Şehir Savaşları için Savunma Teknolojileri - M5 Dergi
Makaleler

Şehir Savaşları için Savunma Teknolojileri

Abone Ol 

Şehir savaşları günümüzde gittikçe daha çok karşımıza çıkan bir savaş türüdür. Bölücü terör örgütlerinin kırsal ve açık arazide kullandıkları gerilla ve düzenli ordu taktikleri, şehirlerde bambaşka bir hal alarak terörist eylemlere dönüşmektedir. İnsan yapımı inşaatlar, yer altı ve yer üstü yapılar şehirde operasyonları karmaşık hale getirmektedir. Bu savaş türü için ileri teknoloji algılayıcı ve insansız otonom sistemlerin geliştirilmesi gerektiği açıktır. Bu algılayıcıların ve insansız otonom sistemlerin bir kısmı bugünkü teknoloji sayesinde ulaşılabilir ve yapılabilir durumdadır.

Günümüzde şehirlerde yaşayan insan sayısı gittikçe artmaktadır. BM raporuna göre 2050 yılına kadar 2.5 milyar insanın şehirlerde yaşayacağı öngörülmektedir [1].  2030 yılında,  mega şehir (10 milyondan fazla nüfusu olan şehir) sayısının da 30’dan 43’e çıkması beklenmektedir. Bu durum büyük şehirlerde yaşanacak terör olaylarını da gittikçe daha büyük sorun haline getirmektedir.  Orta Doğu’da yaşanan şehir savaşları ve Avrupa ülkelerinde meydana gelen terör saldırıları bu konuda yapılan müdahalelerde eksiklikler olduğunu da ortaya koymaktadır.

Şehir ortamı düşünüldüğünde,  şehir içinde savaşları daha zor hale getiren özellikler öne çıkmaktadır. İnsan eliyle yapay olarak düzenlenmiş yerleşim yapısı, görüş açısının az olduğu yüksek ve sık binalar, birbirini içine geçmiş evler, dar sokaklar, korunması gereken sivil halk, zeminin altındaki bilinen ya da bilinmeyen tüneller geçitler harekât için zor koşullar oluşturmaktadır. Örnek olarak, iç içe geçmiş birbirine yakın evlerden diğer evlere gizli geçiş için açılan delikler Şekil 1’de gösterilmektedir.

Şehir içi savaştaki zorluklar şu şekilde sıralanabilir:

Saklanacak yerin çok olması

Sivil halkın arasında karışma, terör unsurlarının sivil halkı kalkan olarak kullanması

Ağır silahlar ve platformlar kullanamamak, hava kuvvetlerinden destek alamamak

Teröristlerin hızlı yer değiştirmesi, kontrollü alanlar oluşturma zorluğu

Tüneller ve geçitler sayesinde teröristlerin hızlı yer değiştirmesi

Düşman keskin nişancılar

Dost ateşi riski

El yapımı patlayıcılar, bubi tuzakları

Şehir içi ortamı Şekil 2’de görsel olarak canlandırılmıştır. Görüş alanını kapatan birbirinin içine geçmiş binalar tehditleri algılamayı geciktirebilir. Buna ek olarak düşman kuvvetlerinin hızlı yer değiştirmesi, binaların tepesinden ya da bir pencereden saldırı riski bulunması harekâtı zorlaştırabilir. Bu resimde özellikle keskin nişancı tehdidi unutulmamalıdır; bu karmaşık yapıda herhangi bir pencerenin iç tarafına yerleşmiş keskin nişancılar büyük kayıplara yol açabilir. Yer altı tünelleri, el yapımı patlayıcılar da ayrı bir risk oluşturmaktadır. Özellikle dar sokaklar büyük araçların kullanılmasını, kalabalık harekât ekiplerin katılımını olanaksız hale getirmektedir.

Etkin bir şehir savaşı için aşağıdaki soruların cevabı sürekli aranmalıdır:

Düşman nerede, dost kuvvetler nerede, durumları nedir?

Düşmanı daha küçük alanlara izole etmek için ne yapılabilir?

Yer altı yapılarını ve tünelleri nasıl kontrol altında tutabiliriz?

Barikatlar, engeller ve el yapımı patlayıcılarla nasıl mücadele edebiliriz?

Bu zorluklarla baş edebilmek için kullanılacak sensör ve haberleşme teknolojileri önem kazanmaktadır. Aşağıda bu teknolojiler incelenmektedir.

İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

4G/5G GSM altyapısı: GSM altyapısı geniş bantlı anlık haberleşmeye izin verirken küçük gelişmiş ekipmanların da kullanım kolaylığını sağlamaktadır. Şekil 3’te gösterilen 5G altyapısı kurulduğunda, IOT (Internet of ThingsNesnelerin İnterneti) altyapısı tamamlanacak ve yüksek veri hızları mümkün olacaktır. Bu sayede, harekât alanından canlı görüntü ve veri aktarılması ve paylaşılması kolaylaşırken verilerin merkezi olarak işlenmesi ve yapay zekâ algoritma sonuçlarının sahadaki askerlere iletilmesi ile etkin karar verme ve görev icrası mümkün olacaktır. Özellikle sensör füzyonu ve yapay zeka algoritmalarının yoğun ham veriye ve yüksek hesaplama gücüne ihtiyacı vardır. Bunu sağlayacak iletişim altyapısı 5G ile mümkün
olacaktır.

Dr. Tacettin KÖPRÜLÜ
Dr. Tolga SÖNMEZ

Devamı M5 Dergisi Mart 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close