Chatham House: "Mısır ile Yakınlaşması Doğu Akdeniz'de Türkiye'siz Bir Düzenin Ortaya Çıkmasını Engelleyecek" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Chatham House: “Mısır ile Yakınlaşması Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz Bir Düzenin Ortaya Çıkmasını Engelleyecek”

Abone Ol 

“Bu yakınlaşma Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki hem uluslararası izolasyonunu hem de yalnızlığını sona erdirmek için çok etkili olacaktır.”

Chatham House’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Türkiye-Mısır ilişkilerini son dönemde belirleyen unsurlardan birisi özellikle; Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi iktidardan uzaklaştıran 2013 Mısır darbesi oldu. Türkiye darbeye karşı en sesli tepkiyi veren ülkelerden birisi olarak darbe sonrası baskıdan kaçan Mısır muhalefetinin de ana destinasyonlarından biri haline geldi.

Ankara’nın Abdul Fattah al-Sisi Rejimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) içeren ‘Arap Baharı’ sonrası oluşan yönetimlerle sorunlar yaşadı. Libya çatışması ve Doğu Akdeniz krizi bu durumu daha da gün yüzüne çıkardı.

Ancak Türkiye şimdi Ortadoğu politikasını yeniden ayarlıyor, Ankara daha uzlaştırıcı bir dil kullanıyor ve daha da önemlisi bir Türk heyetiyle Mısır ile bağlarını düzeltmek için adımlar atıyor. Her iki ülkenin dışişleri bakanlarının Mayıs ayı sonuna doğru görüşmesi bekleniyor.

Ankara için Doğu Akdeniz’de Mısır ile bir sınır belirleme anlaşması diğer tüm hususlardan daha ağır basıyor. Çünkü böyle bir anlaşma Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz bölgesel bir enerji ve güvenlik düzeninin ortaya çıkmasını engelleyecek. 

Tam teşekküllü bir normalleşme yerine, Türkiye ve Mısır en iyi ihtimalle orta yolda buluşacak. Mısır, Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yakın zamanda bir deniz sınır belirleme anlaşması imzalayacak gibi görünmüyor ancak Mısır Türkiye’nin sahip olduğu deniz sınırlarını ve Türkiye-Libya parametrelerini dikkate alacaktır.

Buna cevaben Türkiye, Libya’da Mısır’a karşı daha uzlaşmacı bir tutum benimseyecek ve Ankara, Mısır’ın Türkiye yanlısı Suriyeli savaşçıları oradan çekmesi yönündeki taleplerine cevap verecektir. Ancak bu geri çekilme Rus Wagner savaşçıları da dahil olmak üzere diğer yabancı savaşçıların Libya’dan çekilmesi şartına bağlı olacak ve Ankara, Libya’nın BM tarafından tanınan anlaşması sonucunda Türk kuvvetlerinin ayrılması talebine direnmeye devam edecektir.

Kahire ve Ankara’nın büyükelçi değiş tokuşu yapacağını ve daha fazla bakanlar düzeyinde toplantı yapacağını tahmin etmek yanlış olmaz. Ancak ufukta başkanlık düzeyinde bir toplantı görünmüyor.

Daha geniş bir dış politika perspektifinden bakılacak olursa, bu yakınlaşma Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki hem uluslararası izolasyonunu hem de yalnızlığını sona erdirmek için çok etkili olacaktır.”

Kaynak:M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

 

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close