ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı Çin Askeri Gücü Raporu
Çin Halk Kurtuluş Ordusu hızla eski teçhizatını yenilemekte, modern muharebe ortamına uyum sağlayacak insan gücüne yatırım yapmaktadır. Bu yüzden halen ABD ile boy ölçüşecek durumda değildir. Muhtemelen Çin de bunun farkındadır. Bu nedenle Çin görünür gelecekte, ABD veya Japonya ile silahlı çatışmaya girmekten kaçınacaktır. Silahlı çatışmayı gerektirecek hayati bir durum da yoktur. Tayvan’ı yakın dönemde istila girişiminde de bulunmayacaktır. ABD desteği olmasa dahi; Tayvan’ı istila, Çin için oldukça yüksek maliyet getirir. Çin, ağırlığını Güney Çin Denizi’ne verecektir. Pekin yönetimi, zamanın kendi lehine işlediği görüşündedir. O yüzden sabırla şartların kendi lehine dönmesini bekleyecektir.
ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (Defence Intelligence Agency-DIA) tarafından, 2019 yılı Çin Askeri Gücü Raporu resmi internet sitesinde adresinde yayınlanmıştır. Rapor, Amerikalıların Çin Silahlı Kuvvetlerini hangi gözle gördüklerini anlamamız açısından önemlidir.
Şüphesiz, bu kamuya açık bir yayındır. Gizlilik dereceli yayınlarında farklı hususlar bulunabilir. Raporda sayısal değerlerden ve ayrıntılı hususlardan fazla bahsedilmemiştir.Sonuçta; rakibinizin, sizin onu ne kadar tanıdığını bilmesini istemezsiniz.
Rapor, toplam 140 sayfa olup 5 bölüm ve 10 ekten meydana gelmektedir. Metin kısmında genel değerlendirmeler olup askeri strateji, karar alma süreci, bahsetmektedir, eklerde kuvvet komutanlıkları, istihbarat yapılanması, savunma sanayii, silah satışları hakkında daha ayrıntılı hususlar içermektedir. ABD Savunma Bakanlığı, Çin ile silahlı bir çatışma olması durumunda bunun bir deniz savaşı olacağı kanaatindedir. Bu nedenle tipik askeri bürokrasi yaklaşımı ile deniz, hava ve stratejik roket kuvvetleri üzerinde ağırlıklı durulmuştur. Kara Kuvvetlerinden, özellikle silah sistemleri bazında çok bahsedilmemiştir.
Çin Silahlı Kuvvetlerinin resmi adı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’dur. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) kuruluş tarihi, 1927 kabul edilir. ÇHKO, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) silahlı koludur. Yani partinin bir parçası olarak kabul edilir. O yüzden subayların hemen hepsi ÇKP’ye üyedir. Çin, eski bir medeniyettir.
Ancak Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. Yani eski bir medeniyet ama genç bir devlettir. ÇHKO, ilk kurulduğunda bir gerilla kuvvetiydi. 2.Dünya Savaşı ve ardından Çin İç Savaşı esnasında düzenli orduya dönüşse de 1980’lere kadar Maoist Gerilla Savaşını esas almıştır. 1949’dan sonra Deniz ve Hava Kuvvetleri de kurulmuştur. ÇHKO, bu yıllar boyunca kalabalık ama teknolojik olarak geri bir silahlı kuvvetler görünümü arz etmiştir. Mao, ÇHKO’nu politik bir araç olarak görmüştür. Bu nedenle 1960’lardaki Kültür Devrimi ve Büyük Sıçramayı en az hasarla atlatan kurum olmuştur.
Toplam 140 sayfa olan rapor, 5 bölüm ve 10 ekten oluştu. Rapora göre, ABD Savunma Bakanlığı, Çin ile silahlı bir çatışma olması durumunda bunun bir deniz savaşı olacağı kanaatinde. Bu nedenle raporda tipik askeri bürokrasi yaklaşımı ile deniz, hava ve stratejik roket kuvvetleri üzerinde ağırlıklı durulmuş. Kara Kuvvetlerinden, özellikle silah sistemleri bazında çok bahsedilmemiş.
1978’de yönetime gelen Deng Xiaoping, Çin için dört modernleşme alanı belirlemiştir. Bunlar; sanayii, bilim ve teknoloji, tarım ve askeriyedir. Bunlardan askeriye, en düşük öncelikteydi. Ancak 1978’de başlayıp 1980’lerin sonuna kadar devam eden Çin-Vietnam Sınır Çatışmaları, ÇHKO’nun zayıflıklarını ortaya koymuştur.
ÇHKO, bu durum üzerine Batı Ordularını incelemeye başlamıştır. Özellikle 1. ve 2. Körfez Savaşları yakından etüd edilmiştir. 1. Körfez Savaşını takip eden ÇHKO, bilgi teknolojilerine dayalı akıllı mühimmat kullanan bir ordunun ne kadar öldürücü olabileceğinin farkına varmıştır. ABD’nin 1996 yılındaki 3. Tayvan Krizine müdahalesi ve 1999 Kosova Savaşında Çin Büyükelçiliğinin bombalanması üzerine, geçmişte
Sovyetlerle kara savaşı için hazırlık yapan ÇHKO, ABD’yi öncelikli tehdit olarak algılamaya başlamıştır. Bu kapsamda; 2000-2016 yılları arasında savunma bütçesi her sene % 10 artmıştır. Bu yıllar içinde ÇHKO, modern savaşın gerektirdiği şekilde yapılanmak için büyük çaba sarf etmiştir.
Raporda, ÇHKO’nun; 1950-1953 Kore Savaşı ve 1969 Çin Sovyet Sınır Savaşlarına ilişkin bir değerlendirme mevcut değildir.
Raporun “Çin Askeri Yapısına Genel Bakış” bölümünde genel bir inceleme yapılmıştır. ÇHKO; Kara, Deniz, Hava, Stratejik Roket ve Stratejik Destek Kuvvetlerinden oluşur. Stratejik Destek Kuvvetleri Siber Alanda harekâttan sorumludur. ABD’de karşılığı ABD Siber Komutanlığı (USCYBERCOM)’dır. Bölüm başındaki tablo genel bir özet vermektedir.
Devamı M5 Dergisi Ocak 2020 Sayısında…