Türkiye'nin PKK Terörüyle Mücadelesi - M5 Dergi
Makaleler

Türkiye’nin PKK Terörüyle Mücadelesi

Abone Ol 

Türkiye, terör sorununu en yoğun şekilde yaşayan ülkelerden biri. Bu durumun tarihsel, coğrafî, kültürel ve ekonomik nedenleri olduğu açık. PKK, FETÖ, DEAŞ ve belirli sol örgütlerin de içinde olduğu farklı terörist yapılar yüzünden terör, Türkiye’nin en önemli güvenlik sorunudur.

Türkiye, terör sorununu en yoğun şekilde yaşayan ülkelerden biri. Bu durumun tarihsel, coğrafî, kültürel ve ekonomik nedenleri olduğu açık. Uzun yıllar boyunca PKK ismiyle özdeşleşen ve kamuoyunun gündemini meşgul eden terör sorunu, son dönemde FETÖ ve DEAŞ gibi diğer başka terör örgütleri aracılığıyla yeni bir içeriğe büründü. FETÖ eliyle gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminde örneklendiği gibi, terörün demokratik siyasal düzene oldukça ciddi zarar verme potansiyeline sahip olduğu görüldü. Bunun yanında, eylem güçleri ve kapasiteleri giderek daralsa da Türkiye içinde öteden beri belirli sol terör örgütleri de varlıklarını sürdürüyor. Dolayısıyla farklı faktörleriyle terörün, Türkiye’nin belki de en önemli güvenlik sorunu olduğu söylenebilir.

Terör sorununun devletin kurumsal kapasitesi açısından doğurduğu en önemli sonuç ise güvenlik güçlerinin terörle mücadele açısından oldukça önemli bir deneyime sahip olması. Gerçekten de gerek 1980’lerin başından itibaren en önemli terör tehdidi olan PKK ile gerekse diğer terör örgütleriyle mücadelede güvenlik güçleri önemli başarılar kazandı. Bu durum, terör örgütlerini de yeni stratejiler izlemeye yöneltti. Dolayısıyla terörle mücadele sürecinin karşılıklı satranç hamlelerini içerdiğini söylemek mümkün. Bu bakımdan, hem terör eylemlerinde hem de terörle mücadele yöntemlerinde farklı dönemlerde değişen eğilimlerin ortaya çıktığı görülüyor. Bu kısa yazıda bizim değineceğimiz süreç ise Türkiye’nin PKK ile mücadelesi bağlamında 2015’in yaz aylarından günümüze kadar uzanan dönemi kapsıyor. 

2015 yılından sonra terörle mücadelede “Teröre Kaynağında Müdahale Stratejisi” şeklinde ifade edilebilecek yeni bir konsept benimsendi. “Terörle Topyekûn Mücadele” yönteminin izlendiği bu süreçte PKK terör örgütünün eylem gücünün ve kapasitesinin tamamen ortadan kaldırılması amaçlandı. Bu amaçla, gerek kırsal alanda gerekse şehirlerde güvenlik güçlerinin koordineli operasyonları aracılığıyla terör örgütüyle etkili bir mücadele sergilendi. Örgütün “kurtarılmış bölge” olarak gördüğü yaşam alanlarına düzenlenen operasyonlar aracılığıyla kış üslenmesine yapılan hazırlıklar etkisiz kılındı. Aynı süreçte insansız hava araçları başta olmak üzere teknolojik imkânlardan üst düzeyde yararlanılması örgütün hareket kabiliyetini önemli ölçüde sınırladı. Bu bağlamda, İHA ve SİHA’lar aracılığıyla saha etkili bir şekilde kontrol altına alındı ve terörist unsurlara karşı hızlı hareket edilebilmesi sağlandı. Ayrıca yerli ve milli savunma sanayi teknolojisinin güçlenmesiyle terörle mücadelede dışa bağımlılık azaldı. Bu durum, terörle mücadele operasyonlarının daha hızlı ve etkili şekilde yapılabilmesine imkân tanıdı.

Devamı M5 Dergisi Kasım Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close