Akdeniz, Rus Donanması İçin Yeni Oyun Alanı Mı? - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Akdeniz, Rus Donanması İçin Yeni Oyun Alanı Mı?

Abone Ol 

Rusya Akdeniz’de deniz varlığını korumak konusunda ciddi zorluklar ile karşı karşıya. Rusya ekonomisi zor durumda, ülkenin tersaneleri gecikmelerle boğuşuyor.

National Interest’de yayımlanan makale M5 tarafından çevrilmiştir.

Rus askeri uzman Dmitry Gorenburg; George C. Marshall Avrupa Güvenlik Araştırmaları Merkezi’ne yaptığı analizde; “Rusya Doğu Akdeniz’deki deniz varlığını genişletiyor. Çünkü bu durum Rusya’nın dünya okyanuslarında ABD ile rekabet etmesini kolaylaştırıyor.” tespiti üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Gorenburg analizinde; “Rusya Donanması için Akdeniz’deki varlığını sürdürmek küresel olarak aktif olacak bir Rus Donanması oluşturmaktan çok daha etkili bir stratejidir. Çünkü Rusya, ABD’nin dünyadaki üstünlüğüne meydan okuyacak ne kaynaklara ne de küresel hırslara sahip. Bu nedenle Moskova’nın Akdeniz filosunu geliştirmeye ve büyütmeye odaklanması, Rusya’nın bölgedeki dış politika hedefleriyle uyumlu ve çok daha ulaşılabilir bir hedef.” tespitinde bulunuyor.

Soğuk Savaş sırasında, Sovyet savaş gemilerinin varlığı Akdeniz’de bilindik bir manzaraydı. 1967’de kurulan Sovyet Akdeniz filosu olan Beşinci Eskadra, savaş durumunda füzeler, torpidolar ve hatta nükleer silahlarla ABD uçak gemilerini vurmaya hazırdı. Ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte filo da 1992’de dağıtıldı.

Öncelikle Karadeniz Filosun’dan ayrılan birkaç denizaltı ve savaş gemisi 2013 yılında Akdeniz Filosu olarak yeniden diriltildi. Bu arada Beşinci Eskadra için bir Soğuk Savaş sığınağı olan Suriye’nin Tartus limanı, nükleer enerjili gemiler de dahil olmak üzere donanmanın savaş gemilerine hizmet veren bir Rus üssü haline geldi.

Gorenburg analizinde; “BSF’ye 2017’de altı Varshavyanka sınıfı denizaltının eklenmesinden bu yana, Rusya, Suriye’nin Tartus kentinde bu tür iki gemi konuşlandırdı. Rusya’nın başta Kuzey ve Baltık olmak üzere diğer filolarından yer alan savaş gemileri ve denizaltları da çeşitli zamanlarda buradaki operasyonlara katıldılar. Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarına aktif olarak katkıda bulundular. Rus gemileri, Doğu Akdeniz’deki ABD gemilerini gölgede bıraktı ve Akdeniz’e konuşlandırılan Rus denizaltıları da ABD ve NATO platformlarını takibe aldı. Filodaki bu gemiler Kıbrıs, Mısır ve Malta limanlarına da uğrayarak Rusya’nın deniz diplomasisi çabalarını da kolaylaştırdı.” ifadelerine yer veriyor.

Görünen o ki bu süreçte Sovyet dönemine ait kruvazörler ve muhripler prestij için bu limana ziyaret yapmaya devam edecek, ancak daha küçük gemiler ve füze sistemleri Akdeniz’de ve başka yerlerde Rus Donanması’nın özünü oluşturacak. Gorenburg, Rusya’nın Akdeniz Filosu’nun 10 ila 15 savaş gemisi ve birkaç denizaltıdan oluşmasını bekliyor.

Ancak Gorenburg, Rusya’nın Akdeniz’de deniz varlığını sürdürme konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor. Rusya’nın ekonomisi zor durumda, ülkenin tersaneleri gecikmelerle boğuşuyor ve Akdeniz kuvvetlerine olası bir savaş zamanında ikmal yapmak sorun olabilir.

Gorenburg; “Bu sorunlar yüzünden, Rus yönetimi herhangi bir gerginlikten önce ya Doğu Akdeniz’de savaşmayı ya da Rusya’nın güney sınırlarını savunmak için güçlerini Karadeniz’e getirmeyi seçmelidir. Rus kuvvetleri Akdeniz’de kaldıkları takdirde, doğu Akdeniz’e daha da yoğun bir füze ve elektronik savaş ortamı yaratarak ABD ve NATO güçlerine ciddi bir tehdit oluşturabilirler.” tespitinde bulunuyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close