ORYX Analiz: "Türkiye, insansız silah sistemlerinde pazar lideri olma yolunda!" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

ORYX Analiz: “Türkiye, insansız silah sistemlerinde pazar lideri olma yolunda!”

Abone Ol 

Dünyadaki birçok askeri analist, Türkiye’nin dünyadaki insansız savaş uçaklarını da içeren bir drone gücüne yükselişinin farkında olsa da , Türkiye’nin insansız su üstü gemileri hakkındaki çabaları hakkında yeterince bilgi sahibi değil.

Oryxspioenkop’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.
2021 yılı, ARES’in ULAQ serisi , Sefine’nin NB57 / RD09 ve Dearsan’ın USV 11 /15’i olmak üzere üç silahlı insansız yüzey gemisi (AUSV) türünün piyasaya sürülmesine tanık oldu.  Türkiye, insansız silah sistemlerinde pazar lideri olma yolunda hızla ilerliyor.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke, mayın temizleme operasyonları ve liman savunma görevleri için USV’leri ve AUSV’leri zaten kullanıyor. Türkiye ise; özellikle roket, torpido ve füze taşıyan AUSV’lerin piyasaya sürerek bu yetenekleri büyük ölçüde genişletmeye çalışıyor.
Türkiye’nin bu insansız gemileri silahlandırma adımları, yalnızca kısa menzilli tanksavar güdümlü füzeleri değil, yine Türk yapımı olan  220+km menzilli Atmaca gemisavar füzelerini  de içeriyor. Bu çok rollü AUSV’ler Ege Denizi’nde ve Akdeniz dengesinde Yunan Donanması’na karşı önemli bir üstünlük oluşturabilir.
Geniş potansiyelleri ve  uygulama yelpazesi, USV’lerin şu anda insanlı gemiler tarafından yürütülen görevlerin çoğunu devralmasına olanak tanıyor. Türk tersaneleri; istihbarat, gözetleme, keşif, elektronik harp ve hatta yangınla mücadele görevleri için USV’ler tasarlıyor.
Ayrıca Aselsan, otonom operasyonlar yürütebilen ve sürüler halinde çalışabilen USV’ler geliştirerek bir başka bağımsız operasyon katmanı daha oluşturuyor. Bu ürünlerin sadece birkaç yıl içinde eş zamanlı tasarım ve üretimi sayesinde, Türkiye kendisini AUSV’lerde mutlak pazar lideri olarak konumlandıracak gibi görünüyor.
Türkiye’nin insansız savaş hava araçlarının başarısını devam ettirerek, USV ihracat pazarında da başarılı olmak için iyi bir konumda görünüyor.
Türkiye, insansız sistemlerin güvenilirliğini ve satın alınabilirliğini, savaş alanında etkili sonuçlarla birleştirmeyi başaran tartışmasız ilk ülkedir. 
ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından geliştirilen ULAQ AUSV, Mayıs 2021’de başarıyla tamamlanan atış testlerinin ardından dünyanın ilk operasyonel olarak hazır AUSV’si olma onuruna ulaştı.  Bunu ULAQ ASW varyantının denemeleri izleyecek. Ares Tersanesi ve Meteksan yılda 50 ULAQ USV üretmek için kapasite artırımına gidiyor.
Bu gelişme, diğer Türk tersanelerinin USV üretimi ile birleştiğinde, Türkiye yılda 100 USV’den fazla üretebilir.
Türk Sedef Tersanesi tarafından üretilen RD09 ve NB57, dünyadaki ilk çok rollü AUSV tasarımlarını oluşturuyor. Örnek olarak NB57’ler, düşman denizaltılarına karşı kullanılmak üzere dört adet 25+km menzilli 324 mm ORKA hafif torpidodan ve düşman gemilerini savuşturmak için sekiz adede kadar Roketsan Cirit güdümlü roket taşıyabiliyor.
NB57, arka güvertede bulunan sonar ve yirmi adet sonobuoy fırlatıcı aracılığıyla düşman denizaltılarını tespit edebiliyor. Türk  RD09/NB57’ler yaklaşık 1100 kilometrelik bir operasyonel menzile sahip ve yakıt doldurmadan dört gün boyunca çalışabiliyor.

Ayrıca, Türkiye tarafından daha büyük USV’lerin üretimi planlanıyor ve Türkiye insansız platformlarda pazar lideri olmaya kararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close