Warsaw Enstitü Analiz: "Türkiye'nin Artan Etkisi Moskova'nın Yıllardır Sürdürdüğü Stratejileri İçin Endişe Verici" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Warsaw Enstitü Analiz: “Türkiye’nin Artan Etkisi Moskova’nın Yıllardır Sürdürdüğü Stratejileri İçin Endişe Verici”

Abone Ol 

“Bölgedeki olası bir Türk askeri tesisi, Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinin nedenlerinden sadece birisi olarak görünüyor. Türkiye’nin bölgedeki etkisinin artıyor olması Moskova’nın uzun yıllardır sürdürdüğü stratejiler ve bölgedeki etkisi açısından endişe verici…”

Warsaw Enstitü tarafından yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Ankara, geçen sonbaharda Dağlık Karabağ ihtilafı sırasında Azerbaycan’a hem diplomatik hem de askeri destek sağladı. Türk askeri uzmanları Azerbaycan ordusuna destekde bulunurken Azerbaycan da Türk yapımı insansız hava araçları olan Bayraktar’ı kullanarak çok sayıda Ermeni askerini ve Dağlık Karabağ savunmasını devre dışı bıraktı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Bakü’ye yaptığı ziyarette imzalanan Şuşa Anlaşması uyarınca Ankara’nın Azerbaycan’da bir askeri üs inşa etme olasılığından bahsetti.

Şuşa Anlaşması Azerbaycan ve Türkiye arasındaki askeri alanda işbirliğinin artırılması taahhüdünde bulunuyor. Ayrıca, “üçüncü bir ülke” tarafından tehdit veya saldırı olması durumunda her iki tarafın da birbirine destek vereceğini garanti altına alıyor. 

Lavrov, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile Moskova’da görüşmesinin ardından 18 Haziran’da gazeteciler tarafından sorulan soru üzerine Azerbaycan’da bir Türk üssü olasılığını sorguladı. Fakat söylentiler hakkında yorum yapmadığını da sözlerine ekledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise konu hakkında daha ciddi yanıt verdi. Peskov gazetecilere verdiği demeçte;

“NATO İttifakı ülkelerinin sınırlarımıza yakın askeri altyapı konuşlandırması, özel olarak dikkatimizi çekecektir ve aynı zamanda güvenliğimizi sağlamak için adımlar atmamıza neden olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Ermeni devlet yetkilileri ise Türk lider Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev’in 15 Haziran’da Şuşa’ya yaptıkları ziyareti ve anlaşmayı kınadılar.

Şuşa, Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan kontrolündeki bölümünde önemli bir şehir. Erdoğan, şehirde bir Türk konsolosluğu açma ve ortak askeri insansız hava araçları üretimi başlatma sözü verdi. Türk lider Azerbaycan’dayken, Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’dan oluşan altı uluslu bir platform önerisini yineledi.

Ve bu durum Moskova için endişe verici bir hale geldi. Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafta bir numaralı arabulucu olarak kalmaya ve diğer ülkelerin bölge dışından gelmesini engellemeye çalışıyor.

Rusya’nın Türkiye ile ilgili stratejisi başarısız oldu ve Ankara’nın Kafkasya’daki diplomatik çabalarını yoğunlaştırmasını engelleyemiyor. Bu özellikle Gürcistan ile yakınlaşmayı da içeriyor. Bu durum Moskova için giderek endişe verici olmaya başlıyor.

Bölgedeki olası bir Türk askeri tesisi, Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinin nedenlerinden sadece birisi olarak görünüyor. Türkiye’nin bölgedeki etkisinin artıyor olması Moskova’nın uzun yıllardır sürdürdüğü stratejiler ve bölgedeki etkisi açısından endişe verici.”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close