Savunma Sanayiinden Topyekün Koronavirüs Seferberliği - M5 Dergi
DergiMakalelerSayı-345-Nisan-2020Son sayı

Savunma Sanayiinden Topyekün Koronavirüs Seferberliği

Abone Ol 

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ülkemizde ve dünyada baş gösteren koronavirüs (KOVID-19) pandemisi ile topyekûn seferberlik başlattı. Bu kapsamda, Baykar Savunma, yerli KOVID-19 robotik tanı kiti, NANOBİZ Teknoloji A.Ş. KOVID-19 için yerli moleküler test kiti ve cihazı geliştiriyor. Ayrıca Yerli medikal solunum cihazı üretimine de başlandı.

COVID-19 İÇİN YERLİ MOLEKÜLER TEST KİTİ VE CİHAZI GELİŞTİRİLİYOR

Yerli ve Milli imkânlarla geliştirilen yüksek hassasiyetli moleküler test olan LAMP4UÒ kitleri ile COVID-19 tanısı sahada ve hızlı olarak yapılabilecek. Direkt hastadan alınan örneklerle çalışacak olan sistem, testin sonucunu anlık olarak cep telefonları üzerinden kayıt altına alabiliyor.

ODTÜ TEKNOKENT’te yerleşik olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan NANOBİZ Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilmeye başlanan kitler ile son günlerde tüm dünyada hızla yayılmakta olan COVID-19 virüsünün hızlı moleküler testleri de artık yerli ve milli olarak yapılabilecek.

NANOBİZ tarafından uzun yıllara dayanan Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bilgi birikiminin geliştirme sürecinde, başta T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı-TÜBİTAK-TEYDEB ve Sağlık Bakanlığı’nın destekleri alındı. LAMP4UÒ COVID-19 moleküler tanı kitleri, gerektiğinde sahada direkt olarak hasta örnekleri üzerinden kullanılabilecek bir formatta tasarlanıyor.

NANOBİZ tarafından, validasyon çalışmaları sonrasında LAMP4UÒ-COVID19 markası altında piyasaya sürülmesi planlanan moleküler test kitlerinin, gerektiğinde birinci kademe sağlık kuruluşları, mobil test istasyonları, hava alanları, sınır geçişleri ve askeri platform ve birimlerde kullanımını olası kılan cihazlar da geliştiriliyor.

Bu cihazlardan biri olan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Teknoloji Kazanım Projesi olarak desteklenen BİOSENS-HibritÓ cihazı ile PCR ve ELİSA reaksiyonlarını aynı anda ve sahada yürütebilecek kabiliyete ulaşıldı.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem liderliğindeki NANOBİZ Ar-Ge Ekibi, öncelikle savunma sanayiinde kullanım için geliştirdikleri BİOSENS-HibritÓ Platformunun, COVID-19 virüsünün sahada, hasta başında ve yüksek doğrulukla moleküler tanısını yapabilecek şekilde adaptasyon çalışmalarına hız verdi. Bu çalışmalara ek olarak, farklı kurum ve kuruluşlardan araştırıcılarla birlikte kart test formatında hızlı antikor testlerinin geliştirme sürecinde de son aşamaya gelindiği belirtildi.

Prof. Öktem’in aktardığı bilgilere göre, NANOBİZ tarafından geliştirilecek LAMP4UÒ COVID-19 moleküler tanı kitleri, uzun ve zahmetli numune hazırlığı gerektirmeden hastadan alınan örneklerde 60 dakika içerisinde yüksek doğrulukla sonuç verebiliyor. Testin sahada yapılabilmesi, numune hazırlık ile birlikte 3-4 saat süren PCR test sürecini yaklaşık 60 dakikaya indirerek hızlı sonuç vermesi ve kısa bir kullanıcı eğitiminden sonra kolay kullanımı ile sistemin yerli ve milli bir çözüm olarak maliyet avantajı da sağlayacağı değerlendiriliyor. Söz konusu LAMP4UÒ COVID-19 moleküler tanı kitlerinin üretimi konusunda ODTÜ’de bulunan altyapıların da kullanıma alınabileceğini ifade eden Prof. Öktem, seri üretim fazına geçildiğinde oluşacak talebin karşılanması yönünde planlamaların yapıldığını ifade ediyor.

BAYKAR SAVUNMA, YERLİ COVID-19 ROBOTİK TANI KİTİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de seri üretimine başlanan tıbbi cihazlarda bugüne kadar yalnızca savunma sanayinde çalışan mühendisler önemli bir katkı sağlıyor. BAYKAR, yerli solunum cihazlarından sonra koronavirüs robotik tanı kitlerinin geliştirilmesi için de mühendislerini görevlendirdi. Mühendisler elektronik devrelerin tasarımı ve yazılımı, tasarım iyileştirme, mekanikte üretilemeyen mekanik parçaların üretimi, donanımsal olarak kritik bileşenlerin temini, alternatif bulunması ya da sunulması gibi kritik çalışmalar yürütüyor.

