Güney Çin Denizi'nde Neler Oluyor? ABD, Fransa, Japonya, Avusturalya Tatbikatı Ne Anlama Geliyor? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Güney Çin Denizi’nde Neler Oluyor? ABD, Fransa, Japonya, Avusturalya Tatbikatı Ne Anlama Geliyor?

Abone Ol 

ABD, Fransa, Japonya ve Avustralya’nın Güney Çin Denizi’nde gerçekleştireceği ortak tatbikat dünya kamuoyunun gündeminde. “Çin’i çevreleme” politikasının parçası olacağı iddia edilen tatbikat, bölgedeki Pekin etkisini kırmak için bir ‘savaş oyunu’ mu?

Çin’in Tayvan ve Güney Çin Denizi’nde yürüttüğü askeri tatbikatlara yanıt Japonya, Avustralya, ABD ve Fransa ortaklığında kurulan ittifaktan geldi.

Çin’in bölgesel eylemlerinden endişe duyduğunu belirten Japonya Savunma bakanı, Japon Kara Öz Savunma Kuvveti (JGSDF) tarafından yapılan açıklamada kara birliklerinin 11-17 Mayıs tarihlerinde bir araya geleceklerini duyurdu.

Pekin’in Güney Çin Denizi’nde artan askeri hareketliliğine yanıt olacak bu ortak harekatın Fransa ve ABD ile paylaştıkları ortak vizyon çerçevesinde gerçekleştirileceğinin de altını çizdi.

Hint Okyanusu’ndaki Fransız Reunion adası ve Güney Pasifik’teki Fransız Polinezyası’nın da dahil olacağı tatbikatlar, JGSDF’nin Kyushu bölgesinde bulunan Kirishima eğitim alanı ve Camp Ainoura’da gerçekleştirilecek.

Çokuluslu deniz tatbikatlarının da dahil edileceği yeni ‘savaş oyunu’nda; hava savunma sistemleri, donanma savaşları ve çapraz güverte uçuş operasyonları test edilecek.

İlk olarak Hindistan – Fransa ortak tatbikatı olarak planlanan ve Bengal Körfezi’nden başlayacak olan ittifak, diğer ülkelerin de katılımı ile Bengal Körfezi ve çevresinde güvenlik sağlamayı hedefliyor.

Kasım 2020’de Malabar’da gerçekleştirilen tatbikatın ardından ülkelerin bir araya gelmesi dünya kamuoyunda da geniş yankı buldu.

ABD’nin Çin’i çevreleme politikası olarak değerlendirilen tatbikat, Pekin yönetiminin kontrolünde bulunan Senkaku adalarındaki Çin faaliyetlerinin de durdurulması noktasında önem taşıyor.

Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Tayvan’ın Çin’in deniz faaliyetlerine karşı oluşturmak istedikleri ittifaka destek verecek olan operasyon, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) tarafından da dikkatle takip ediliyor.

Genişleyen deniz filosu, savaş teknolojileri ve dev savaş gemileri ile gövde gösterisi yapan Çin; Karaçi, Kolombo ve birçok Güneydoğu Asya ülkesinin limanlarında sık sık tatbikat düzenliyor.

Cibuti üssünü uçak gemileri için kullanan Pekin yönetimi, Gwadar, Hambantota ve Maldivler’de de hem askeri hem de ticari ilişkiler kurmaya devam ediyor.

‘Yumuşak Güç’ politikası ile pasif saldırgan bir politika yürüttüğü iddia edilen Çin’e karşı oluşan en büyük ittifakı oluşturacak olan ülkeler, kısa ve orta vadede Pekin yönetiminin bölgedeki etkisini de kırmayı hedefliyor.

Ülkelerin Hint – Pasifik’teki ortak güvenlik kaygılarını temel alan operasyonların bölgedeki güvenlik kontrolleri açısından da önem taşıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close