Ülkelerin Sahip Olduğu En Tehlikeli Balistik Füzeler - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Ülkelerin Sahip Olduğu En Tehlikeli Balistik Füzeler

Abone Ol 

Asırlar önce savaşlarda galip gelmek için iyi bir kılıca sahip olmak ve onu iyi kullanmak yeterken; günümüzde galip gelmek hiç de kolay değil.

Defence News’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Balistik füzeler güçlü bir tahrik sistemine sahip olan, bu sistem sayesinde elde edilen enerji ile ciddi bir hızla, belirlenen hedefe yönelen ve üzerlerinde nükleer, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel başlık taşıyabilen füze sistemleridir.

Günümüz konjektöründe ülkelerin sahip olduğu en tehlikeli ve önemli balistik füzelerin başlıcaları şu şekilde sıralanabilir.

1- RT-2PM Topol (Rusya)

Rus yapımı bu balistik füze sistemi, dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzelerinden biridir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.

2- Scud Füzesi (SSCB)

Soğuk Savaş döneminde Sovyetler tarafından üretilen füzenin menzili 300 ile 1500 km arasında değişmektedir. Ve ayrıca biyolojik, kimyasal ve nükleer başlık takmaya uygundur.

3- Şahab-3 (Iran)

Henüz nükleer güce kavuşamayan İran’ın ürettiği Şahab-3 ve Şahab-4 füzeleri nükleer başlık taşımaya uygun olarak üretilmiş balistik füzelerdir. Menzilleri 3.000 km civarındadır.

4- DF-41 (Çin)

DF-41, Menzili 12.000 ile 15.000 km arasında değişebilen katı yakıtla çalışan balistik füze sistemidir. Geliştirilme aşamasının bitmesinin ardından Dünya’nın en yüksek tahrip gücüne sahip füzelerden biri olacağı belirtilmektedir.

5- SS-2 Sibling (SSCB)

600 km gibi kısa bir menzile sahip olmasına rağmen 1,5 ton kadar patlayıcı başlık taşıyabilen 1950 üretimi bu füzeler Soğuk Savaş döneminde Avrupa’ya epey bir ter döktürmüştür.

6- Taepodong-X (Kuzey Kore)

Menzili hakkında net bilgiler olmasa da 500 km ile 1500 km arası menzile sahip olduğu sanılan bu balistik füzeler sık sık savaş halinin devam ettiği komşusu Güney Kore ile kriz yaratmaktadır.

7- Agni Füzesi (Hindistan)

Hindistan’ın nükleer alanda amiral gemisi olan füzenin 4 çeşidi bulunmakta ve 5500 km’e kadar menzile sahip olabilmektedir.

8- LGM-30 Minuteman (ABD)

Menzili 10.000+ km olan Amerikan füzesinin dikkat çekici özelliklerinden birisi de tren veya hareket halindeki diğer araçlara monte edilebilmesidir.

9- Poseidon (ABD)

4.700 km menzile sahip füzenin en büyük özelliği ise denizaltıları tarafından kullanabiliyor oluşu ve hedef sapma oranının çok düşük olmasıdır.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close