TEST SONUÇLARI HIZLICA SONUÇLANACAK

BAYKAR, aynı anda birden fazla tanı konulmasını sağlayan robotik tanı kitleri için yerli PCR kiti üreten bir biyo-teknoloji firması ile birlikte çalışma yürütüyor. Çalışma tamamlandığında aynı anda birçok test işleme girerek hızlıca sonuçlanacak. BAYKAR, solunum cihazı olarak bilinen yerli yoğun bakım ventilatörü seri üretimine destek çalışmalarını da sürdürüyor.

YERLİ MEDİKAL SOLUNUM CİHAZI ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Selçuk Bayraktar twitter hesabından yaptığı açıklamada ilgili firmalara teşekkürlerini iletirken 1000 adet medikal solunum cihazının bağışlandığını da duyurdu. Toplamda ise Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacına yönelik olarak 5000 adet solunum cihazı üretilecek. İlk parti medikal solunum cihazının üretimleri devam etmekte olup önümüzdeki günlerde teslimatlar gerçekleştirilecek.

Ülkemizde de baş gösteren COVİD-19 virüs salgınına karşı savunma sanayii firmaları tarafından başlatılan yerli medikal solunum cihaz üretim kampanyasında 5000 adet üretim için adımlar atıldı.

BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın 22 Mart akşamı paylaştığı medikal solunum cihazı üretimine destek videosuna savunma sanayii firmaları ve diğer firmalar kayıtsız kalmayarak desteklerini sundular. Savunma sanayii firmalarına ek olarak Arçelik ise seri üretimi üstlenerek tesislerini açtı.

Selçuk Bayraktar twitter hesabından yaptığı açıklamada ilgili firmalara teşekkürlerini iletirken 1000 adet medikal solunum cihazının bağışlandığını da duyurdu. Toplamda ise Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacına yönelik olarak 5000 adet solunum cihazının üretileceğini ifade etti.

Biosys Medikal şirketi ASELSAN iş birliği ile mekanik ventilatör üretimine devam ediyor. Olası solunum cihazı ihtiyacına karşılık yerli mekanik ventilatör üretiyor.

Koronavirüsle mücadele için koronavirüs test kiti kadar ventilatör de (yapay solunum cihazı) büyük önem taşıyor. Koronavirüs nedeniyle yoğun bakımdaki hasta sayısının çok olduğu ülkelerde ventilatör sayısı yetersiz kalıyor.

Türkiye’de henüz ventilatör yetersizliği söz konusu değil ancak talebin artması ihtimaline karşın yerli firmaların ventilatör üretimi devam ediyor. Bilkent Cyberpark’ta faaliyet gösteren Biosys Biyomedikal firması da bu firmalardan biri.

ASELSAN, 2018 yılında Biosys Biyomedikal şirketi ile iş birliği yapmış ve ventilatör cihazı üretiminde Türkiye’nin 6 ülkeden biri olması hedeflenmişti. Bugün gelinen noktada Biyosys Biyomedikal şirketi ileri düzey yerli mekanik ventilatör üretir konuma geldi.

Yerli firmaların yanı sıra dünyaca ünlü şirketlerin solunum cihazı yetersizliği olması durumunda solunum cihazı üretebileceğini ifade etti. Tesla, GM ve Ford firmaları bu firmalar arasında.

TÜRK SAVUNMA SANAYİİ BİRLİKTE BAŞARACAK

Bu kapsamda başta savunma sanayii firmaları BAYKAR Savunma, ASELSAN, HAVELSAN, Tarnet, TUSAŞ ve ROKETSAN, özel sektörde faaliyet gösteren Arçelik ise seri üretim için tesislerini açtı. BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yaptığı paylaşımda; “Yerli solunum cihazı üretimi çağrımıza destek veren Aselsan, Roketsan ve Havelsan’a teşekkür ediyorum 1000’den fazla cihaz bağışlandı. Sağlık Bakanlığı 5000 cihaz üretimini başlattığını duyurdu Teknoloji takımımız, kaliteli ve hızlı üretim için çalışıyor. Kampanyamıza destek vereceğini bildiren TUSAŞ, TARNET, seri üretimi üstlenen Arçelik’e ve katkı veren her kuruma gönülden teşekkürler. Projeye başından beri destek olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımıza milletimize bu imkânı kazandırdığı için şükranla…” ifadelerinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca seri üretim ile ilgili olarak: “Solunum Cihazı, dünyanın bu salgında en çok ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerden biri oldu. Türkiye, olası bir durumda eksikliğini yaşamayalım diye yerli cihaz için seri üretime başlıyor” ifadesinde bulundu.

Devamı M5 Dergisi Nisan 2020 Sayısında…

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close