maksatlı kullanımının engellenmeye çalışılması ise basın özgürlüğünün ve bireysel özgürlüğün baskı altına alınması olarak değerlendirilmekte.

TRT WORLD’E SINIRLAMA

Twitter üzerinden yürütülen psikolojik harp operasyonlarının açık hedefi haline gelen Türkiye, bu alanda yeni bir mücadelenin içerisinde. Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyindeki terör koridorunu ortadan kaldırmak için başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı”nda mukavemet ile karşılaştığı kaynaklar PKK/PYD terör örgütü, ABD ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri ile sınırlı değil. Küresel sosyal medya mecrasının önde gelen enstrümanlarından olan Twitter da Türkiye’nin manipülatif haberlere karşı yürüttüğü mücadeleyi engellemek için dikkat çeken bir çaba içerisinde. Bu çaba TRT World’ün “Barış Pınarı Harekâtı”na dair içeriklerine yönelik sınırlamalar ile kendisini gösterdi.

TRT World’ün, teröre hedef olan Türkiye topraklarındaki sivillere dair haberlerine uygulanan sınırlamalar bir çifte standart uygulandığı gerçeğini de gündeme getirdi. Batılı medya kuruluşlarının yanıltıcı haberlerini hiçbir şekilde sınırlamayan Twitter’ın Türkiye üzerinde yoğunlaşması, yakın geçmişteki bazı haberlerle bir araya geldiğinde bir psikolojik harp operasyonunun gündemde olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Konuyu takip edenler çok yakın zamanda İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) internet sitesinin ortaya çıkardığı bir bilgiyi hatırlayacaktır. MEE’nin yalanlanmayan haberine göre Twitter, İngiliz ordusunun psikolojik harp birimi 77. Tugay’da görevli eski bir subayı istihdam etmişti. Gordon MacMillan isimli bu eski asker halen Twitter’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika editoryal politikasından sorumlu yönetici olarak çalışıyor.

Devamı M5 Dergisi Kasım 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close