Türkiye'ye Siber Güvenlik Yönetişim Modeli Önerisi - M5 Dergi
Makaleler

Türkiye’ye Siber Güvenlik Yönetişim Modeli Önerisi

Abone Ol 

Cumhurbaşkanlığı, siber güvenlik alanında farklı kurumlarda yürütülen çalışmaları tek çatı altında toplamak için harekete geçmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, siber güvenlik altyapısının yerlileştirilmesi, durum analizi yapılması ve alınması gereken tedbirler ortaya konulacaktır.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından “Milli Güvenlik” “Devletin milli varlığına, bekasına ve güvenliğine yönelik tehditlere karşı tedbirler almak için bölgesel ve küresel ortamın izlenerek tehdit ve fırsatların tespit edilmesi ile bu hususlara uygun siyasetin belirlenmesini ve en uygun politikaların uygulanmasını sağlayacak süreç ve unsurlar” olarak tanımlanmaktadır. Günümüz bilgi ve iletişim teknolojileri çağında bu çerçevede milli güvenliğin temel unsurları arasında yer alan askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik bileşenlerin yanına “siber” unsurların da ilave edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Nitekim savunma sahası bakımından NATO’nun Temmuz 2017 tarihli açıklamasında, kara, hava, deniz ve uzaydan sonra “siber uzay” beşinci operasyonel alan olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Aralık 2016’daki NATO toplantısında, uluslararası hukukun siber alanda da uygulanması gerektiği belirtilmiş ve 14 Aralık 2017 tarihinde, NATO’nun kolektif savunma çerçevesindeki çekirdek görevlerinden birisinin siber savunma olduğu vurgulanmıştır.

Bu minvalde ülkemizde de 2012 yılından itibaren siber güvenlik alanında benzer çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yakın tarihte Cumhurbaşkanlığı, siber güvenlik alanında farklı kurumlarda yürütülen çalışmaları tek çatı altında toplamak için çalışma başlatmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, siber güvenlik altyapısının yerlileştirilmesi, durum analizi yapılması ve alınması gereken tedbirler ortaya konulacaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile TÜBİTAK gibi kurumlarda ayrı ayrı yapılan siber güvenlik çalışmalarının tek çatı altında birleştirilmesi planlanmaktır. Bu kapsamda, başta akademisyenler olmak üzere, bilişim uzmanlarıyla siber güvenlik otoritelerinden gelen görüş ve öneriler toplanmaktadır. Artık güvenlik denince akla sadece askeri çözümler ve önlemler gelmemekte, siber alana dair tedbirler de ön plana çıkmaktadır. Özellikle kamu güvenliğinde siber güvenliğin sağlanmasına yönelik tedbirler, günümüz dünyasında daha fazla önem arz etmektedir. Ayrıca günümüzde devletlerin güvenliği teknolojik gelişmelere doğrudan bağlıdır. Bu kapsamda, siber uzay alanındaki teknolojilere sahip olamayan devletler ciddi güvenlik zafiyetleri ile karşı karşıyadırlar. Aynı şekilde devletlerin güvenliklerini sağlama noktasında, klasik güvenlik anlayışına göre planlanmış tüm kurum ve stratejilerini etkili bir siber saldırı ve siber savunma kapasitesi yaratmak adına yeniden organize etmesi de gerekmektedir.

Devamı M5 Dergisi Ocak 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close